Ми замінили реакції на вподобайки. Ось чому ми це зробили

Цей тиждень почали з чергового оновлення на CASES: платформу залишили реакції, а замість них — тепер лише вподобайки. В цьому дописі розповім, чому ми це зробили, і як конвертували вже колись залишені реакції.

Навіщо соцмережам реакції та вподобайки

Почати, мабуть, варто з того, щоб пояснити, навіщо взагалі соцмережі використовують реакції та вподобайки, і якими вони бувають.

З точки зору користувача, вподобайка чи реакція — це спосіб передати автору допису та його аудиторії власне враження. 

Вподобайка може мати форму великого пальця (як у facebook) або серця (як в Instagram або Behance). Це булінова реакція — вона або є, або її немає.

Реакції можуть мати різноманітну форму. Наприклад, на facebook їх сім. В Telegram — більше десятка. Ключова ідея реакцій в тому, що не всім дописам пасує просто вподобайка. Якщо людина пише, що проводить збір, то як тут слід розуміти вподобайку? А якщо обурюється? А якщо сповіщає погані новини? А якщо хороші? «У нас народилась дитина» — «Клас — лови вподобайку». Тому соцмережі й дають можливість залишати не лише вподобайки, але й реакції. А YouTube давав два типи реакцій — like (подобається) та dislike (неподобається). 

Щоб дати можливість людям по-різному реагувати на дописи в залежності від їхнього змісту. 

Реакції передають різні емоції, а вподобайки — лише одну

Коли ми запускали ще онлайн-медіа CASES, нам здавалось, що наш варіант — це однозначно реакції. Ми хотіли, щоб люди могли по-різному реагувати на ті матеріали, які публікуються на платформі. 

Всього ми впровадили п'ять рівнів реакцій: 
  • В захваті
  • Хороший матеріал
  • Не знаю, що й казати
  • Не подобається (сум)
  • Нікуди не годиться

Ми думали, що із часом реакцій ставатиме більше. Для позитивних вражень — вогонь, зірочку, серпантин. Для негативних — плач, задумлива реакція тощо.

Вподобайки та ранжування

В реакцій п'яти рівнів була ще одна важлива ідея: кожній реакції відповідав певний бал. Скажімо, якщо ви отримували реакцію в захваті, ваш допис отримував 2 позитивних бали ранжування. Якщо «Хороший матеріал» — 1 позитивний бал. «Не знаю що й казати» — нуль балів. Ну а негативні реакції давали негативні бали ранжування.

Насправді інші мережі також використовують реакції та вподобайки як інструмент ранжування. Правда, facebook та YouTube пояснювали, що зміст реакції не обов'язково знижував позиції матеріалу. Будь-які реакції робили допис помітнішим. 

Reddit взагалі пропонує прямолінійну механіку: подобається допис — підіймаєте його ранг, не подобається — опускаєте.

Загальний принцип тут такий — в соцмережах вподобайки та реакції впливають на те, які дописи потраплятимуть до вас в стрічку. І тому вас блогери весь час просять — підписуйтесь (бо підписка теж підвищує охоплення) та ставте вподобайки. Виключенням є месенджери, типу Telegram. Там реакції — це здебільшого просто спосіб реакції на матеріал, внутрішній маркер для каналів, що подобається аудиторії, а що ні.

Вподобайки та емоції

Але все-таки, слід визнати, що для звичайного користувача реакція — це реакція. А ще — заохочення. А ще — емоція. Коли ви отримуєте реакцію 😍 — це надихає. Коли начеб-то позитивну 🙂, то мимоволі замислюєтесь, чому не 😍? Ну, а коли реакції негативні — це взагалі демотивує. 

Адже поставити негативну реакцію — дуже просто. Для користувача, який це робить — це секундна справа. А створення контенту потребує багато зусиль. До того ж ви й самі мали можливість помітити, що деякі люди навколо вас дуже скупі на похвалу, але завжди знайдуть щось, стосовно чогось можна зробити зауваження.

Наразі значна частина нашої аудиторії — це молоді люди, що лише роблять перші кроки у своїй кар'єрі. В цей момент їм як ніколи потрібна підтримка.

З іншого боку — ми не facebook. На CASES не передбачається публікація політичного контенту. А все, що дійсно може обурити аудиторії, наша команда модераторів прибере. 

Тому, вирішили ми, нашій системі потрібні такі реакції, які слугуватимуть виключно як компонент, що мотивує. І ми вирішили, що тепер на CASES залишаться лише  серця. І ніяких інших реакцій.

А для ранжування контенту сердець нам вистачить. 

Як ми перерахували отримані реакції

Ми так вирішили: людям, які ставили негативні реакції, контент явно не сподобався. Перетворити їхні реакції на вподобайки було б неправильно. Тож ми їх просто обнулили 😱

Натомість стримано позитивні та позитивні реакції ми перетворили на вподобайки.

Ставити вподобайки стало простіше, а ще ви тепер бачитимете, хто їх залишив

Прибравши розмаїття емоцій, ми дуже спростили інтерфейс. 

Тепер можна з будь-якої точки платформи ставити вподобайки — з стрічки, сторінки допису, з списку дописів, з профілю користувача. Один натиск, і реакція готова.

Також біля всіх дописів тепер можна бачити лічильник реакцій, і по натиску на цифри в боковій панелі ви зможете бачити, хто саме вподобав ваш допис. Таким чином, стане легше формувати кола знайомств на CASES.

Тож, якщо подобається оновлення — ставте вподобайку та підписуйтесь на мій профіль!

1907