Лайфхаки для копірайтера. Як зрозуміло писати про техніку

Всі тексти різні. Проте особливо “полюбляють” тексти про техніку: огляди, топи, порівняння. Але мені пощастило. Ось уже 4 роки я працюю редактором Media.Price та 80% текстів, які я пишу та вичитую – про техніку!

Бойове хрещення

Почну з того, що мій перший текст для Price.ua був про вібратори. Точніше, як їх вибрати. Маючи за плечима п'ятнадцятирічний досвід роботи в журналістиці, я вже нічого не боялася. Навіть вібраторів в якості тестового завдання. Потім посипалися нескінченні мультиварки, пилососи, телевізори, смартфони та ноутбуки, фени та плойки. Був навіть ехолот.

Через кілька місяців із копірайтера я “доросла” до редактора і тут мої очі розплющились. В день я вичитувала та редагувала до 15 лонгрідів. І в усіх була одна помилка – тексти були списані… у такого самого копірайтера. Пам'ятаєте гру “зіпсований телефон”? Ось вона точно передає суть тих текстів. Мало конкретики та багато води – цю формулу використали більшість наших авторів. З найзапеклішими її прихильниками ми прощалися першого ж місяця. З рештою почали працювати по-новому. Ділюсь нашими лайфхаками при роботі з текстами про техніку.

Як писати про техніку, щоб було зрозуміло

Лайфхак 1. Зрозуміти самому та переказати.

Іншого виходу немає. Якщо ви самі прочитали, але нічого не зрозуміли, не зрозуміє і ваш читач. Це вже підтверджено.

Приклад: “Всі мультиварки REDMOND відрізняються своєю міцністю та надійністю – саме в цій моделі чаша характеризується тефлоновим покриттям”.

Тут автор зробив автоматичний рерайт. Його особливо не цікавила суть і тим більше він не був зацікавлений, щоб його думка була зрозуміла читачеві.

Лайфхак 2. Беремо інформацію з кількох джерел.

Ні для кого не секрет, що більшість статей в інтернеті написані копірайтерами. Але де гарантія, що автор не зробив свою роботу погано і його інформації можна довіряти?

Приклад: Крім цього, технологія приготування в машинах передбачає створення тиску та наявність додаткових функцій, що дозволяє покращити якість напою та урізноманітнити меню.

Тут чітко видно, що автор сам не розібрався, що до чого і цим заплутав читача, який, навіть якщо дуже щиро намагатиметься щось зрозуміти, не зможе цього зробити.

Основні важливі характеристики варто брати лише на офіційних сайтах. Пам’ятайте, що навіть на сайтах-продавцях можуть бути помилки.

Лайфхак 3. Розділяйте текст на підзаголовки.

Одна характеристика – один підзаголовок. Не варто писати про клас енергоощадження холодильника в одному підзаголовку із місткістю його морозильної камери.

Лайфхак 4. Використовуйте марковані списки.

Будь-яке перерахування краще винести на окремий список. Так читачеві не доведеться довго шукати цю інформацію у тексті.

Лайфхак 5. Пишіть простою мовою.

Розумні слова та довгі речення можуть заплутати читача.

Приклад: Цю категорію техніки цілком можна назвати даниною сучасним вимогам – апарат використовується в приміщенні, де немає можливості встановити громіздкий кондиціонер або необхідно почергове охолодження різних приміщень.

Лайфхак 6. Інформація має бути повною.

Ідеально, якщо після вашого тексту читачеві не доведеться "догуглювати". Ви навіть не уявляєте, наскільки мало розумних текстів в Інтернеті. Не пишіть пусте!

Лайфхак 7. Якщо ви ніколи не стикалися з подібною технікою (наприклад, генератор або мийка високого тиску), вам потрібно зрозуміти не лише принцип її роботи, а й усі нюанси використання. Тут на допомогу приходять відгуки та обговорення на форумах. Тільки не варто 100% довіряти інформації споживачів, завжди перевіряйте її. Другий варіант – написати чесно у матеріалі, що про це говорять на форумах.

Лайфхак 8. Ідеально, якщо ви візьмете ключову інформацію у офіційних представників. Однак цей шлях найдовший і відповіді, можливо, доведеться чекати кілька тижнів. Щоправда, деякі виробники будуть тільки раді інтересу до їхньої продукції і з радістю дадуть відповіді на всі питання. Але це більше стосується невеликих місцевих компаній.

504