Надзвичайно неоднозначний посібник про те, як визначити пріоритетність функцій після завершення MVP

Створюючи MVP, ми завжди залишаємо деякий 2-річний беклог, який хочемо почати реалізовувати після того, як MVP буде готовим.

Коли ми створювали Scrimmage, у нас було близько 8 функцій MVP, і ще було 20 функцій після MVP, які чекали свого часу.

Ви не можете просто побудувати їх у випадковому порядку. Спочатку ми розставляли пріоритети виключно на основі нашої думки та залежностей між функціями, але з часом ми застосували більш структурований підхід до цього — Координати впливу / Складності.

Координати впливу / Складності

Ідея полягає в тому, щоб нанести на графік 2 змінні, де Y — це вплив, а X — складність. Прямо над графіком ви маєте вказати, як ви вимірюєте вплив. Це буде залежати від вашого основного KPI. Це може бути "Зробити продукт більш продаваним", "Дати клієнтам відчути, що ми рухаємося швидко", "Зробити продукт стабільним і підготуватися до зростання", "Експериментувати з новими ракурсами продукту, щоб виявити потенційні бізнес-моделі" і т.д.

Складність полягає в тому, скільки часу та зусиль знадобиться для реалізації цього. Не намагайтеся точно оцінити функцію, краще прислухайтеся до своєї інтуїції, наскільки складно буде вашій команді її реалізувати.

Секція мозкового штурму — це набір точок, які ще потрібно нанести на координати. Звичайно, щоб нанести щось на координати, потрібна співпраця та переговори між бізнесом та командою розробників. До цього ми просто збираємо всі наші точки в розділі мозкового штурму.

Щомісячна зустріч для оцінки

Процес оцінювання відбувається у нас раз на один/два місяці. Зазвичай це 2-годинна зустріч, на якій вся команда розробників та бізнес-команда збирається разом і співпрацює над створенням дорожньої карти на наступний місяць. Здебільшого деякі додаткові вимоги або функції виявляються в середині роботи над дорожньою картою, тому запланований 1 місяць може перетворитися на 2 місяці, що є нормальним явищем, просто розраховуйте на це.

Оцінюючи обсяг дорожньої карти, подумайте, хто буде відповідати за ті чи інші функції. Не допускайте ситуації, коли всі завдання здебільшого орієнтовані на бекенд, а фронтенд-розробники не мають чим зайнятися в цьому місяці.

Зустріч починається з того, що ми оцінюємо точки мозкового штурму і наносимо їх на координати. Це відбувається дуже повільно, одна за одною. Іноді ми глибоко занурюємося в реалізацію конкретних функцій і деталей, щоб зрозуміти, як вони будуть працювати. Це найдовша частина зустрічі, яка зазвичай займає 1,5 години.

Після оцінки стає зрозуміло, які функції будуть реалізовані наступними, а решти 30 хвилин зазвичай достатньо, щоб завершити роботу над дорожньою картою. Найкращі функції — це ті, що знаходяться у верхньому правому куті, тому що вони мають високий вплив і низьку складність. Отже, кожна функція там не викликає сумнівів. Все інше потребує обговорення.

Перша розумова вправа полягає в тому, щоб попросити керівників з кожної команди вибрати 1 функцію, яка їм найбільше подобається. Діаграма не завжди розповідає повну історію, і як лідер розробників, я можу передбачити, що деякі функції або деякі рефакторинги, які мають низький вплив на бізнес, можуть допомогти нам зробити продукт набагато кращим і підвищити продуктивність. Те ж саме може бути із бізнес-командою, яка спілкувалася з багатьма клієнтами, і функції, які можуть здатися занадто складними для вибору, насправді є найбільш потрібними, і вони виберуть їх.

Якщо ваша команда застрягла або вибрала занадто багато функцій для 1-місячного спринту, почніть вибирати 3-5 функцій і запитайте: "З цих N функцій, як ви думаєте, яку з них ми повинні створити в першу чергу?". Якщо ви отримуєте різні думки, не просто попросіть проголосувати, влаштуйте дебати між протилежними сторонами, і тоді на основі дебатів прийдете до консенсусу, а якщо ні, то всі інші матимуть достатньо контексту, щоб проголосувати за найкращий продуктовий хід.

Позначте обрані функції особливим кольором, ще раз перечитайте їх, подякуйте всім за таку чудову зустріч і розпочніть етап планування.

Щомісячна зустріч з планування

На етапі планування ви повинні дати більш точні оцінки, а також призначити і помістити вибрані функції в спринти. Зазвичай це організовується з командою розробників, і саме тут ви можете почати будувати залежності між функціями. Спочатку створіть функції, які можуть впливати на інші функції. Будь-який вид рефакторингу або редизайну повинен бути першим. Великі функції, які потенційно можуть змінити весь напрямок продукту, повинні йти другими. Потім іде відпочинок.

Під час оцінки деякі завдання можуть здатися занадто великими та складними, щоб їх можна було навіть оцінити. У такому випадку спробуйте розбити їх на менші підзадачі. Якщо у вашій команді є джуніор, одразу продумайте реалізацію завдань і додайте ще більше підзавдань, які підкажуть йому шлях реалізації та технології.

Коли спринти сформовані, завдання описані, а кошториси доопрацьовані, зробіть скріншот своєї дошки та підготуйте повідомлення, в якому коротко сформулюйте цілі на наступний 1 місяць для всієї команди та для кожної людини окремо.

Виконання

Під час виконання повертайтеся до координат і позначайте завершені функції певним кольором, щоб бізнес-команда мала швидку довідку про те, що зроблено, а що знаходиться в процесі. Також під час виконання повертайтеся до розділу "Мозковий штурм" і додавайте нові пункти, коли вони з'являються.

Робіть фазу виконання настільки довгою, наскільки вам потрібно, але перед тим, як організувати наступне планування, не забудьте написати звіт про те, що було досягнуто під час минулої фази виконання.

За день до наступного щомісячного планування попросіть всіх членів команди переглянути координати та доопрацювати функції, які вони хочуть оцінити.

Що робити, якщо у мене немає можливостей для збірки

Вивчіть конкурентів

Знайдіть своїх конкурентів і поділіться посиланнями на них біля координат. Тепер кожен член команди може зайти туди та вибрати завдання, які, на його думку, найкраще будувати далі.

Найміть продакт-менеджера

Якщо в беклозі недостатньо функцій, це просто означає, що ніхто не думає про продукт. Вам потрібна людина, яка буде щодня оцінювати продукт і пропонувати різні нові рішення та експерименти.

Запитайте своїх клієнтів

Якщо у вас немає планів щодо вашого продукту, вони є у ваших клієнтів. Просто запустіть опитувальник і поговоріть зі своїми клієнтами безпосередньо про те, що вони хочуть, щоб ви створили далі.

Запитайте свою команду

Якщо вам вдалося завоювати довіру вашої команди, вони з радістю поділяться з вами своїми ідеями, а якщо вони соромляться презентувати ці ідеї публічно — організуйте індивідуальні зустрічі, де вони поділяться з вами своїм баченням.

1
1577