«Ми переосмислюємо себе як бренд та ідентичність у новому середовищі». Інтерв'ю Жені Шапошнікова для Event Point International (переклад)

У зв'язку з війною та бажанням розширення міжнародних можливостей, частина команди FILOSOFIA залишилася в Україні, а інша частина перебралася до Лісабону. «Ми переосмислюємо себе як бренд та свою ідентичність у новому середовищі», розповідає Женя Шапошніков, генеральний директор та співзасновник агентства, який вважає Португалію «дуже привабливою» країною для міжнародних заходів.

Як агентство, яке любить та піклується про своїх клієнтів, вони пишаються тим, що будують довгострокові відносини з членами команди, клієнтами та партнерами (це їхня цінність) та не проводять заходи "низької якості" (це їх правило).

Оригінал статті тут. 

З України в Португалію. Як можна описати цей маршрут?

Стрімкий — таке слово точно буде в описі. З іншого боку є враження, що цей шлях ми прокладали задовго до війни: під час коронавірусу, якщо ви ще пам'ятаєте, що це (сміється). Тоді ми вперше навчились долати кордони, що на початку епідемії здавались нездоланними. Хоп — і ми вже проводимо CzHuSk Healthy Weeks для наших друзів-компанії з Чехії, Угорщини та Словаччини, хоп — і от вже масштабна, помпезна конференція про штучний інтелект AI Ukraine з купою гостей, світла і техніки стає трьома віртуальними студіями і має необмежену кількість відвідувачів. Це не могло нас не змінити. Нові кордони ми вже долали загартованими. Тепер, думаю, нас можна назвати всюдисущими: частина команди і офіси у нас залишаються в Україні, як і до війни — в Києві та Харкові, а частина команди — тепер в Португалії.

Які переваги ви бачите в Португалії як місці проведення подій? А труднощі?

Івент-індустрія побудована на емоціях людей в більшості випадків. Португалія мене приваблює своєю природою, своїм авантюрним духом, дає простір для дихання. Недаремно цей регіон приймає велику кількість конференцій і MICE-проєктів міжнародних компаній. Крипто-спільнота тут, технологічні компанії тут — це все наші клієнти, і ми вважаємо, що мусимо бути тут поруч з ними. Сам Лісабон і його околиці багаті на нестандартні локації і майданчики, а ми обожнюємо таке, і обожнюємо нестандартні формати. Складнощі також є. В основному вони полягають в культурних відмінностях, які потрібно відчувати в нашій сфері, а не лише їх розуміти. Це заважає повністю відчути ринок і впливає на нетворкінг, що ми маємо в Україні. Для цього потрібен час, і, по суті, ми перевідкриваємо себе як бренд і власну ідентичність в новому середовищі.

Як ви можете описати панораму подій в Україні, до пандемії та конфлікту?

Перш за все хочу наголосити, що в Україні відбувається справжня війна з російськими окупантами, «конфлікт» – не зовсім коректне слово.

Повертаючись до питання, івенти відрізнялись масштабом і якістю. Україна – молода країна, як і івент-ринок. Окрім того ми дуже креативна нація, тому проєкти дуже різні і серед них є ті, що викликають ефект «вау». Виїзні триденні ретрити для всієї компанії — легко, влаштувати напів стадіонну техно-конференцію, аби поділитись досвідом з колегами — будь ласка. Клієнти відчували себе рок-зірками, не менше. І ми справді працювали для них з цим вайбом.

Також в Україні дуже багато технологічних компаній, що дає змогу робити круті конференції, корпоративні заходи, презентації. Тому я впевнений, що ринок був і буде дуже перспективним.

Які відмінності ви відчуваєте у роботі в Україні та Португалії?

Підхід і побудова івент-бізнесу в Україні навчила нас робити проекти за дуже короткий термін. Тут так не працює: підрядники і локації заброньовані заздалегідь, а якщо проект припадає на гарячий сезон, то висока ймовірність, що майданчик заброньований на рік вперед. При цьому швидкість та креативність досить часто відстає від того, до чого ми звикли в Україні. В Португалії через відкритість ЄС і швидких дешевих перельотів ми можемо орендувати і привезти щось з Італії, найняти спеціаліста з Німеччини або знайти підрядника в будь-якій іншій країні — це сильно допомагає у досягненні кращого результату.

В Лісабоні, наприклад, здають в оренду для івентів чи не кожний квадратний метр — можна зробити проект в музеї, галереї, на даху, в замку — все сфокусоване і працює задля найкращого результату при досить низькому рівні бюрократії. Але от що зацікавило мене: більшість локацій знаходяться в управлінні якої-небудь кейтерингової компанії, а не напряму командою майданчика. І часом, якщо кейтеринг зайнятий іншою роботою, я не можу взяти майданчик в оренду. От і скажіть мені, як це уживається в одному і тому самому місці?

Які послуги доступні і які мають «більшу вагу» в компанії?

Найчастіше наші клієнти шукають відповідального і надійного організатора їх заходу, що вирішить їх пріоритетні і другорядні задачі. Тому найважливішим тут я все ж визначу досягнення цілей, які має наш клієнт для кожного конкретного заходу. Реалізуватись як івент-майстри на ринку нам допомогли наші техно-замовники, адже там можна розгулятись із VR/AR, чат-ботами і платформами для онлайн івентів. Design, motion, creative component, copyright, PR — всі ці інструменти дозволяють нам створювати нові проєкти всередині однієї команди, що дозволяє оптимізувати бюджет. Однак для успіху будь-якого заходу не менш важливими є базові якості професійного агентства: оперативність у комунікації з клієнтом, швидка реакція на зміни та адаптивність.

Що робить FILOSOFIA диференційованим агентством?

Ми любимо своїх клієнтів і турбуємось про них. Це легко побачити в нашому портфоліо, де від самого початку нашої діяльності і до сьогодні ви побачите одних і тих самих замовників, але жодного разу однаковий формат. Ми будуємо довготривалі стосунки як в команді, так і з клієнтами, і партнерами — ми бачимо це найбільшою нашою цінністю. Ну і ми не робимо хуй*вих івентів — такий закон.

З якими основними ринками ви працюєте?

В основному це IT-розробники, гейм-розробники, великі продуктові компанії і крипто-компанії. Ми найкраще підходимо один одному. Вони легкі на підйом, інновацийні, ризикові і веселі. Це завжди і виклик, і точка розвитку: адже вони найчастіше уже нас знають і працюють з нами, а це, як бути у довготривалих стосунках — їх набагато складніше здивувати.

Які події були найвизначнішими?

Я найбільше люблю останні, бо ще маю їх післясмак. Восени в Лісабоні якраз у рамках глобальної блокчейн-конференції NEARCON 2022 відбулася подія Ukrainian Night. Code of freedom. Вона була про нас, про Україну, її унікальну культуру, стиль, смачну їжу та музику. А ще ми нагодували пів тисячі гостей варениками під музику українського електро-фолк бенду ONUKA. В Україні зараз не найкращий час для того, щоб веселитися. І тому робота в івентах це не тільки свята та веселощі, це ще й те, що ми можемо зараз робити як команди для України.

Які у вас очікування на майбутнє?

Івент-ринок переживав уже не одну революцію в Україні, пережив всесвітню пандемію і після цього потроху став виходити з “ковідної коми”. Зараз івент-агенції набираються досвіду за допомогою колаборацій та нових партнерств, тож після закінчення війни ми будемо зовсім іншими. Цей бізнес буде інакше емоційно налаштований, він буде інакше дивитися на багато речей, будуть з'являтися питання пов'язані з безпекою заходів, масових заходів, з'явиться можливість для відкриття нових напрямків. Дуже сильно, як на мене, буде розвинено напрямки туризму. Всі люди після нашої перемоги захочуть подивитися на міста, подивитися на те, що наробили росіяни і так далі. І з'явитися у цій сфері потреба у заходах, буде потреба у тому, щоб ми давали людям позитивні емоції та якісь цільові завдання держави.

Я думаю, що з перемогою у війні це все не закінчиться. У нас ще буде дуже багато проблем, які треба буде вирішувати, нам знову потрібно буде привертати увагу до України і тепер не війною, а тим яка ми нація, що ми робили, чому ми перемогли у цій війні і таке інше. Тому ринок однозначно виживе і він буде іншим, і він швидше за все буде ще сильнішим, ніж був до війни.

Чому саме "FILOSOFIA"?

У нас є власна Filosofia (адаптація англ. "philosophy" ) того, як ми бачимо івент-команду і які цілі ми перед собою ставимо. Насамперед — унікальні концепти. Ви не знайдете у нас двох однакових концепцій. Це дає клієнту конкурентну перевагу в тому, що він отримує щось унікальне. По-друге, ми завжди починаємо роботу з цілей, які ставимо перед проектом, скільки би часу не працювали з клієнтом. Без них — це просто витрачання грошей. По-третє, ми знаємо, що таке сервіс в івентах і як правильно забезпечити його клієнту: окремий менеджер, можливість стежити за просуванням проекту, відкриті та детальні бюджети, статус-дзвінки — все це дає клієнту розуміння, що відбувається з його проєктом, і не змушує нервувати. По-четверте, ми сфокусовані на створенні внутрішньої команди спеціалістів, яка щодня навчається, робить складні та великі проєкти, а значить може дати замовнику більше експертності. Цього неможливо досягти, коли залучаєш до проєкту фрілансерів.

2348