Мої прогнози на 2024 рік у світі технологій

Здебільшого під кінець року всі роблять висновки того, що минуло, розповідають як він пройшов в тій чи іншій сфері. Проте в цій статті я хотів би зосередитись на тому, що чекає нас в майбутньому 2024 році у сфері технологій та, що від нього можна очікувати на мою суб’єктивну думку.

Штучний інтелект

Штучний інтелект з нами на довго й він зараз досі дуже важливий. Якщо ви читали новини, то можете пригадати який ажіотаж був на фоні звільнення CEO OpenAI Сема Альтемена. Ця компанія розробила чат-бот ChatGPT та генератор зображень DALL-E, тому їхній внесок в ІТ індустрію важко переоцінити.

Фото Сема Альтмена з тимчасовою перепусткою до офісу OpenAI, після його тимчасового звільнення

Проте я вважаю, що в наступному році розвиток штучного інтелекту не буде таким стрімким як в цьому і не буде такої великої різниці в нових версіях в порівнянні з попередніми. У 2024 радше буде доопрацювання наявних версій, аніж стрімкий розвиток, який в огляді на недалеке майбутнє потенційно може загрожувати всьому людству.

Штучний інтелект в мобільних операційних системах

Штучний інтелект в наступному році не омине й мобільні операційні системи. 

Samsung планує вже на наступній презентації своєї флагманської лінійки S24 представити безліч функцій на основі ШІ. Якими вони будуть — поки невідомо, проте сам факт цього багато про що говорить.

В наступному році до тренду штучного інтелекту має доєднатись і Apple з iPhone 16-ої лінійки та iOS 18 на борту. Скоріш за все, новий штучний інтелект від Apple інтегрують з Siri, адже її наявна версія виглядає вже зовсім ніякою, особливо, якщо ми її порівнюємо навіть з безкоштовною версією ChatGPT 3.5. 

Взагалі я вважаю, що наступним етапом у розвитку штучного інтелекту буде саме інтеграція з голосовими помічниками, як ось Google асистент, Siri від Apple, або ж навіть Bixby від Samsung, проте я не дуже впевнений в тому, що це взагалі відбудеться, але надію на це маю. 

І коли я писав цю статтю, я наткнувся на допис головного інсайдера по Samsung Ice Universe, в якому він запевняє, що Galaxy AI це не Bixby. Можливо таким чином корейська компанія хоче зробити ребрендинг свого помічника, адже він має у світі не найкращу репутацію. Але всі відповіді на наші запитання ми дізнаємось вже на Galaxy Unpacked, який буде проходити вже на початку наступного року.

iPhone 16-ої лінійки, скоріш за все, переймуть досвід зі смартфонів Google Pixel, коли деякі функції на основі штучного інтелекту стають ексклюзивом якогось окремого смартфона. Схожим чином це вже показали з Google Pixel 8, коли представили шумозаглушення на відео, функцію “Video Boost”, яка покращує якість відео та переміщенням об’єктів на фото так, наче нічого і не відбулось.

Кардинальні зміни в iOS

Не відходячи від теми мобільних операційних систем від Apple, хочеться й згадати про нововведення, яке може кардинально змінити iOS та iPadOS. Мова йде про встановлення застосунків в обхід App Store. Це може відбутись завдяки законодавству ЄС, яке передбачає встановлення застосунків з альтернативних джерел. 

І на прикладі iPhone 15-ої серії, коли ЄС зобов’язав компанію перевести всі свої девайси на Type-C, Apple наважились на такий відважний для них крок. 

І в наступному році  такий «жест доброї волі» може знову повторитись. Й це дуже хороша новина як для користувачів, так і для розробників, але точно не для Apple, тому що раніше публікація будь-якого застосунку вартувала немалих грошей для початківців, а якщо там ще й була підписка, то яблучна компанія стягувала ще й 20% комісії, через що Epic Games подавали в суд на них і через що Fortnite видалили з App Store. 

Тому з наступного року ми можемо побачити дуже багато перспективних застосунків поза межами App Store. І якраз тоді ми дізнаємось чи вважає Apple Україну частиною Європейського Союзу. І можливо саме завдяки цьому ми знову зможемо побачити Fortnite на мобільних операційних системах від Apple, але цього разу вже точно не в App Store.

Популяризація гарнітур змішаної реальності

Якщо ви забули, то літом цього року Apple презентувала на світ новий "One more think" під назвою Apple Vision Pro — гарнітуру змішаної реальності.

Проте час йшов й люди вже забули про те, що вони будуть продаватись вже на початку наступного року.

Багато розробників вже почали розробляти, прийманні, концепти своїх застосунків, як це можна побачити на прикладі Telegram, або Arc Browser.

Telegram для VisionOS. Джерело: англомовний телеграм канал Павла Дурова

Джерело: допис CEO Arc Browser — Josh Miller

Гарнітурою змішаної реальності від Apple користувалось вкрай мало людей, тому ми поки й гадки не маємо наскільки сподобається ця технологія звичайному користувачеві. Дуже спірним є ще те, що сам Тім Кук ніяк не показував з якоїсь причини шолом на дії, хоча на кожному інтерв'ю заявляє, що регулярно ним користується і дуже ним задоволений. Ну гаразд, повіримо.

І найкращим методом популяризації нового пристрою, на мою думку, є звісно комфортні умови для розробки застосунків, з чим в Apple ніколи не було проблем. Адже яким крутим не був би твій пристрій, якщо на ньому немає хороших додатків — ним користуватись ніхто не буде. І станом на зараз, Apple має чіткі гайдлайни під те, як потрібно і як не потрібно розробляти застосунки під їхню нову операційну систему, що значно спрощує роботу людям, які будуть розробляти застосунки.

Початок занепаду Google Chrome

За власними спостереженнями, я помітив, що Google Chrome поступово починає перетворюватись на Internet Explorer зразка нульових. 

Інтернет постійно розвивається, має розвиватись й спосіб користування ним через браузери. Проте з плином часу, браузер від Google так і не навчився працювати великою кількістю вкладок, не має комфортного режиму читання й браузером при активному використанні просто стає незручно користуватись.

Аналоги Google Chrome у вигляді Firefox, Vivaldi та навіть Microsoft Edge (огляди яких ви можете прочитати у мене в профілі) намагаються представити щось нове, але і вони впираються в те, що вони побудовані, або на одній і тій же основі від Google, або на маловідомому рушії, через що деякі сайти можуть некоректно відображатись.

Ще одним немало важливим фактором є те, що Google переводить свій браузер на Manifest v3, який руйнує дуже багато корисних розширень, в тому числі й блокувальники реклами. Багато користувачів зіткнулись з тим що при увімкненому AdBlock, YouTube починає довго завантажуватись на сторонніх браузерах, навіть якщо оформлена Premium підписка, окрім Google Chrome, що надзвичайно обурило багатьох, адже це, по суті, монополізація величезного ринку.

Якщо розвиток Google Chrome буде і надалі так проходити, його в недалекому майбутньому може чекати доля Internet Explorer.

На завершення

2024 рік має бути дуже цікавим та насиченим і в цьому матеріалі я розповів тезисно, як він може пройти в технологічному світі на мою суб'єктивну думку.

Хоч ми й слідкуємо за цим розвитком в цивілізованому світі, не варто забувати, що у нас досі йде повномасштабна війна проти росії. Тому не забувайте донатити в перевірені фонди, або напряму військовим, яких знаєте особисто, адже саме завдяки ним ми можемо говорити з вами на різні теми.

Якщо ви дочитали до цього моменту, значить ця стаття виявилась для вас цікавою. Тому, якщо ви хочете підтримати мій контент, аби я міг і далі писати для вас цікаві статті, можете підтримати мене одноразовим донатом на monobank або Donatello.

В цьому році я з вами ще не прощаюсь, адже планую ще випустити деякий матеріал на платформі.

Дякую усім за увагу❤️

1097