Муветон у соцмережах: які тексти дратують підписників?

В Інстаграм тисячі спеціалістів із маркетингу та діджитал ведуть блоги. І ще стільки ж кожного року випускаються на інста-курсах. І один з найпопулярніших прийомів продажу - сказати, що інший інструмент не працює, а лише їхній приносить бажаний результат.

І найчастіше я чую – у соцмережах тексти не читають. Але хочу розібратись, чи справді це так і які саме тексти не читають.

Я 8 років пишу тексти для бізнесу та експертів, веду свій блог і не помічала зменшення зацікавленості читачів. Можу провести знайому багатьом аналогію – про телебачення, радіо та літературу теж казали: “це скоро вимре”. При цьому в ранкових заторах багато хто вмикає радіо, за вечерею дивиться телевізор і перед сном читає книгу. Так і з текстами в соцмережах. Їх читають. Питання в одному – як вони написані.

Далі розберемося, які тексти дратують підписників і що вони перегортають. А ви знатимете, як перевірити свої тексти на якість та доопрацювати, щоб аудиторія почала читати.

#1 – Багато тем в одному тексті

Найпоширеніша помилка. В одній невеликій публікації відразу 3-4 і більше тем. Ви бажаєте розповісти все, що знаєте. В результаті виходить сумбур про все і ні про що. Людина приділяє вам час, але нічого корисного для себе не бере. Це дратує.

Як бути в такій ситуації?

Дробіть думки. Вчіться відстежувати, що стосується теми, а що ні. Найчастіше ми використовуємо деталі, що засмічують текст, а не підсилюють його. Слідкуйте за тим, що пишете. І як тільки текст йде в інший напрямок – ставте крапку, викреслюйте та повертайтеся до основної теми.

#2 – Розхвалювання себе

Якщо ми говоримо про контент, який продає ваші послуги чи товари, важливо думати про клієнта. Вихваляння себе не приведе до продажу. Люди прочитають, дізнаються який ви класненький, але не зрозуміють, ЧОМУ Я БУДУ КЛАСНЕНЬКИМ ПІСЛЯ ПОКУПКИ ТВОЇХ ПРОДУКТІВ/ ПІСЛЯ СПІЛКУВАННЯ З ТОБОЮ? Контент повинен відповідати саме на це питання.

Як вирішити?

Є тексти, в яких неможливо обійтися без так званого «якання». У такому разі додатково опишіть – чому це буде вигідно для потенційного покупця.

Наприклад, ви пишете текст про одяг власного виробництва. Розповідаєте, як ретельно підбираєте тканини, перевіряєте готові вироби та наскільки відповідально підходите до бізнесу. Більшість людей на цьому зупиняться. А ви продовжіть думку та напишіть що клієнт отримає від такого відношення. Наприклад, це означає, що ви точно не отримаєте брак. Сукню можете прати хоч щодня, адже вона не линяє, не з'являться катишки і не вигорить на сонці.

Є стратегії, які передбачають прокачку особистого бренду та проявлення усіх сторін, але це не має бути занадто. Тримаємо баланс.

#3 – Постійні страждання

Цей критерій більше стосується фахівців, які обрали стратегію продажу через особистий блог. Її сенс у тому, щоб експерт відкрито ділився емоціями, переживаннями, показував усе, як є. І в свій час це було класною «фішкою». Вона стала навіть трендом. Але зараз це скоріше відштовхує.

Завдяки великій кількості обману, сліз та підставних людей/подій, люди вже не вірять у подібні речі. Їх це швидше відштовхує від фахівця, ніж наближає до покупки продукту.

Як змінити ситуацію?

Регулярно аналізуйте контент, пишіть контент-план, слідкуйте за темами, які підіймаєте у блозі. Продажі можливі на позитивних нотах. Якщо ж у вас постійні страждання, то крім співчуття, нічого від людей не отримаєте.

#4 – Одноманітність

Це відповідь на запитання – чому на магазини-вітрини не підписуються.

Людям там нічого робити. Вони нічого корисного не дізнаються, не залучаються і в профілі нічого не відбувається. Це черговий магазин, до якого зайшов-купив-пішов.

Приклад:

Як бути в такій ситуації?

Проявляйте креатив. Вигадуйте різні формати контенту. Навіть у вітрині можна робити цікавий контент - писати історії, розповідати про різне використання продукту і залучати аудиторію на корисну інформацію. Якщо людина підписалася, то рано чи пізно, вона купить. Якщо їй не цікавий ваш продукт, вона відпишеться.


Будьте уважні до контенту, який створюєте. Якщо виникли сумніви щодо якості текстів, дізнайтесь думку в аудиторії. Ваші читачі точно підкажуть, що можна покращити.

614