Карʼєра у Web3: стан ринку праці в крипті

Працівник криптокомпаній – про перспективи та тонкощі роботи в новій індустрії 


Web3 – мабуть, одна з небагатьох індустрій, яка досягла шаленого рівня розвитку, будучи при цьому утопічним концептом. Однак сфера постійно зростає – і в ній посилюється не тільки технічний потенціал. Кількість прихильників та інтеграторів децентралізованої технології збільшується з шаленим темпом, а нові продукти перетворюють Web3 на fast-food industry, адже з кожним місяцем сфера поповнюється новими гравцями різного ступеню. А із новими гравцями зʼявляються й нові робочі місця.

Тим не менш, для багатьох людей різних спеціалізацій Web3 залишається досить “загадковою” індустрію, і це й не дивно, враховуючи складність її технологій. Та це не завадило їй стати одним із найбільш перспективних напрямів на ринку праці. Потенціал Web3 наразі виходить за рамки криптовалюти, і все більш актуальним стає працевлаштування в індустрії.

Саме тому я підготував короткий посібник із найму в Web3, спираючись на власний досвід і релевантні дані. Як робота в криптовалюті відрізняється від інших сфер та IT, які нові професії створила індустрія, та чи дійсно Web3 є одним із найбільш перспективних сфер сьогодні? Про це – далі.

Розуміємо індустрію Web3

Web3 – це ціла екосистема, що охоплює децентралізовані системи, додатки (dApps) та криптовалюти, які працюють на основі технології блокчейн. Децентралізована природа Web3 забезпечує прозорість, безпеку й ефективність у різних сферах, що робить цю нову сферу вельми привабливою для професіоналів, які прагнуть динамічної кар'єри.

Зараз, навіть на ранніх етапах свого розвитку, етика та процеси Web3 вплинули на багато галузей, зокрема на фінанси, управління ланцюжками поставок, охорону здоров'я, ігровий бізнес і нерухомість. Та насправді, потенціал використання благ Web3 є доволі широким, тому існує висока вірогідність імплементування децентралізації майже у всі ланки життя людини – як повсякденного, так і професійного.

Спеціалізації у Web3

Насправді, левова частка діджитал-професій Web2 (теперішнього покоління інтернет-технологій) плавно перейшла у Web3. Це, зокрема, спеціалісти з кібербезпеки, аналітики даних, спеціалісти з машинного навчання, веб-розробники і девелопери.

Тим не менш, варто зазначити, що й нетехнічні цифрові професії для децентралізованої сфери наразі у великому попиті. Такі спеціалісти, як HR-менеджери, маркетологи, дизайнери, комʼюніті-менеджери, проджект-менеджери й інші представники non-tech профілів виконують ключову роль у корпоративних процесах в індустрії та тому є досить затребуваними.

З огляду на зазначене вище, може склатися враження, що у Web3 доволі легко потрапити спеціалістам сфер, які вже стали традиційними. Фактично, це є правдою, але лише частково. Унікальність Web3 як індустрії вимагає від кожного спеціаліста (особливо не технічної професії) урахування специфік всіх аспектів децентралізованої індустрії, при чому й технічні особливості, і ринок, і фактори business-development тощо.

Більше того, варто зазначити, що у Web3 – унікальний підхід до маркетингу та PR, що більше нагадує не комерційний, а політичний. Саме в останньому кожна кампанія просування будується навколо потенційно негативного її сприйняття аудиторією через упередженість до криптовалют і децентралізації в цілому. Це спонукає криптокомпанії до цілісного промоушена, який фокусуються саме на звʼязках із громадськістю. Колаборації з масштабними організаціями, співробітництво з урядами та безпековими структурами держав, заснування освітніх програм – усі ці методи PR втілюють такі великі біржі, як Binance, Kraken і WhiteBIT (який посеред співробітництва з МЗС України, застосунком “Дія” і ФК “Barcelona” ще й запустив низку освітніх курсів – як власних (Whitebase), так і в колаборації з Cryptology в рамках Digital Traders Hub). Фактор досягнення стратегічної мети Web3, а саме повного його прийняття, превалює над комерційними вигодами й одночасно витікає з них. Саме тому маркетингові спеціалісти є одними з найбільш затребуваних у сфері крипти. Та про це – пізніше. 

Найпопулярніші професії у Web3

Звичайно ж, рушіями індустрії Web3 є розробники: full-stack, Solana, React.js девелопери тощо. Тим не менш, останнім часом стан справ кардинально змінився. На поточний момент, найбільш затребуваними професіями у Web3 є нетехнічні: контент-кріейтори, маркетологи та бізнес аналітики. Зокрема, за даними таких ресурсів, як Prestmit, Edugraph, The Recursive та ін., найбільш затребуваними є:

  • Копірайтери
  • Контент-менеджери
  • UI/UX дизайнери
  • UI та фронт-енд розробники
  • Діджитал-маркетологи, SMM-спеціалісти, комʼюніті-менеджери
  • Менеджери з продажів
  • Web3 Educators (унікальна спеціалізація, що передбачає педагогічні скіли, адаптовані до технічної інформації про Web3)
  • AML (Anti-Money Laundering) спеціалісти та фахівці з кібербезпеки

Так, blockchain architects і розробники смарт-контрактів залишаються чи не найбільш високо оціненими професіями у Web3 з огляду на їх роль у технологічних процесах і заробітну плату. Та наразі спостерігається тенденція зміщення вектору компаній на користь саме вищевказаним професіям.

Зарплати у Web3

Тепер поговоримо про найцікавіше – заробітні плати.

Не дивлячись на те, що принцип корпоративної таємниці ускладнює моніторинг компенсацій, зарплатні вилки левової частки вакансій є у вільному доступі.

Зокрема, за даними агрегатору криптовакансій Web3 Jobs, стає зрозумілим, що різниця між заробітними платами для технічних і нетехнічних професій – невелика.

Обсяг річних заробітних плат Web3-розробників різних спеціалізацій у USD. Джерело: Web3 Jobs

Так, станом на сьогодні, найбільші компенсації з усіх девелоперів отримують:

  • C#- і Quantitative-девелопери – у середньому $200,000 на рік;
  • C++-девелопери – у середньому $173,000 на рік;
  • Спеціалісти з машинного навчання – у середньому $170,000 на рік;
  • Java- та Ethereum-девелопери – у середньому $150,000 на рік.

Розробники інших спеціалізацій (зокрема, Node.js та React.js девелопери, спеціалісти з DevOps та Front-End розробки тощо) у середньому отримують від $100,000 до $140,000 на рік.

Спеціалістами з найменшими заробітними платами є Flutter-розробники, що отримують близько $60,000 на рік.

Якщо брати до уваги нетехнічні професії, то заробітні плати в них є дещо нижчими за технічні. 

Обсяг річних заробітних плат у нетехнічних спеціалістів у галузі Web3 у USD. Джерело: Web3 Jobs

Зокрема, найбільш оплачуваними професіями, що не повʼязані з розробкою програмного забезпечення, є:

  • Юридичний фахівець – у середньому $165,000 на рік;
  • Продакт-менеджер – у середньому $160,000 на рік;
  • HR-менеджер | рекрутер – у середньому $150,000 на рік;
  • Проджект-менеджер – у середньому $126,000 на рік.

Спеціалісти інших галузей, а саме менеджери з продажів, фінансисти, маркетологи та дизайнери, отримують від $110,000 до $120,000 на рік.

Найнижчі заробітні плати – у комʼюніті-менеджерів ($75,000 на рік) і у SMM-спеціалістів ($84,000 доларів на рік). Тим не менш, їх популярність на ринку праці у Web3 показала неабиякий зріст останнім часом, тому існує велика вірогідність, що компенсації таких професій будуть рости.

Підводимо підсумки

Наразі, Web3 є однією з найбільш перспективних сфер для прокладення карʼєрного шляху як розробникам, так і спеціалістам у не технічних цифрових галузях. Високі зарплати, стрімкий розвиток індустрії та достатня кількість вакансій демонструють достойний потенціал індустрії, який буде тільки рости з інституціональним прийняттям криптовалюти та мейнстрімним використанням деценралізованих систем. 

782