Меми в комунікації

Меми використовують всі: медіа, агенції і, навіть, держава. Чого варті лише комунікації від Дії. Але як обрати ідеальний мем та нікого ним не образити? Тут важливо розуміти контекст. Бажано знати походження мему. Якщо це серіал чи фільм, то в ідеалі було б супер його спочатку подивитись, а вже потім брати звідти приколи. 

Ця основа для мему (нижче) одна з моїх улюблених. Вона походить з топового серіалу «Спільнота». Під неї можна вигадати безліч класних ситуаційних підписів.

Меми — не лише чудовий інструмент для спонтанних сторіс, ними можна повноцінно доповнити вашу комунікаційну кампанію, інтегрувати у рілс або будь-яке інше відео. Секундна поява мему може замінити цілий блок тексту з роз'ясненнями. А все тому, що меми є уніфікованою сенсовою одиницею. По суті це візуальний термін, що означає певну ситуацію.

Приклад ситуаційного мему, що визначає комічність спонтанної зміни напрямку розвитку подій.

Існує безліч агрегаторів мемів, але знайти там щось з нуля дуже важко. Це буде банальний прикол з 2005-го, або щось дуже стрьомне і нерелевантне. Треба знати, що шукати. 

Аби бути в курсі трендових мемів, необхідно слідкувати за популярною культурою. Вийшов блокбастер — очікуйте порцію свіжих основ для мемів. Яскравими прикладами 2023-го року стали фільми «Барбі» та «Оппенгеймер». Цікаві ситуації можна підглядати і на світових церемоніях нагородження, фестивалях, токшоу тощо. 

Барбі вже давно не вершина актуальності, але чекаємо на її друге життя у квітні після церемонії Оскар.

Наступним рівнем є створення та розкрутка власних основ для мемів. Це ідеальний підхід для вірусного маркетингу і популярного нині UGC контенту. Нікого не здивує, що сьогодні клікбейтні ситуації спеціально закладають у кіно, аби люди потім робили меми і популяризували стрічку. Ніхто не заважає брендам та агенціям робити те саме.

Мем власного виробництва.

Меми — це шикарний формат швидкого донесення вашого повідомлення. Їх швидко робити, у них високий потенціал для репостів. Єдина рекомендація — не забивайте тими всю свою комунікацію, бо меми — то, як приправа, — засиплете страву перцем, її ніхто не буде їсти.

2247