Meta та ШІ: як компанія вирішує проблему дезінформації

Вже тривалий час чимала кількість сфер діяльностей стурбовані через швидкий розвиток штучного інтелекту. Протягом року індустрії кіно та анімації страйкували через побоювання щодо впливу ШІ на їх безпеку та робочі місця. Галузь розваг найбільше занепокоєнні впливом нейромережі на їх роботу, проте інші сфери, до прикладу політична, також почали турбуватись через це.

Компанія Meta побоюється через можливе використання ШІ для зриву виборів. Саме тому вони створили команду для боротьби з дезінформацією та зловживанням штучним інтелектом під час виборів до ЄС.

План боротьби Meta

Напередодні виборів до Європейського парламенту компанія Meta, яка володіє соціальною мережею Facebook, оприлюднила план створення спеціальної команди для боротьби з дезінформацією та шкодою, завданою штучним інтелектом.

Вони вважають, що ШІ може втручатись у вибори, створюючи оманливий контент, через стрімкий ріст технології і її можливості за лічені секунди генерувати текст, зображення та відео у відповідь на запити.

Як повідомив Марко Панчіні, керівник відділу з питань ЄС компанії Meta, "Центр виборчих операцій ЄС" об'єднає експертів з усієї компанії для зосередження на боротьбі з дезінформацією, операціями впливу та ризиками, пов'язаними зі зловживанням ШІ.

“Напередодні виборів ми полегшимо всім нашим партнерам з перевірки фактів з ЄС пошук і оцінку контенту, пов'язаного з виборами, оскільки ми розуміємо, що швидкість особливо важлива під час екстрених новинних подій. Ми будемо використовувати пошук за ключовими словами, щоб згрупувати відповідний контент в одному місці, щоб полегшити його пошук фахівцям з перевірки фактів.” - сказав Панчіні у блозі.

Керівник зазначив, що додавання функції ідентифікації контенту, створеного за допомогою ШІ, буде частиною зусиль компанії щодо зменшення ризиків. Люди додаватимуть спеціальну мітку, щоб показати, що аудіо чи відео було згенероване штучним інтелектом. Meta застосовуватиме покарання за невиконання цього правила.

Раніше в лютому Meta об'єдналася з іншими технологічними компаніями, щоб підписати угоду про боротьбу зі втручанням ШІ у вибори.

“Оскільки створений штучним інтелектом контент з’являється в Інтернеті, ми також працюємо з іншими компаніями в нашій галузі над загальними стандартами та рекомендаціями. Наприклад, ми є членом Партнерства зі штучного інтелекту і нещодавно підписали технічну угоду, спрямовану на боротьбу з поширенням оманливого вмісту штучного інтелекту під час виборів 2024 року. Ця робота більша, ніж будь-яка окрема компанія, і вимагатиме величезних зусиль у галузі, уряді та громадянському суспільстві.” - коментує Панчіні.

Вплив нейромережі вже був предметом уваги багатьох виборів.

У в’язниці, колишній прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан використав ШІ, щоб виголосити переможну промову. Хан застосував технологію, щоб створити дублера задля поширення повідомлення своїм послідовникам.

Крім того, у січні фальшивий автоматизований дзвінок, який імітував голос Джо Байдена, закликав виборців відмовитись від участі у попередньому голосуванні.

Суперечлива позиція визначних осіб

Протягом тривалого часу Ілон Маск, генеральний директор компанії Tesla Inc, відкрито підтримує штучний інтелект. Інвестор вважає, що штучний інтелект покращить продуктивність у багатьох сферах життя, зменшуючи людські помилки та автоматизуючи рутинні завдання, що дозволить людям зосередитися на складніших проєктах. Маск брав участь у розробці штучного інтелекту через свої компанії, заснував свій ШІ стартап під назвою xAI, а також неодноразово фінансував проєкти, пов’язані зі штучним інтелектом.

Але навіть такий завзятий прихильник технологій стурбований щодо впливу ШІ на суспільство. Маск закликає до обережності та регулювання штучного інтелекту, зазначаючи потенційні ризики, які може створити нейромережа для людства.

Нещодавно інвестор навіть подав до суду на компанію OpenAI та її генерального директора Сема Альтмана. Він вважає, що вони ніби-то розробляють технологію загального штучного інтелекту (AGI) для збільшення прибутку Microsoft, а не для блага людства. Маск закликає компанію повернутись до відкритого вихідного коді AGI й заборонити OpenAI отримувати прибуток від цієї технології.

Не тільки Ілон Маск стурбований ШІ-технологіями. Віталік Бутерін, засновник блокчейну Ethereum, вважає, що поєднання штучного інтелекту та криптовалют має ряд переваг. У січні він написав статтю у якій розглядаються перспективи й проблеми цієї комбінації, перетин технологій, а також плюси та мінуси кожного з напрямів. Крім того, Бутерін нещодавно розповів про свій досвід використання ШІ. Він повідомив про те, як успішно нейромережа інтегрувалась у блокчейн Ethereum для виправлення технічних помилок у кодовій базі.

Попри оптимізм щодо поєднання ШІ та блокчейну, експерт попереджує про потенційні проблеми балансу між прозорістю криптографії та вразливістю систем штучного інтелекту.

“У криптографії відкритий вихідний код - єдиний спосіб зробити щось по-справжньому безпечним, але в ШІ відкритість моделі (або навіть її навчальних даних) значно підвищує її вразливість до ворожих атак на машинне навчання.” - говорить Бутерін.

Як застосовують ШІ у сучасному світі?

Більшість людей досі негативно ставляться до штучного інтелекту, але використання технології ШІ в різних сферах діяльності відбувається вже тривалий час. Деякі з відомих застосувань ШІ охоплюють:

  • Технології ШІ, такі як машинне навчання та системи візуального сприйняття використовують в автономних автомобілях, щоб розпізнавати навколишнє середовище та допомогти орієнтуватись в ньому;
  • Нейромережу використовують у виробництві для контролю якості, оптимізації логістичних процесів та роботехніки;
  • Відіграє важливу роль в медицині, допомагаючи діагностувати, персоналізувати плани лікування, пошуку ліків та багато іншого;
  • Використовуються у фінансах для виявлення шахрайства, здійснення алгоритмічної торгівлі, оцінки ризиків;
  • Технології ШІ є складовою частиною робототехніки для таких завдань, як розпізнавання об’єктів, проєктування маршрутів та автономна навігація.

Можливість виконувати повторювані операції в обробній промисловості полегшує життя людей завдяки сучасним технологіям. У результаті працівники мають можливість зосередитись на складніших завданнях. Нейромережа дозволяє персоналізувати рекомендації щодо продуктів. ШІ допомагає підприємствам у сфері маркетингу та комерції, надаючи персоналізовані рекомендації, які можуть покращити взаємодію з клієнтами.

Розвиток ШІ в Україні

Щороку Україна продовжує розвивати сферу інноваційних технологій та запроваджувати їх у сучасне життя суспільства. Штучний інтелект не став виключенням. У грудні 2020 року Кабмін схвалив план розвитку ШІ до 2030 року. Ухвалення цієї концепції продемонструвало, що Україна готова йти в ногу з сучасними технологіями.

Навіть повномасштабне вторгнення не зупиняє нашу країну в розробці ШІ технологій. Навпаки це мотивує знаходити все нові способи використовувати штучний інтелект у війні з росією.

Спостереження, різні види розвідки, логістика, а також допомога у розв'язуванні гуманітарних питань - приклади воєнного застосування нейромережі. На початку березня Мінекономіки підписало угоду про партнерство з американською компанією Palantir Technologies, яка використовуватиме штучний інтелект для розмінування територій України. Платформа збиратиме дані та надаватиме рекомендації щодо розмінування. Крім того, це допоможе визначити найефективніший спосіб очищення конкретної території.

Українські компанії теж роблять свій внесок у розробку нових можливостей для нашої країни. До прикладу:

  • Компанія UADamage використовує штучний інтелект та супутникові знімки для оцифрування замінованих територій.
  • Технологічна компанія Roosh створили ШІ-ком’юніті під назвою AI House, де учасники можуть обмінюватись досвідом і знаннями, реалізовувати нові технологічні ідеї та розвивати індустрію, створюючи нові ШІ-стартапи в Україні.
  • Криптобіржа WhiteBIT активно використовує та інтегрує ШІ у такі напрями роботи, як дизайн, райтинг, переклади та адаптація текстів. Про це виданню dev.ua повідомив Володимир Носов, CEO WhiteBIT.
  • Український мобільний оператор Київстар планує інтегрувати елементи ШІ у роботу з клієнтами.
  • Платформа колтрекінгу та аналітики дзвінків Ringostat запустила свій продукт на основі штучного інтелекту для контролю відділу продажів.

Підсумок

Штучний інтелект став важливим компонентом, здатним докорінно змінити індустрію та допомогти у вирішенні складних завдань. Сучасні технології роблять нейромережу важливою частиною життя людства, а не просто інструментом для розробки алгоритмів. Питання часу, коли ШІ технології стануть необхідною вимогою для бізнесу та інших галузей. Однак стрімкий розвиток штучного інтелекту все ще потребує ретельного вивчення та розуміння заходів для мінімізації його негативного впливу та посилення потенційних переваг. 

418