Літо на ринку нерухомості: як купували та орендували житло українці

Український маркетплейс DOM.RIA представив звіт власного аналітичного центру за період червень – серпень 2022 року, у якому проаналізував звички та уподобання споживачів щодо придбання, продажу та оренди житла.

Нерухомість у новобудовах

За даними аналітичного центру DOM.RIA, станом на серпень, 67% відділів продажу новобудов відновили свою роботу. Це на 17% більше у порівнянні із весняним періодом. У 42% новобудов продовжується або відновлюється будівництво, динаміка зросла на 20% на відміну від весни.

Більш як 35% новобудов змінили терміни вводу в експлуатацію. Серед 8% заявили про повну зупинку будівництва на період воєнного стану та 2% сфокусувались на відновлювальних роботах. 

Щодо пропозицій з активного продажу по типу житла, 74% – житлові комплекси, у порівнянні із весною зменшилась частка на 7%. Далі 15% – таунхауси (на 6% зросла кількість ніж весною), 10% – котеджні містечка (+2%) та 1% бізнес-центри (-1% від весни). 

Якщо говорити про планування, то більшість пропозицій, а саме 44% – однокімнатні квартири. Квартири із двома кімнатами у 39% пропозицій, 16% – трикімнатні та 1% – більше трьох кімнат.

Розглядаючи динаміку цін, бачимо, що 81% новобудов збільшили ціну влітку, а 16% новобудов не змінювали вартість взагалі. 

Наразі середня вартість первинного житла в Україні становить 27 349 грн за м². В той час, у Києві на кінець серпня вартість стартує від 41 803 гривні за м². 

Нерухомість на вторинному ринку

Порівнюючи кількість пропозицій з продажу за березень-травень та червень-серпень – абсолютно по всім регіонам позитивна динаміка. До прикладу, у Київській області кількість пропозицій зросла на 814%. Серед лідерів – м. Київ зі зростанням на 821%, Кіровоградська область, де кількість оголошень виросла на 928%, та Полтавська область зі зростанням у 880%. Зазначимо, суттєве збільшення зумовлене тим, що весною на ринку була відчутна пауза через повномасштабне вторгнення.

Розглядаючи пропозиції з продажу за типами житла, наразі на вторинному ринку: 78% кватири, 13% будинки, 4% комерційна нерухомість та 4% інша нерухомість.

Станом на кінець серпня, середня вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку в Україні становить 35 833 доларів США. До прикладу, у столиці середня вартість однокімнатної квартири становить 80 585 доларів США, а трикімнатної – 117 470 доларів США. 

Оренда житла

Кількість пропозицій по оренді житла зростає по всій Україні. Найбільше пропозицій за кількістю активних оголошень на DOM.RIA у Києві та Київській області, а також у Дніпропетровській та Одеській областях.

Цікаво, що ринок центру та заходу України майже повернувся до довоєнного рівня в попиті. Проте, якщо раніше більше розглядали продаж, то зараз переважає оренда.

Порівнюючи динаміку весни та літа, кількість оголошень у Києві зросла на 370%.

Середня вартість оренди однокімнатної квартири у Києві становить 19 830 грн, на Закарпатті – 20 168 грн, а на Львівщині – 18 215 грн.

Багатокімнатний будинок, в середньому, можна орендувати за 94 018 грн на Київщині, за 43 460 грн на Закарпатті та за 51 795 грн на Львівщині.

Стосовно планів українців щодо майбутньої покупки, за результатами опитування, проведеного DOM.RIA серед більш як 1300 респондентів, у серпні суттєво зріс відсоток охочих придбати житло на стадії будівництва. Лідером щодо купівлі лишається вторинне житло.

У підсумку важливо додати, що за опитуванням DOM.RIA у серпні, 56% українців планують проживати у рідному місті, 35% налаштовані до переїзду в інше місто, і лише 9% виявили бажання залишитись за кордоном.

Нагадаємо, DOM.RIA — маркетплейс для купівлі та оренди перевіреного житла. Інспектори сервісу особисто фотографують кожну кімнату і види з вікон, роблять панорамні фото 360, перевіряють адресу, метраж і ціну квартир. DOM.RIA — продукт української ІТ-компанії RIA.com, що є частиною міжнародної компанії RIA.com Marketplaces OÜ. Наразі маркетплейс має вебсайт та застосунок для пристроїв на базі iOS та Android.

1947