Масові опитування та глибинні інтерв’ю

Звісно, побудувати успішний продукт на самих лише припущеннях — сумнівна ідея. Тож дизайнерам взаємодії потрібні методи, що допоможуть оперувати не лише гіпотезами, але й фактичними даними. Досить популярними методами досліджень, що допомагають їх отримати, є опитування та інтерв’ю.

Масові опитування

Опитування — це кількісний метод дослідження. На етапі проєктування продукту його можна вважати дослідженням ставлення. Для проведення масових опитувань використовується анкета, що передбачає наперед складений перелік відповідей. Як правило, її створюють в Google Forms та SurveyMonkey. Такі запитання ще називають закритими. Тому що, відповідаючи на них, користувач дає відповідь виключно з переліку запропонованих варіантів. В анкетах трапляються і відкриті запитання, на які респонденти — ті, хто заповнює анкету, — можуть відповісти своїми словами. Але, як правило, в опитуваннях їхня кількість є обмеженою. Адже відповіді на закриті запитання легше сортувати та категоризувати.

Варто зазначити, що проведення опитувань — це лиш збір даних. І дуже важливо навчитись опрацьовувати їх, аналізувати та робити висновки.

Цей тип дослідження стане в пригоді, щоб сформувати уявлення про склад вашої аудиторії, її вік, географію, соціальний портрет та мотивацію. Що також важливо, воно може допомогти вам зрозуміти, яким є розподіл користувачів по групах. Він, до речі, нерідко є нерівномірним. Також це дослідження допоможе зрозуміти ставлення ваших користувачів до різних аспектів взаємодії з вами. Скажімо, до цінової політики, функціональності продукту, ключових проблем тощо. А от нюанси поведінки користувачів воно не розкриє.

Глибинні інтерв’ю

Щоб ліпше зрозуміти клієнтів, вам стане в пригоді проведення інтерв’ю. Це якісне дослідження, що є найпопулярнішим та найвживанішим методом дослідження взаємодії.

Такі інтерв’ю часто проводяться в форматі дзвінків в Zoom, Google Meets або інших програмах для дзвінків. Як правило, вони тривають від 30 до 60 хвилин. Нерідко вони складаються з декількох етапів. На першому етапі типова задача дослідника — познайомитись з користувачем, його потребами, проблемами та складностями, зрозуміти його побажання. Це також слушний момент почути зворотний зв’язок стосовно ранніх ідей розвитку продукту та вашого задуму стосовно розв'язання проблем користувача. На пізніших етапах в інтерв’ю вже можна демонструвати конкретний дизайн продукту та отримувати зворотний зв’язок. Інакше кажучи, на ранньому етапі під час інтерв'ю досліджують ставлення клієнтів, а на пізніх — поведінку.

Окремою задачею під час підготовки до проведення інтерв'ю є підбір респондентів. Це мають бути саме ті люди, що відповідають сегментам вашої аудиторії. Цінністю інтерв’ю є те, що в них респонденти відповідають здебільшого на відкриті запитання, і тому дають розгорнуті відповіді, в яких можна отримати чимало додаткової інформації про їхні потреби та досвід взаємодії. 

Подальший процес

Коли ви проаналізували вашу ідею, бізнес-модель, конкурентів та користувачів, починається проєктування дизайну. І тепер перед розробниками продукту постають нові запитання. Який набір функцій має містити перша версія продукту? Яка конкретна композиція екранів буде найефективніше виконувати задачу? Як створити дійсно зручний дизайн інтерфейсу? Як налагодити процес створення продукту таким чином, щоб вкластися в оптимальний час та бюджет?

Для відповідей на ці запитання існують окремі практики досліджень. Про них піде мова в наступному матеріалі!

1467