Найкращі та найгірші логотипи Євробачення

Фінал Євробачення 2024 відбудеться вже завтра. І поки Європа обирає свого переможця, ми пропонуємо пригадати найкращі та найгірші логотипи конкурсу всіх часів.

Ви тільки-но уявіть! Впродовж 67 років десятки країн працюють над одним і тим самим дизайн-брифом. Як у них це виходило (або не виходило) розповімо далі!

За мотивами матеріалу Сreative BloqАвтор: Джо Фолі.

Найкращі логотипи Євробачення

1. Нідерланди, 2020

Робота дизайнерів з CLEVER°FRANKE містить кольори прапорів кожної країни в тому порядку, в якому вони виступали. Подейкують, що дизайн також мав таємне посилання: 5 променів світла нібито символізують 5 разів, коли Нідерланди вигравали конкурс.

2. Швеція, 2000

Мінімалізм, химерність, відсутність кольорів та чітке посилання на мову (спів). Того року шведам точно вдалося виділитися на фоні барвистих логотипів інших країн.

3. Україна, 2017

Звісно, ми не могли не згадати і чудову роботу Banda Agency та Republique. Свого часу логотип, натхненний українським традиційним намистом, навіть здобув нагороду Red Dot.

4. Швеція, 1985

Логотип Євробачення 1985 вирізняється своїм неоновим написом та цікавою типографією. А ще виглядає, як референс, який би ви точно хотіли повторити під час розробки дизайну у стилі ретро.

5. Великобританія, 1974

Продовжує список дизайн логотипа для Євробачення в Брайтоні 1974 року, який символізує поширення миру у всьому світі через красу пісні. Простий та універсальний символ, який гідно представляє сутність конкурсу.

6. Ліверпуль, 2023

Один із найкращих логотипів конкурсу за останні роки розробили команди Design Bridge and Partners і Starlight Creative у 2023 році. Саме того року Ліверпуль приймав конкурс у себе від імені України. Багато логотипів Євробачення прагнули донести тему єдності та різноманіття, але лише небагатьом з них це по-справжньому вдалося. До речі, дизайн логотипа був натхненний ідеєю «160 мільйонів сердець б’ються як одне ціле».

07/08. Логотипи Євробачення 1994 та 1995 років (Ірландія)

Дублін подарував нам два найнезвичніших логотипи Євробачення. Логотип 1994 року містить замки з герба Дубліна та 12 зірок з європейського прапора. Водночас дизайн 1995 року відсилає нас до Європи літерою Є та непогано виділяється на фоні інших логотипів.

9. Великобиртанія, 1968 

Простий і по суті, цей дизайн 1968 року був першим логотипом Євробачення, який дійсно виглядав як логотип. Його форма заснована на дизайні, який створив сценограф BBC Тімоті О'Браєн для декорацій Євробачення кілька років до цього. 

Найгірші логотипи Євробачення 

1. Данія, 2001

Відкриває категорію невдалих дизайнів аж занадто мінімалістичний логотип родом із Копенгагену. Ледь помітний текст та абстрактне серце більше нагадує ранню чернетку, аніж фінальний логотип.

2. Данія, 2014

Минуло 13 років і данські дизайнери знову видали дещо суперечливий логотип конкурсу. Однак цього разу більш яскравий. Діамант з гри The Sims та дивакуватий хештег точно не додають переможних балів цій роботі.

3. Італія, 1991

Проблеми з композицією, невдале зображення мікрофона та велика кількість акцентів не приносять цьому логотипу місця в лідерах. 

4. Швеція, 2024

Цього року організатори вирішили піти аж занадто простим шляхом — взяти стандартний логотип конкурсу та нанести його на градієнтне тло. До речі, особисто нам айдентика конкурсу від Мальме дещо нагадує стилістику наших курсів з SMM. Надихались? 👀

5. Швеція, 2016

У 2016 році Стокгольм, певно, думав, що приймає міжгалактичну біотехнологічну конференцію. Лише так можна пояснити доволі специфічний вибір логотипа для пісенного конкурсу.  

6. Норвегія, 1986

Ось, що буває, коли дизайнерів просять «погратися» з логотипом. У випадку Бергенського логотипа — він починає втрачати свою читабельність. 

7. Англія, 1998 

Логотип Євробачення 1998 року виглядає так, ніби був створений набагто раніше, аніж у 1998 році. Ключовим акцентом цього дизайну стали фігури, взяті з логотипу Європейської мовної спілки, але як бачимо, такий хід не спрацював. 

А який логотип сподобався найбільше та найменше вам? Діліться своїми враженнями в коментарях!

1
1251