Кастомізація інтерфейсу в цифрових продуктах. Новий тренд?

Кастомізація в інтерфейсах набуває широко застосування і, на мою думку, продовжить бути трендом протягом наступних років. Можливість “підлаштувати” інтерфейс під свій смак все більше подобається користувачам. Кольорові теми, стилістика, налаштування лейаута, брендування – можливостей для кастомізацї може бути багато.

Кастомізація (від англ. customize — налаштовувати) — процес адаптації та налаштування продукту під окрему аудиторію, об'єднану певними особливостями.

Це нове поняття чи вже існує давно?

Кастомізація в різних проявах давно існує в нашому житті. Додаючи нових деталей до будь-якої “стокової” речі робить її більш функціональною та персоналізованою. Наприклад, креативна нашивка на футболці чи кросівках, прикріплення спойлера на авто, додаткове освітлення робочого столу – все це своєрідна кастомізація яка надає додаткового сенсу речам. Деколи це необхідно для того щоб надати додаткові характеристики (функціоналу), а деколи допомагає виділитись серед інших і здобути певної унікальності.

Великий попит на кастомізацію в цифровому світі ми можемо спостерігати в онлайн іграх (СS:GO, Pubg, Fortnite): скіни, унікальний одяг, унікальна зброя. В даному випадку кастомізація дозволяє отримати як нові функціональні можливості так і візуальної різноманітності. Для гравців це важливо, оскільки вони змагаються з реальними людьми та отримують перевагу в чомусь за допомогою кастомізації.

З появою та розвитком web 3.0 та метавсесвітів кастомізація для гравців стане ще більш актуальною. В цьому випадку напевне не обійдеться лише налаштуванням персонажу чи інтерфейсу користувача, потрібно буде також кастомізувати цілі світи та локації.

Кастомізація в прикладних програмах спеціального призначення.

Якщо розглянути спеціалізовані програми, наприклад графічні редактори для дизайнерів, як Adobe Photoshop, Affter Effects, Cinema 4D, то там кастомізація необхідна для зручнішого управління програмою. Вона стосується візуалізації інструментів та підлаштування лейауту під особисті потреби. Це допомагає насамперед поставити необхідні інструменти на видному місці, приховати панелі які не використовуються. Тоді увага зосереджується лише на найважливішому, робочий процес в результаті стає зручнішим та простим.

Кастомізація товарів.

Відносно недавно зявилось популярне явище кастомізації товарів в інтернет магазинах. Цей факт підняв комерційну торгівлю на новий рівень. Оскільки покупці усвідомлюють, що особисто беруть участь у “створенні” продукту, вони отримують додаткову мотивацію купити його. Звісно, це додає цінності продуктам.

Приклади кастомізації в цифрових продуктах.

Сучасні цифрові продукти намагаються втілити цю механіку для залучення користувачів і досягнення різноманітності. Так, продукт linktree дозволяє підібрати унікальний стиль для свого онлайн профілю. Користувач може обрати кольорову тему, стилізацію елементів, набір елементів які відображаються на сторінці — все це пропонується з переліку доступних елементів та шаблонів. Таким чином профілі користувачів виглядають різноманітно та унікально. Це подобається користувачам. Для продукту ця механіка цінна також тим, що дає змогу продавати елементи кастомізації і отримати додаткове (або основне) джерело доходу. Нагромадження нових можливостей для кастомізації дає простір для практично безкінечного поповнення “асортименту”.

У версії Material Design (Material 3) та iOS 16 є можливість кастомізація головного екрану операційної системи (Android та іOS відповідно). Різні кольорові теми, стилі заставки, підбір віджетів роблять інтерфейс ОС ще більш персоналізовним та унікальним. Саме таким шляхом, на мою думку, будуть розвиватись інтрефейси. Один і той же продукт буде виглядати по-різному в різних користувачів та все менше універсальності та шаблонності. Щоправда це не стосується абсолютно всіх продуктів. Кастомізація набуде певної трендовості якої не всі будуть дотримуватись.

Недоліки кастомізації.

Окрім отримання переваг, як от унікальності, є і негативний бік кастомізації. Є ризик того, що неідеальний сетап кастомізації може отримати зворотний ефект: інтерфейс може виглядати різношерстим, втрачати читабельність, виглядати не красиво з точки зору візуального дизайну. Для цього перед розробниками та дизайнерами продуктів постає досить непросте завдання: надати користувачам обмежений перелік шаблонів та інструменти кастомізації таким чином, щоб при будь-яких комбінаціях стилізації інтерфейсу отримати привабливий дизайн.

Висновок.

Кастомізація це важлива механіка в продуктовому дизайні, оскільки дає переваги як користувачам так і бізнесу. В унікальності, персоналізованості та нових можливостях користувачі вбачають додаткову цінність у продукті. Тому будуть охотніше користуватись ними. Надалі з розвитком дизайну інтерфейсів кастомізація набуватиме все більше можливостей та нового вигляду.

1059