«Mimic — це про дані, а дані це цікаво»

Наша студія створена, щоб допомагати тим, хто хоче змінити світ. Тому ми створюємо унікальні рекламні кампанії, розробляємо брендинг для першопрохідців різних сфер бізнесу, верстаємо універсальні платформи для різноманітних цілей. До кожного проєкту та клієнта ми шукаємо свій підхід. Завдяки цьому ми будуємо довгострокові відносини та змінюємо світ разом із лідерами бізнесу не лише України, а й світу.

Один з наших клієнтів є провідним постачальником технологій для безпечного вилучення корисної інформації з конфіденційних даних. Нашим взаємовідносинам із цією компанією близько 2 років. За цей час нам вдалося реалізувати безліч проєктів, пов'язаних з обробкою даних. З нашої співпраці варто виділити кейс зі створення інтерактивної презентаційної платформи Mimic, яку представили на Fintech конференції FinovateFall 13 вересня 2021 року.

Щоб краще зрозуміти проєкт, варто поспілкуватися з безпосереднім керівником усього процесу — Project Manager'ом Анаром Лавреновим.

— Анаре, розкажи нам, що таке Mimic і що робила наша студія для цього проєкту?

— Mimic — це механізм синтетичних даних. Це один із проєктів нашого клієнта. В ідеї цього продукту лежить безпечний синтез даних, який надає релевантну статистику, при цьому захищаючи конфіденційність споживачів. Після синтезу інформацію можна використовувати для аналітики, машинного навчання, маркетингу та сегментації ринку. Це досить об'ємний проєкт, який потребує багато часу та інвестицій. У клієнта було завдання трохи простіше — створити інтерактивну презентацію про платформу для демонстрації на FinovateFall в Сіетлі. Вона повинна показати весь процес синтезу та обробки даних, тим самим залучити потенційних клієнтів до продукту Mimic. На все це ми мали 1 місяць.

— Ти дав нам зрозуміти, що це досить масштабний проєкт, заснований на розумінні аналітики, обробці даних та роботі з синтезом інформації. Терміни для реалізації критично малі — лише 1 місяць. Завдяки чому вам вдалося випустити у світ цей проєкт?

— По-перше, все це вийшло завдяки команді. На той момент частина команди вже давно працювала над іншими проєктами цього клієнта. Ми вже спрацювалися. Дизайнерам та QA не треба було пояснювати завдання та процеси. Ми просто зібралися, обговорили всі деталі та розпочали роботу. По-друге, у нас на руках були певні вимоги до продукту. Я розписав усе, що попросив клієнт, описав кожну сторінку, кожну кнопку, кожен графік. Адекватні та чіткі вимоги до проєкту плюс сильна команда без слабкої ланки — секрет успіху Mimic.

— У чому були основні труднощі у роботі над цим проєктом?

— Загалом увесь проєкт був складним. Найскладніше було правильно розуміти його. За відсутності повних даних з боку клієнта, нам потрібно було наповнити флоу. До того ж це не той кейс, де можна вставити рибний текст, який клієнт потім сам змінить. Нам потрібно було правильно інтерпретувати дані, ми розбиралися з графіками, самі їх будували. Це все робота з даними. Наш клієнт може заплющити очі на верстку, йому не особливо важлива візуальна складова, а ось помилитися з даними — було б подібно до смерті. Ми мали розуміння, що на цьому проєкті немає шансу на помилку. Це не та презентація, яку покажуть клієнту на зустрічі. Mimic презентували на конференції, де все могло піти не так, як планувалося. Ніхто б цю конференцію не переніс через те, що ми щось не встигли. Нам не можна було не встигнути.

— Наскільки ми розуміємо, реалізація такого проєкту потребувала продуманого менеджменту. Які проблеми чи складнощі постали перед тобою як перед менеджером?

— Повторюся, шансу на помилку ні в мене, ні в команди не було. Для мене було трохи складно за такі короткі терміни організувати команду. У кейсі Mimic нам замінили програмістів. Хлопці раніше не працювали із проєктами цього клієнта. Було складно за максимально стислий час донести програмістам, що відбувається на проєкті. 15% всього часу пішло на розуміння проєкту. Потрібно було так організувати процеси, щоб усі розуміли, хто і чим зайнятий, на якій стадії знаходиться команда. Мені потрібно було побудувати роботу команди так, щоб в обумовлений термін здати проєкт максимально високої якості.

— Які виклики постали перед командою у процесі роботи?

— Весь Mimic — це чистий фронт на Vue. Зі складнощів, це те, що стосувалося графіків. Їх ніхто не верстав. Це були зображення. Але на цій презентації можна навести на графік і побачити скломорфні тултипи з даними. Це магія реалізована нашим розробником Андрієм. Він написав алгоритм, який за координатами на зображенні обчислює, де відобразити тултип. Цей функціонал ми реалізували лише за день. Це все було для того, щоб на презентації людям здавалося, що це реальні дані, щоб це виглядало красиво.

— В чому основне завдання дизайнерів на цьому проєкті?

— Нам потрібно було відобразити дані та показати їх максимально зрозумілими для потенційних клієнтів. У цьому ключі дизайн вирішив два основні завдання: показати флоу роботи з даними та додати цьому процесу фірмовий стиль нашого клієнта. У наших дизайнерів це вийшло на 100%.

— Чим цей проєкт показовий для нашої студії?

— Це єдиний проєкт, який був повністю готовий у стислий термін. Ми вклалися у запланований час та надали його в ідеальній якості. Цей проєкт найскладніший, найцікавіший і наймасштабніший. Загалом усі проєкти даного клієнта — це складні вебзастосунки, що розв’язують вузькоспеціалізовані завдання пов'язані з даними. Для мене Mimic та інші проєкти цього клієнта стали причиною вивчати BigData.

— Наша студія допомагає клієнтам змінювати світ на краще. Чим цей проєкт корисний для світу?

— По-перше, він корисний нам як студії. Ми зробили візуальну MVP (Minimal Viable Product) продукту, який цього року ми реалізуємо як повністю робочу платформу Mimic. Таким чином, ми підготували собі трамплін до створення повноцінного продукту. По-друге, ми допомогли клієнту показати себе та продукт так, щоб ними зацікавилися. Mimic — це частина великого процесу синтезу та обробки даних. Це перший випадок, коли наш клієнт зміг візуалізувати свій продукт та показати його справжню цінність. Сама презентація Mimic вже привела перших клієнтів, які готові довірити свої дані.

Цей проєкт був важким у плані термінів та розуміння продукту, який наша студія мала представити світові. Ми повинні були донести, що майбутній продукт нашого клієнта цінний і вартий, щоб у нього вкластися. Ми зробили практично неможливе — за місяць створили модель продукту, який був представлений на Fintech конференції FinovateFall та привернув до себе увагу потенційних клієнтів. Mimic — це велика перемога як для клієнта, так і для команди нашої студії.

Команда Mimic:

  1. Project Manager — Анар Лавренов
  2. Lead Developer — Олександр Головко
  3. Developer — Андрій Тищенко
  4. Lead Designer — Володимир Калістратов
  5. Designer — Артур Мартаков
  6. Lead QA — Юрій Казмірук
  7. QA — Микита Маховський
731