«Мислення поза коробкою» або задача про дев'ять точок

Ви майже напевно чули такий вислів «мислити поза коробкою». Кажуть, йому цінно навчитись. Але рідко пояснюють, що воно означає. Тож я спробую!

Більша частина людей, коли чує цей вислів, уявляє собі коробку якось так:

Автор зображення: Крістофер Белл. Джерело: Unsplash

Але звісно, таке уявлення є невірним. 

Фраза «Thinking outside the box» — типова жертва буквального перекладу. Як коли назву фільму «What dreams may come» режисера Вінсента Ворда 1998-го року переклали «На що перетворюються мрії», в той час, як насправді це було відсилання до монологу Гамлета, а саме до рядка «For in that sleep of death what dreams may come» (в перекладі Куліша — «У сні чи в смерті що то буде снитись»).

Тож, як ви зрозуміли, в оригінальному вислові слово box має дещо інший сенс, ширший. Box — це межі, рамки, шаблони.

Існує версія про походження терміну. Начебто, в 1969 році чоловік, на ім'я Норман Вінсент Піл написав статтю для «Чикаго Трибун», в якій описав головоломку:

Перед вами зображення з 9 крапками, що вишукані в 3 паралельні рядки по 3 крапки в межах квадрата. Ваша задача за допомогою олівця закреслити всі дев’ять точок 4 лініями. Але є обов’язкова умова — відривати олівець від паперу не можна. Тобто, кожна наступна лінія має починатись там, де завершилась попередня. 

Якщо вам цікаво з’ясувати, як це виглядає і спробувати розв’язати задачу, то ось:

Значна частина людей, спробувавши купу варіантів, каже: це неможливо! Хоч як ти їх не закреслюй, в кінці залишиться принаймні одна точка.

Але насправді, задачу таки можна розв'язати. Достатньо лише перестати помічати елемент, про який не йдеться в умові — межі. «Коробку».

Оці червоні межі в реальній роботі будуть вас переслідувати, наче тінь. Вони будуть траплятись у посадових інструкціях. В обмеженнях графічних редакторів, стислих термінах, недостатніх бюджетах, бо бракує досвіду, бо «цього я не вмію», бо «це не моя ділянка відповідальності».

І у вас завжди буде дві опції: сказати, що задача не має розв'язання, бо межі не дозволяють.

Або знайти розв'язання задачі. Перестати помічати межі. 

2
1807