Леви, барабани, олівці та скляні пірамідки. Де креативники можуть отримати визнання колег?

Креатив успішний, якщо він досяг своїх цілей. Таргетинг в інстаграмі спрацював — супер. Досягли закладених охоплень — супер. Привели нових клієнтів, або актуалізували важливу тему в суспільстві — класно. Та все ж іноді для проєктів, якими ми дійсно пишаємось, хочеться чогось більшого. Хочеться, щоб їх побачила не лише ЦА, а і колеги з інших агенцій. Звісно можна розмістити успіхи свого кейсу в соцмережах, або на платформах типу CASES та Ads of the World. І це маст хев. Але все ж, як кожен режисер мріє про Оскар, кожен креативник мріє одного дня отримати золотого Каннського лева — суб'єктивно найвищу форму визнання у світі реклами та комунікацій.

Тому сьогодні пропоную поговорити про конкурси. Різні конкурси, адже золотих левів на всіх не вистачить.

Почнімо у вітчизняних конкурсів. 

До початку повномасштабного вторгнення рф, в Україні було кілька класних опцій: 

- Київський міжнародний фестиваль реклами (KIAF);

- ADC*UA Awards (конкурс Клубу артдиректорів України);

UKRAINIAN DESIGN: THE VERY BEST OF;

- SAAD (фестиваль соціальної реклами);

- Effie Awards Ukraine (але ця нагорода більш про комунікації).

Три з цих п'яти фестивалів/конкурсів наразі призупинені. А у KIAF залишилась лише одна основна категорія Social Goals. Він проводиться Всеукраїнською рекламною коаліцією (ВРК). Вони ж в грудні 2022-го - лютому 2023-го провели три етапи соціального конкурсу з безоплатною участю — National Creative Contests. Цікаво, чи буде щось таке цієї зими. 

Перелік міжнародних фестивалів значно більший. 

Цікавий факт: у 2022-му році, подача на більшість з них була безкоштовною для українців.

Тож король всіх конкурсів — Cannes Lions. Свої роботи можна буде подавати з 18-го січня 2024. Там величезний набір номінацій, відносно невелика форма реєстрації. Але ціни кусаються навіть для топових агенцій. Найдешевша подача цього року: 600+ євро. І це просто подача. Шансів потрапити в шортлист не багато. У 2022-му році я був в команді, яка заповнювала (тоді ще безоплатну) аплікаційну форму. Часу ми витратили багато. А результатів було мало. 

Тож рекомендація №1: Ніколи не замахуйтесь на Еверест, якщо ви лише збираєтесь почати ходити в гори.

Якщо ви все ж неодмінно плануєте взяти участь у топовому фестивалі, то ось вам кілька опцій:

D&AD Awards;

London International Awards (LIA);

- Golden Drum;

Eurobest Awards;

- Clio Awards;

Epica Awards.

А, як ви все ж послухаєте мене, та повірите, що варто починати з меншого, тоді класним варіантом стане Київський міжнародний фестиваль реклами (якщо він відбудеться у 2024 році) або щось міжнародне, але нішове. Наприклад, The Future of Emerging Europe. Там у 2022-му році перемогли багато українських проєктів, серед яких був і комікс про медіаграмотність, над яким я також мав честь працювати. 

Рекомендація №2: Складіть свій календар фестивалів та конкурсів.

Це може бути Гугл-табличка з датами та посиланнями, може бути плакат А4 з логотипами конкурсів та їхньою послідовністю, або щось ще. Далі, якщо у вашої агенції є на це ресурси, подайте кілька найкращих робіт за останній рік на відносно не дорогий український конкурс. Поки чекаєте результатів, можна також спробувати міжнародні нішові опції. Після оголошення результатів, якщо потрапите у список переможців, або хоча б шортлист, у вас буде базове розуміння, що зайшло, а що не дуже. З тим, що зайшло, можна рухатись далі за вашим фестивальним календарем. Звісно, якщо маєте бажання та ресурси.

Такий підхід не є обов'язковим, адже завжди є шанс податись на Левів і одразу виграти. Але для цього кампанія має бути мегатоповою і з величезним охопленням.

А що робити, якщо ви ніколи не працювали в агенції, але хочеться протестувати свій креатив?

Для цього на більшості фестивалів є студентські номінації, або так звані Молоді Щось: Young LionsYoung DrummersD&AD New Blood Awards.

Такі нагороди значно підвищують шанси потрапити в топові агенції. До речі, останнім часом я все частіше помічаю у вакансіях «Наявність фестивальних нагород буде перевагою». А переваг багато не буває. Тому беріть участь у конкурсах, популяризуйте себе в Україні та Україну за кордоном.


1
1636