Магія контенту: розкриваємо таємниці збільшення продажів через якісний контент на сайті та у соціальних мережах

Матеріали статті сформовано на основі тематичного воркшопу Ukrainian Digital Community.

Спікерка: Ірина Сігарьова — контент-маркетолог та копірайтер з 8-річним досвідом роботи, засновник студії контенту Content Bar.

Одним махом чарівної палички можна накласни прокляття або ж збільшити показники продажу. Вибір очевидний. Але для цього потрібно вимовляти правильні слова у тексті.

Без контенту та комунікації зараз ніяк

Можна довго говорити про візуал, що буде захоплювати та привертати увагу, або про рекламу та важливість просування. Але якщо у вас незрозумілий сайт, соцмережі, якщо людина не отримала мінімальні відповіді, то вона з великою ймовірністю піде шукати далі. Говорячи простими словами — ви злили бюджет.

У всіх одна мета — допомагати українським та міжнародним бізнесам розвиватись, допомагати людям вирішувати їхні проблеми. Для цього у вас має бути якісна комунікація. І її можна забезпечитиза допомогою контенту.

Типові помилки

Йти за своїми інтересами, а не за аудиторією.

Ви створюєте контент для себе, з того, що вам цікаво, а не що хочуть люди. Якщо ви ведете блог в соцмережах для проявлення себе, для спілкування з аудиторією, то окей. Це має місце та буде доречним. Але якщо блогерство — не ваш шлях, варто думати про читача/слухача та відповідати його запитам.

Як знайти цей інтерес аудиторії?

Звичайне анкетування, глибинні інтервʼю. Ми проводимо по умовній воронці продажу — від виявлення потреб до заперечень.

Випадати з онлайну та порушувати графік публікацій.

Можливо, ви вже чули, що зараз не обов’язково виходити щодня в сторіс і не потрібно публікувати багато контенту.

Проте маркетингове правило «мінімум 7 взаємодій для купівлі» залишається актуальним. Тепер поміркуємо, що буде, якщо ви не будете щодня хоча б в сторіс.

Пропонуємо концентруватися на якості і регулярності. Не стільки важлива кількість, насправді. Головне  системний графік публікацій.

З сайтами трохи інша ситуація.

В них ми працюємо як на читача, так і на Google. І щоб пошукова система показувала ваш сайт на вищих позиціях, його варто регулярно наповнювати. Для цього ви створюєте контент-плани, графік виходу публікацій, збираєте команду (SEO-спеціаліст, копірайтер, якщо потрібно, менеджер/проджект) та регулярно наповнюєте сайт. Паралельно варто використовувати допоміжні інструменти.

Писати занадто загальними словами.

На жаль, зараз багато хто користується ChatGPT і ніяк не адаптує отриманий контент.

Це стандартні тексти, які не мають душі, не мають правильного позиціонування, сенсів. Також у них зазвичай велика кількість загальних слів.

Що таке «загальні слова»?

Це ті самі «унікальний», «компетентний», «успішний», «якісний» тощо. Вони гарні по своїй суті, можуть додати образності, але погано, якщо поруч з ними немає конкретики (факти, цифри, відгуки, результати, тобто тверді речі, які можна оцифрувати, перевірити чи надати як доказ).

Одноманітність вбиває.

Якщо ви нічого нового не подаєте, то рано чи пізно людям стає сумно. Вони все менше хочуть з вами взаємодіяти. 

Для урізноманітнення контенту варто використовувати: інтервʼю, нові теми, партнерства, інфографіку, відео, челенджі/випробування, факапи, гумор тощо.

Фішки для підсилення текстів

1 — тексти в теперішньому часі, ніякого майбутнього (будете мати = маєте)

2 — намагайтесь менше писати НЕ та слова з негативним забарвленням (проблема, складнощі, помилка, слабкий, повільний тощо)

3 — щоб зробити будь-яку одиницю контенту цікавою, додайте питальне слово (наші цінності = чому нам можна довіряти? / чому в нас відбудеться метч?)

4 — презентуючи рішення, назву продукту, одразу давайте розшифровку, показуйте головну користь/перевагу (не просто "розробка сайтів", а "розробка сайтів  послуга для власників інтернет-магазинів, які….")

5 — транслюйте такі сенси: людина щось збереже (гроші, нерви, сили, час), заробить, не втратить, що вона отримає, покращить особисті/робочі показники, спростить собі роботу, не допустить помилок тощо — це популярні мотиватори для людини, які адаптуються під кожну нішу.

Пш-пш — і ваші продажі зростають.

Більш детально ми розкрили питання створення інфопродукту на тематичному воркшопі Ukrainian Digital Community.

Щоб отримати доступ до відеозапису та конспекту зустрічі і дізнатися покроковий алгоритм створення продукту, заповнюйте заявку на вступ до спільноти (посилання у шапці).

1215