«Mind the gap»: історія одного з найяскравіших символів лондонського метро

Фраза «Mind the gap» стала майже фольклором. Оголошення, яке закликає пасажирів пам'ятати про безпеку, запам'ятовується кожному, хто хоча б раз його чув. 

Справа в тому, що в лондонському метро інколи буває велика відстань між платформою і вагоном, в яку можна провалитися. Це і є той самий «the gap».

До речі, історія існування фрази сповнена подій — тут не обійшлося без гумору, суперечок, романтики та чисто англійського скандалу.

«Mind the gap» та історія кохання

Життя одного з найбільш впізнаваних символів сучасного туристичного Лондону почалося в 1969 році — саме тоді оголошення вперше прозвучало на Northern Line (чорна гілка).

Освальд Лоренс

Першим голосом «Mind the gap» був актор Освальд Лоренс. Багато англійців вважали, що оголошення звучить надто голосно, і голос Оскара — не той, який хочеться слухати кожен день. Тож згодом з'явилися більш сучасні версії цього попередження, які були записані вже іншими людьми. І лише на одній із станцій — Embankment, все ще використовували оригінальну версію оголошення. Проте в 2012 році її перестали вмикати і там.

«Mind the gap» голосом Освальда Лоренса

Декілька місяців потому керівникам лондонського метро надійшов лист від вдови Освальда Лоренса — Маргарет. 

Я часто приїжджаю на цю станцію, просто щоб послухати його голос. Я була ошелешена, коли зрозуміла, що з листопада його там більше немає.

Маргарет

Прочитавши цей лист, співробітники лондонського метрополітену не тільки записали на диск голос Освальда для Маргарет, вони ще й зуміли відновити запис, щоб він знову зазвучав на станції.

За мотивами цієї історії був знятий короткометражний фільм:

Чисто англійський скандал

З 1999 року голосом майже всіх станцій англійської підземки стала актриса Емма Кларк. Деякі машинтсти називали її Мерилін, тому що це було кодовим ім’ям Емми під час відбору голосів. Це стало приводом для жартів — в одному зі своїх номерів газета The Evening Standard сказала, що скоро сама Мерилін Монро буде супроводжувати пасажирів в метро по дорозі на роботу.

Емма Кларк

Хоч оголошення «Mind the gap» задумувалося як серйозно-функціональне, у голоса Емми Кларк з'явився власний фан-клуб. Чимало шанувальників постійно просили її озвучити тексти різного змісту. Емма не відмовила — і опублікувала на своєму сайті записи пародій на знамениту фразу.

Пародії Емми Кларк на оголошення «Mind the gap»

Деякі з них були досить сміливими:

  • Чи не могли б пасажири, які вирішують свій судоку, прийняти той факт, що це просто кросворд для бездарів, який не вражає більше тільки тому, що там цифри?
  • Пасажир у червоній сорочці, який прикидається, що читає газету, а насправді глазіє на груди цієї жінки — зупинись, будь-ласка. Ти нікого не обдурюєш, брудний збоченець.
  • Пасажири мають зрозуміти, що в рюкзаку бородатого чоловіка знаходяться тільки бутерброди, картка бібліотеки та зображення голої щиколотки, і це не є підставою для занепокоєння.
  • Ми хотіли б нагадати нашим американським друзям, що ви точно розмовляє надто голосно.

Компанія London Underground не знайшла в цьому нічого смішного – і в 2007 році звільнила Емму за некоректні висловлювання про лондонський метрополітен.

Втім, щоб довести, що вони теж не позбавлені почуття гумору, прес-секретар компанії оголосив про звільнення в дусі однієї з фраз, яку Емма озвучувала під час роботи для них:

Лондонський метрополітен із жалем повідомляє, що очікуються серйозні затримки із подальшими контрактами з міс Кларк.

Прес-секретар London Underground

4508