Кар’єрні можливості на ІТ-ринку для молоді

У світлі постійної динаміки та розвитку технологій, питання кар'єрного зростання для молоді стає особливо важливим. Чи є сучасні кар'єрні заходи відповідними для молоді та ІТ-компаній? Це питання наштовхує нас на розгляд нового стандарту організації кар'єрних заходів від UGEN, HR-бренд агенції з 8-річним досвідом роботи з молоддю.

Чи актуальні кар’єрні заходи молоді та ІТ-компаніям зараз?

UGEN визначається своєю довірою, побудованою на системі контактів з університетами-партнерами, молодіжними організаціями, студентами та випускниками зі сфери IT, кількість яких налічує 6726 осіб. Наш підхід встановлює нові стандарти в організації кар'єрних заходів та підсилює взаємодію між молоддю та ІТ-сферою.

ІТ Career Challenge від UGEN виступає як важливий інструмент для демонстрації загальних навичок молоді та поглиблення їхнього розуміння конкретних професій і можливостей в ІТ-сфері. Участь компаній у цьому заході сприяє збільшенню охоплення по всій Україні та підвищує впізнаваність бренду завдяки виступам експертів на вебінарах та медіаанонсах.

Якщо ваша компанія прагне розвивати молодь, має вакансії, пропонує освітні рішення та інші форми взаємодії, то участь в ІТ Career Challenge є відмінним засобом привернення уваги до вашого Employer Brand. Команда UGEN вірить у скору перемогу і важливість місць взаємодії для талановитих людей та роботодавців, які активно формують майбутнє. Таким чином, створення проєктів, які сприяють підготовці та розвитку майбутніх фахівців, є стратегічним кроком для компанії.

Аналіз профілів учасників UGEN IT Career Challenge 2023 (Рис.1) дозволяє виділити ключові напрями, які цікавлять молодь для працевлаштування в ІТ-компаніях та професійного росту:

Рис. 1. Напрями розвитку кар’єри молоді в ІТ

Кар’єрний метч молоді та ІТ-роботодаців

Микола Тарабанов – один із учасників осіннього онлайн-проєкту UGEN IT Career Challenge. Він розпочав свій кар’єрний шлях у сфері Customer Support у компанії 3Shape після участі в UGEN Challenge IT 2022. Як йому це вдалося та чим для цього була корисною участь у нашому проєкті, читайте далі 😉

- Як ти познайомився з 3Shape?

 До UGEN IT Career Challenge про цю компанію я не знав, тож вперше про неї почув на воркшопі у вересні, що відбувався в рамках заходу.

Загалом, я раніше ніколи не брав участі в подібних заходах і багато від нього не очікував. Думав трохи більше дізнатися про ІТ-компанії, відкриті для початківців, а також про те, як правильно презентувати свій профайл кандидата.

“Killing feature” заходів саме від UGEN – можливість поспілкуватися з представниками компанії напряму й задати «болючі» питання у форматі «1 на 1» в секції кар‘єрних консультацій. Тут можна отримати фідбек від фахівця, який тут саме для того, щоб допомогти. Якраз тут відбулася моя кар'єрна консультація із 3Shape.

Повне інтерв’ю можна переглянути: https://t.me/it_tj_ugen/470.

Детальніше про IT Career Challenge

Інтенсив, який занурив в епіцентр карʼєрних ІТ-можливостей та запустив в актуальні скіли сфери. Цієї осені в IT Career Challenge від UGEN запакували саме таку формулу успіху!

🤳 Восени 2023 року IT Career Challenge об'єднав 8 провідних компаній, які надали найактуальніші job-ready skills: SoftServe, MobiDev, Renesas Electronics, Deloitte, ELEKS, lifecell, appflame, Infopulse.

🔗 У програмі були воркшопи та live-coding, спрямовані на ознайомлення із сучасними технологіями та професійними навичками.

🔗 Кар'єрні консультації від компаній дозволили випробувати та покращити своє резюме всього за 20 хвилин.

🔗 Учасники отримали іменний сертифікат про проходження інтенсиву та стильний мерч від провідних компаній в подарунок 🎁.

Наприкінці літа 2023 UGEN провели всеукраїнське опитування молоді "Найкращий роботодавець 2023", яке надає цінний інсайт щодо очікувань та потреб молодих спеціалістів (Рис.2).

Рис. 2. У яких ІТ-компаніях ви би хотіли працювати? (множинний вибір студентів та випускників) (Опитування молоді “Найкращий роботодавець 2023” від UGEN)

Дані опитування (Рис. 3):

  • Період опитування: серпень - вересень 2023 року.
  • 5 сфер: IT, фінанси (банківська справа), аудит та консалтинг, агро, FMCG/retail.
  • Охоплення: понад 130 000 респондентів.
  • Студенти: 49%.
  • Випускники: 51%.
  • Кількість респондентів: 1548.

Основними каналами для збору відповідей стали ресурси UGEN, цільові Telegram-канали з пошуку роботи, соціальні мережі компаній-учасниць рейтингу відповідно до сфери, центри кар'єри та навчальні підрозділи ЗВО України (національні та політехнічні), онлайн-ресурси молодіжних та громадських організацій, таргетована реклама в Instagram.

Рис. 3. Опитування молоді “Найкращий роботодавець 2023” від UGEN

Учасники опитування

Учасниками незалежного опитування стали респонденти з різних регіонів України, а також тимчасово переміщені особи з Німеччини, Польщі та Чехії. Найбільше респондентів з Києва, Київської області, Вінницької та Львівської областях.

Результати опитування

Студенти – пошук роботи (Чи шукаєте Ви зараз роботу?)

Серед респондентів 47% зараз не працюють, 8% працюють на фрілансі. Переважає відсоток студентів, які працюють в українських компаніях (на 16% більше ніж, в міжнародних компаніях).

36% респондентів шукають зараз роботу тільки в Україні й 2% — шукають роботу виключно за кордоном. 24% респондентів готові розглядати вакансії в Україні та за кордоном (Рис.4). На цей показник важливо звертати увагу при аналізі конкурентів і створенні пропозиції для студентів. Також, якщо у компанії є офіси в інших країнах, можна надавати інформацію студентам і про ці вакансії.

Рис. 4. Студенти: Чи шукаєте Ви зараз роботу? (опитування молоді “Найкращий роботодавець 2023” від UGEN)

Порада для HR:

  • Студенти шукають роботу під час навчання в університеті починаючи з 1-2 курсу з можливістю поєднувати навчання та роботу.
  • Пропонуйте стажування з гнучким графіком.
  • Комунікувати починаючи з 1 курсу.
  • Долучайтеся до навчального процесу – гостьові семінари, екскурсії, вступ до професії, практики.

У яких соціальних мережах Ви підписані на кар'єрну сторінку компанії? (Рис.5)

Студенти:

Більшість респондентів підписані на Telegram-канал компаній-роботодавців і Instagram. На це потрібно зважати при формуванні контенту і виборі платформи для комунікації зі студентами.

Контент, який цікавий студентам: цікава інформація зсередини, фото працівників, відкритість й чесність, внутрішні кейси, робоча атмосфера, можливості в компанії, розіграші.

Випускники:

Зі статистики підписки на кар'єрні сторінки компанії ми бачимо, що на Facebook і LinkedIn підписана більша кількість респондентів, ніж аудиторія студенти, але залишаються на першому місці Instagram і Telegram.Рис. 5. Студенти та випускники: В яких соціальних мережах Ви підписані на кар'єрну сторінку компанії? (опитування молоді “Найкращий роботодавець 2023” від UGEN)

Рис. 5. Студенти та випускники: В яких соціальних мережах Ви підписані на кар'єрну сторінку компанії? (опитування молоді “Найкращий роботодавець 2023” від UGEN)

Випускники: Топфактори при виборі майбутнього місця роботи (Рис.6)

У порівнянні з 2022 роком цінність рівня заробітної плати виросла на 3%, графік роботи — на 6%, підтримка компанії ЗСУ на — 8 %, бізнес-рейтинг і репутація на — 3%. Зменшується важливість факторів: "можливість працювати віддалено", "навчання в компанії", "підтримка працівників під час війни".

Найбільш важливими факторами у 2023 році є "рівень заробітної плати", "графік роботи", "можливість навчатися", "працювати віддалено" та "офіційне працевлаштування". Варто їх додати до опису вакансій.

Рис. 6. Випускники: Топфактори при виборі майбутнього місця роботи (опитування молоді “Найкращий роботодавець 2023” від UGEN)

Придбати full version аналітики опитування: ugen.pm@gmail.com

10 найкращих роботодавців 2023 року у IT, фінанси (банківська справа), аудит та консалтинг, агро, FMCG/retail за версією молоді України:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7123284583369842689

Аналітичний звіт результатів опитування має на меті допомогти бізнесу зрозуміти тенденції вибору місця роботи серед молоді у 2023 році та розробити стратегії Employer Branding для залучення цільової аудиторії на 2024 рік.

UGEN-контакти

Наш імейл: ugen.pm@gmail.com

Наш сайт: https://www.ugen.agency/

UGEN Portfolio:

https://drive.google.com/drive/u/4/folders/179PxT4yHxLkyC939IgC1zl_eyRrKnEsi

1729