Комунікації АЗС до та після 24.02 - зміни та інсайти

Увага споживачів до АЗС до повномасштабного російського вторгнення і після суттєво відрізняється. Якщо раніше основними питаннями були вартість і якість пального, то після кількох місяців повномасштабної війни найголовнішою проблемою стала його наявність. Команда LOOQME дослідила, як змінилися комунікаційні показники лідерів ринку пального. Аналітика охоплює період із 1 січня по 31 травня 2022 року.

Лідери за кількістю ≠ лідери за охопленням

За кількістю згадувань бренду лідером за весь період дослідження стала компанія Shell. Кількість публікацій про неї перевищує найблищого конкурента ОККО на 3%. Також важливо, що потенційне охоплення публікацій Shell більше за охоплення OKKO на 6%.

Водночас ОККО та WOG мають майже однакову кількість згадувань, але охоплення OKKO більше майже на 4%.

Такі результати говорять не лише про популярність брендів, а й про розміри аудиторій медіа, що згадали бренди. Цю ідею ілюструють показники і наступних у рейтингу компаній. KLO посідає 7 місце серед лідерів АЗС-ринку за кількістю публікацій, проте за охопленням перевищує Socar та БРСМ, які посіли 5 та 6 місце.


Разючі розриви показників між компаніями

До 24 лютого медіаполе нараховувало в середньому 296 згадувань АЗС на день у сумі. Після повномасштабного вторгнення це число зменшилося на 15,4%.

З рисунку видно, що в перший місяць війни медіаполе було на рівні січня-лютого. Потім значно зменшилося і почало збільшуватися під час третього місяця війни (коли проблема дефіциту пального постала особливо гостро).

Дослідження показує разючі розриви показників між компаніями, що зростили їх за час повномасштабної війни, і тими, чиї цифри значно впали. Найбільший приріст за час війни показав бренд Shell: +68% публікацій на день та +91,3% потенційного охоплення. Найбільше зменшення комунікаційних показників має Укрнафта: -48,1% кількості публікацій та -68,3% охоплення. 

Цінно зауважити, які інфоприводи дали компаніям піки згадок:

- Пік згадок мережі Shell припадає на період з 28 лютого по 13 березня, коли ЗМІ активно обговорювали таємну покупку нафти компанією Shell та заяву компанії про остаточний вихід з ринку рф. Після цього активність згадувань Shell зменшується, проте вона залишається лідером за кількістю згадок до 2 травня.

- Далі лідерство перехопили WOG і OKKO, коли оголосили про обмеження продажу пального.

Загальні інсайти аналітики ринку

- Загалом медіаполе має негативний характер. Найбільша негативна видимість у медіаполі OKKO та WOG.

- Найбільш вживаними словами в медіаполі є: “грн/л”, “ціна”, “паливо”, “бензин”, “мережа”, “АЗС” та “А95”.

- Найбільша кількість публікацій зафіксована 18 травня — 1264 згадки визначених компаній. Основний контекст публікацій складали слова, пов’язані з ціною пального: “грн/л”, “гривня”, “ціна”, “паливо”, “автогаз”, “бензин”, “літр”, “коштувати”. Трендовими (тими, кількість використання яких почала різко зростати за короткий проміжок часу) у цей день стали слова “газ”, “автогаз”, “станція”, “скраплений”, “коштувати”, “збільшити”, “АЗС”, “ОККО”, “UPG”. 

- Назви компаній часто вживаються у матеріалах разом.

- Унікальне середовище показує, що слова, пов’язані зі здорожчанням пального, найчастіше і найближче розташовані до компанії Socar. Тут також ми бачимо слова “Азербайджан”, “державний”, “Туреччина”, “переговори” та інші. Унікальний контекст WOG складається зі слів “найголосніше”, “prime”, “БРСМнафта”, “Mango”, “greenwave” та інших. У ОККО це слова “Галнафтогаз”, “фіктивний”, “Віталій Антонов”. Shell згадується поруч з “Neftek”, “Nestle”, “Ultra”.

Лютий: у тренди потрапив інфопривід про кредитні ліміти, де АЗС згадувалися як місця, де можна зняти до 6 тисяч гривень готівкою. Також в трендах бачимо слова, пов’язані з повномасштабним вторгненням росії в Україну.

Березень: у трендах новина про те, що АЗС зменшили ціни на преміальне пальне та коментарі Сергія Куюна про ціни на пальне. 

Квітень: у трендах були новини про можливість виникнення дефіциту пального на Одещині.

Травень: головний тренд — створення боту про наявність пального.


2012