Історія виникнення та феномен Чорної п'ятниці

Чим ближче до кінця місяця, тим більше ми чуємо про Black Friday й про мегазнижки на все на світі. Десь Чорна п’ятниця – це цілком логічні 24 години нечуваних знижок, десь – вона розтягується на всі вихідні. Останніми роками кількість покупців в усьому світі перевищувала 200 мільйонів осіб, при цьому середній чек становить $300–400. Магазини встановлюють знижки, які можна назвати аномальними, розмір деяких досягає 90%! Не дивно, що акцію так полюбляють і чекають, але чи багато про неї знають?

Історія виникнення

З великих знижок до Чорної п'ятниці починається традиційний період різдвяних розпродажів. Спочатку акцію проводили лише в США, з початку ХІХ століття. У 1966 році цінопад отримав загальноприйняту назву й вийшов за межі США.

Перший розпродаж провели у штаті Пенсільванія. Родоначальником акції був молодий хлопець Френк Вулворт, який без згоди власника магазину вирішив розпродувати всі сезонні товари по 5 центів. Такий хід приніс комерційний успіх лавці, де він працював, став приводом організувати одну з найбільших торгових мереж – Woolworth, і, звичайно ж, укорінив традицію проведення Black Friday.

Звідки з'явилася назва

Ми вже зазначили, що загальноприйняту назву цінопад отримав у 1966 році. «Чорним» цей день охрестили патрульні США, адже знижки провокують величезний ажіотаж – кількість та тривалість заторів збільшується, в магазинах іноді назрівають бійки.

Згодом американці перейшли на більш позитивне трактування. Сьогодні назву акції «Чорна п'ятниця» пов'язують з ідіомою in the black. Вона перекладається як «позитивний баланс» у бухгалтерській книзі (в американців там витрати позначаються червоним кольором, а прибуток – чорним.). Мається на увазі, що багато торгових мереж та окремі продавці «вийдуть у плюс» під час акції. До речі, США намагалися поміняти назву свята шопінгу на «Велику п'ятницю», але цей варіант не прижився.

Чорна п'ятниця 2021 в Україні

День подяки-2021 в Америці припадає на четвер, 25 листопада. Відповідно Чорна п'ятниця у світі й в Україні цього року настане в ніч із 25-го на 26 листопада. Взагалі Чорна п'ятниця щороку може настати в один із семи днів з 23 по 29 листопада. Традиційно початок знижок припадає опівночі з четверга на п'ятницю, коли незліченна кількість людей прямує до магазинів за покупками.

Крім того, багато торгових площ навіть не чекають настання жаданої дати Black Friday, а починають знижувати ціни на товари задовго до офіційного старту. Це підвищує залучення і, збільшення виручки від продажів. А тому важливо стежити за рекламою й оголошенням акцій у магазинах та на сайтах.

Феномен Чорної п'ятниці

Основний феномен у тому, що спочатку історія була раціональною (людям у будь-якому випадку перед святами потрібно було купувати подарунки), а потім уже Чорна п'ятниця набула поп-культурного характеру. Тоді це стало святом споживання та розпродажів. Нині цей день підтримується багатьма міжнародними та українськими брендами. Усі намагаються випускати якісь продукти ближче до Чорної п'ятниці, влаштовують розпродажі, акції та розіграші. Феномен стався в об'єднанні потреби купувати подарунки та у становленні дня у поп-культурі. Багато компаній, навпаки, сьогодні намагаються відходити від цього, щоб просто не потрапляти в цю битву знижок. Бренди також розпочинають Чорну п'ятницю заздалегідь. Коли день набув масового характеру, стало складніше конкурувати, тому в майбутньому бренди відходитимуть від цього.

- CEO NGN.agency Володимир Галіка

Лайфхаки до Чорної п'ятниці від NGN.agency

– Підпишіться на розсилки бажаного ритейлера;

– Дізнайтеся, чи буде цей магазин робити Price Match;

– Створіть облікові записи на сайтах великих продавців заздалегідь, щоб заощадити час;

– Вивчіть ціну на товар;

– Стережіться невідомих брендів;

– Пам'ятайте про те, що серед знижених у ціні можуть бути передостанні моделі пристроїв;

– Зробіть список рітейлерів, які продають той самий товар;

– Створіть список бажань, як на Amazon, щоб ви могли швидко визначити, чи є знижка цього продавця в день розпродажів;

– Почніть шопінг у п'ятницю онлайн – ще до відкриття магазинів;

– Зверніть увагу на правила повернення товару;

– Дивіться на ціну, а не на знижку.

3582