Крипто новини тижня: листи Сатоші, Google рекламує фішинг, Binance видалять з Apple і Google store

З популяризацією криптовалют у всьому світі важливо відстежувати та розуміти найактуальніші новини в цій галузі. Щотижня ми стежимо за криптовалютними новинами, трендами та подіями, які формують сучасний криптовалютний ландшафт. Цей тиждень не став винятком. Які ж події здивують нас цього тижня? Про це далі.

“Кембрійський вибух” мем-коїнів

Джессі Поллак, творець блокчейну Base, вважає, що мем-монети стануть ключем до залучення користувачів до його суміжної з Coinbase мережі другого рівня, яка з березня вже потроїла свою загальну заблоковану вартість (TVL).

Під час одного з хакатонів, присвячених мем-коїнам, Поллак стверджував, що дані монети є важливою частиною економіки блокчейну і що він "радий бачити, як зростає кількість мемів Base, які допоможуть створити глобальну мережу".

"Одна річ, яка дійсно привернула нашу увагу, - це те, що ми бачимо ці меми сьогодні серед тисяч і тисяч людей, які беруть участь у цій новій економіці". - зазначає розробник.

Зростання кількості мемкоїнів і транзакцій на Base пов'язують з останнім оновленням Ethereum Dencun, яке знизило комісію в мережах 2-го рівня. За даними DefiLlama, з початку березня обсяг TVL Base виріс майже на 250%, досягнувши 21 квітня історичного максимуму в 1,61 мільярда доларів.

Поллак каже, що на додаток до спекуляцій, творці мемів на Base також розробили незліченну кількість нових способів залучення людей до своїх спільнот.

"І це створює своєрідний кембрійський вибух експериментів з онбордінгу, коли люди роблять тонни й тонни спроб влучити в ціль, щоб сказати: "Як нам донести нашу культуру до більшої кількості людей?". - каже він.

Джессі Поллак також переконаний, що в найближчому майбутньому ми побачимо, як ці монети залучать до мережі Base ще мільйони людей. “Вони стануть одним з найбільших рушіїв, тому що постійно докладають зусиль, щоб залучити до цього все більше і більше людей, використовуючи дійсно творчий підхід” - додає він.

Наразі найпопулярнішим мемкоїном на Base є BRETT, ринкова капіталізація якого становить $567 млн, а ціна зросла на 7780% з початку березня. Останнім часом такі блокчейни, як Solana та Base, стали своєрідним магнітом для мемкоїнів завдяки своїй високій пропускній здатності та низьким комісіям.

Однак нещодавно Cointelegraph провів розслідування, яке показало, що 16,7% нових проєктів на Base були шахрайськими, а понад 90% з них мали вразливості.

Тому не забувайте проводити дослідження, перш ніж інвестувати свої кошти у цифрові активи. Наступна новина - ще одне нагадування про важливість цього правила.

Пан або пропав? Скоріше пан пропав (і не один)

Як зазначалося вище, останнім часом популярність мем-коїнів зросла, і саме цим користуються шахраї. Дослідник блокчейну ZachXBT опублікував у своєму X, що щонайменше 12 мем-монет Solana були "кинуті" за останні 30 днів після того, як інвестори зібрали $26,7 млн. Він виділив 12 проєктів, які збирали кошти через попередні продажі, більшість з яких значно впали після запуску, а один взагалі не випустив жодного токена.

Source: ZachXBT/X

За словами дослідника, найдорожчим "покинутим" проєктом став мемекоїн під назвою "I like this coin" з тикером LIKE. Засновник - користувач під псевдонімом pokeee.eth, який зібрав 52 220 токенів SOL ($7,7 млн) і запустив монету 17 березня з ринковою капіталізацією $577 млн. Однак за перші вісім годин вартість монети впала більш ніж на 90%. Зокрема, на офіційній сторінці X не було жодного нового посту з 31 березня, а засновник не згадував про монету з того часу.

Другий за величиною проєкт - токен MOONKE, заснований RockyXBT. За лічені години актив подешевшав більш ніж на 99%.

Дані CoinGecko показують, що ринковий ентузіазм щодо мемекоїнів дещо знизився. З 1 квітня вартість більшості токенів, включаючи Dogwifhat (WIF), значно впала.

Binance видаляють з магазинів Apple і Google на Філіппінах

Філіппінська комісія з цінних паперів і бірж наказала компаніям Google і Apple видалити програму Binance зі своїх магазинів додатків для користувачів на Філіппінах.

Згідно з пресрелізом SEC, вони працюють з великими технологічними компаніями, щоб видалити "програми, якими керує криптовалютний гігант Binance". Також повідомляється, що компанії отримали листи з проханням видалити ці програми на місцевих ринках.

"Комісія з цінних паперів і бірж ідентифікувала [Binance] і дійшла висновку, що постійний доступ громадськості до цих вебсайтів/додатків становить загрозу для безпеки коштів філіппінських інвесторів". - зазначають SEC.

За словами голови SEC Еміліо Б. Акіно, продаж або пропозиція незареєстрованих цінних паперів місцевим жителям і робота в якості "незареєстрованого брокера" є порушенням законодавства країни про цінні папери. Він також зазначив, що, видаливши додатки Binance з магазинів додатків, ці компанії допоможуть "запобігти подальшому поширенню незаконної діяльності в країні", підкресливши, що в іншому випадку це може мати "згубний" вплив на місцеву економіку.

З листопада 2023 року SEC активно застерігає громадськість від використання Binance для інвестування. Вони підкреслюють, що криптобіржа досі не отримала ліцензію на залучення інвестицій від громадян та функціонування біржі для купівлі-продажу цінних паперів.

Філіппіни - не єдина країна, яка блокує Binance через незареєстровану діяльність. Біржа відома великою кількістю відкритих справ у різних країнах через проблеми з регулюванням, включаючи гучну ситуацію з Нігерією, яка досі набирає обертів.

Раннє бачення Сатоші Накамото щодо Біткоїна

Марті Малмі, один з перших учасників розробки Біткоїна, знову опублікував серію листів від засновника головної криптовалюти. Цього разу вони проливають світло на початкову філософію цифрової валюти та перші операційні проблеми. Вперше листи були виявлені під час судового процесу за участю Крейга Райта, який стверджує, що він є Сатоші Накамото.

Виявлені матеріали показують, що засновник Біткоїна мав певні застереження щодо того, що криптовалюта може бути класифікована в першу чергу як інвестиція. Такий погляд підкреслює його розуміння Біткоїна як платіжного засобу, а не лише як спекулятивного інструменту. Важливість цього уточнення полягає в тому, що воно підкреслює корисність криптовалюти для здійснення транзакцій без потреби в довіреній третій стороні, що є фундаментальною особливістю його створення. За повідомленнями, Накамото був обережним з публічною презентацією Біткоїна, щоб уникнути неправильного тлумачення його первинної мети.

Інший важливий фокус розмови - ставлення Накамото до анонімності. Всупереч поширеній думці про те, що Біткоїн сам по собі є анонімною мережею, Накамото закликав до обережності щодо анонімності. Він припустив, що хоча актив і пропонує можливість використання псевдонімів, спільнота повинна враховувати його недоліки в цьому плані.

У своїх листах він представив продуману концепцію конфіденційності, яка включала реальну присутність цих технологій, в тому числі їхні можливості та обмеження. Завдяки цьому він не лише усунув можливі юридичні та моральні ускладнення, але й допоміг створити якісну базу користувачів.

Листування між Накамото і Малмі розкриває командний дух, характерний для раннього етапу розвитку Біткоїна. Накамото часто звертався за допомогою в розробці контенту сайту і спілкувався з Малмі з багатьох технічних питань, що наочно демонструє його вміння ділитися завданнями й працювати разом, що дозволило йому вдосконалити платформу і зробити її більш популярною.

Чи є випадковістю той факт, що нова серія листів була опублікована одразу після того, як Біткоїн халвінгу? Подія була доволі важливою в криптоіндустрії, і безліч ентузіастів очікували на неї. Чим деякі криптовалютні біржі скористалися й організували для своїх користувачів певні активності, пов'язані з цією подією. До прикладу, OKX влаштували командні змагання з трейдингу, програму “Подвійних інвестицій” та серії тематичних заходів присвячених Біткоїну. Binance організували низку івентів, починаючи від завдань на підвищення знань й закінчуючи конкурентними торговими турнірами. У свою чергу, WhiteBIT також не залишився осторонь і, окрім різноманітних завдань, запустили власний челендж “Ha-ha-Halving”.

Реклама фішингових сайтів від Google

Проблема фішингу зараз знаходиться на дуже критичному рівні, і здавалося, що компанії повинні бути зацікавлені в боротьбі з цими атаками. Однак технологічний гігант Google застосував інший підхід і почав рекламувати шкідливі криптовалютні вебсайти, наражаючи користувачів на фішинг.

Згідно зі звітом BleepingComputer, зловмисники використовували Google Ads для реклами підробленої версії Whales Market, позабіржової криптовалютної платформи, яка дозволяє торгувати airdrop токенами.

Хоча оголошення містить начебто легітимну доменну адресу, воно перенаправляє користувачів на шахрайський вебсайт, коли ті взаємодіють з ним. У звіті зазначається, що зловмисники зареєстрували кілька доменів, орієнтованих на Whales Market, і лише один з них був неактивним. Клон сайту повторює інтерфейс легітимної версії, обманюючи користувачів і змушуючи їх прив'язати свої цифрові гаманці. Це ще один випадок із серії подібних, коли шахраї використовують платформу Google для просування шахрайських послуг.

Не знаєш під що поїсти? Лови підбірку про крипту

Youtube - чудова платформа не лише для розважального контенту, але й для освітнього. Це стосується і криптоіндустрії, адже вона динамічно розвивається і криптоентузіастам часто доводиться шукати просвітницькі та розважальні канали, щоб бути в курсі трендів. Саме тому, якщо ви шукали, що подивитися під час їжі, пропоную вам добірку YouTube-каналів про криптовалюту.

Криптоправосуддя - криптомаркетолог Мiko Angelina розповідає про українських підприємців та бізнесменів, котрі вже створили щось для розвитку бізнесу саме в криптовимірі.

Cryptomannn - канал, який допомагає “опанувати” професію трейдера та навчає не тільки теорії, але й навичкам.

ВуНі Show - освітньо-розважальне шоу, де обговорюються важливі теми для українців, в тому числі криптовалюта.

Cryptology - ще один освітній канал, де аналізують стан криптовалютного ринку та навчають нюансів трейдингу

Incrypted - це канал, який аналізує останні новини зі світу криптовалют та проводить прямі ефіри з українськими діячами блокчейн-індустрії.

264