Наймаєте Full-Stack розробників? 8 навичок, на які слід звернути увагу у 2022 році

Розробка продукту вимагає цілої команди, включає безліч завдань, які повинні бути виконані послідовно і ідеально працювати між собою в результаті. Роботою керує проджект-менеджер, а впроваджують це все програмісти. Найчастіше це два типи фахівців: фронт- та бек-розробники. Але є ще один Full-Stack developer. За інформацією порталу Новини Рівне.

Full-Stack розробник

Хто такий Full-Stack developer?

Full-Stack developer – це розробник, який бере участь у всіх етапах розробки веб-додатків. Він розуміє все, що потрібно для створення програми, і Frontend, і Backend. Фронтенд-розробка включає в себе видиму частину проекту, з якою взаємодіють користувачі (інтерфейс користувача). Бекенд є тим місцем, де відбувається все справжнє диво. Це частина, яка включає бізнес-логіку (як функціонує система, і як дані проходять через серію завдань), як зберігаються дані і де виконується рішення. Теоретично фулл-стек розробник багато може зробити сам і в усьому розуміється. Ось такий і читець, і жнець і на дуді гравець.

Щоб отримати звання Full-Stack Developer, потрібен багаторічний досвід розробки програмного забезпечення. Такі розробники знайомі з кожним шаром технологічного стеку, що входить у створення програмного продукту. Розбираючись у всіх категоріях розробки, він глибше розуміє процес, бачить напрям роботи ясніше і може підтримати інших членів команди під час розробки.

8 найважливіших навичок full-stack розробника

При наймі, враховуйте навички розробника. Це має бути не просто хороший бекенд-девелопер. Він повинен розумітися на великому переліку мов програмування і не тільки. Шукайте у резюме фулл-стек розробника знання у наступних технологіях.

HTML/CSS

Технологія, призначена для створення сучасних веб-додатків з відео, аудіо, анімацією та іншими складними штуками, загалом, що бачить користувач. CSS дозволяє контролювати зовнішній вигляд HTML сторінок, працювати швидше і не залежати від платформи. Зміни автоматично підтягуються на інші сторінки.

JavaScript

Мова програмування, яка є незамінною для веб-розробки з усіх боків. Популярний, виходячи з міжнародних рейтингів, складених на основі запитів у пошукових системах, профільних форумах та рекрутингових агенціях. Підтримується всіма популярними браузерами, повністю інтегрується з HTML, CSS версткою та серверною частиною, заощаджує час та трафік, знижує навантаження на сервер.

Git та GitHub

Система контролю версій (VCS) — інструмент, який допомагає розробникам відстежувати розбіжності у коді з часом.

Мови бекенда

  • PHP – популярна мова програмування, основний інструмент, який виконується на стороні web-сервера та використовується для надання динамічності та інтерактивності веб-сайтам. Набув популярності за рахунок популярності CMS, які використовують цю мову: (Wordpress, Joomla, MODX). Потужний та гнучкий.
  • C# (сі шарп) – модифікація мови С від Microsoft, за своїм універсальним, підходить для створення програмного забезпечення для великої кількості пристроїв та операційних систем.
  • Java - цією мовою пишуть frontend і backend, мобільні додатки для Android, розробляють ігри, його використовують для створення серверних додатків, які отримують дані з одного сервера, обробляють і відсилають їх далі.
  • Python – застосовується в аналізі даних, машинному навчанні, Development Operations та веб-розробці, а також в інших сферах, аж до розробки ігор.

Web-архітектура

Фулл-стек розробник повинен розуміти концептуальні основи сучасного Інтернету. Архітектура веб-додатку в основному представляє відносини та взаємодії між такими компонентами, як інтерфейси користувача, монітори обробки транзакцій, бази даних та інші. Важливо, щоб він розумів, як організувати правильну роботу всіх елементів.

HTTP та REST

Також він повинен знати протокол взаємодії мережі та користувача HTTP та REST. Це набір правил для програміста з організації написання коду серверної програми, щоб усі системи легко обмінювалися даними і програму можна було масштабувати.

Бази даних

Дані потрібно десь зберігати і мати до них доступ. MYSQL, PostgreSQL, MongoDB – всі ці системи мають великий інструментарій, кожна оптимальна у певних випадках. Щоб продукт працював найкращим чином, потрібен розробник, який зможе підібрати оптимальну систему зберігання даних.

UX/UI навички

Творча частина проекту повинна ідеально «лягти» на всю конструкцію, догодити клієнту, донести головне посилання проекту та бути максимально зручною у використанні. Потрібна людина, яка зможе дивитися на дизайн, розуміючи, як він взаємодіятиме з іншими компонентами системи. Це допоможе зробити всю роботу швидше та менше правити її в майбутньому.

Типи Full-stack розробників

Full-stack розробники використовують різноманітні технологічні стеки для своєї роботи. Стек – це набір технологій, які використовуються для створення продукту. Вони мають відмінності і кожен підходить для певної мети. Вибір технологій для проекту залежить від конкретних вимог вашого бізнесу. При найму розробників повного стека необхідно розуміти відмінності між основними комплектами технологій, які використовуються для розробки програмного забезпечення.

Типи Full-stack розробників

Ось кілька основних типів, які слід розрізняти. Вони названі абревіатурами, за технологіями, які включають.

RoR Stack

Тут RoR означає Ruby on Rails. Фреймворк Ruby on Rails, який часто називають просто Rails, використовує Ruby як мову програмування та базу даних SQLite.

Розробник, який працює з цим стеком технологій, підійде для створення нескладних додатків. Вибирайте його, якщо головний критерій – швидкість виведення товару ринку.

Стеки MEAN, MERN, MEVN та LAMP підходять для вирішення складних завдань, з безліччю сторінок, оплатою на сайті та великим обсягом даних.

MEAN

Цей комплект технологій використовується для інтернет-магазинів, великих корпоративних сайтів чи освітніх платформ.

  • M - MongoDB, NoSQL база даних, що використовується для зберігання та обробки даних;
  • E – Express, пакет фреймворків для Node JS;
  • A - Angular, фреймворк, який відповідає за фронтенд-частину продукту;
  • N - Node, фреймворк для бекенда.

Фреймворк – це структура програмних рішень, що полегшує написання коду.

MEAN має дві цінні переваги. Він масштабований та використовує JavaScript як для бекенда, так і для фронтенду. Таким чином, при наймі розробника повного стека MEAN необхідно перевірити його знання або її знання JS.

MERN

За великим рахунком різновид MEAN:

  • M - MongoDB;
  • E – для Express;
  • R – React, бібліотека Javascript (Angular.js замінено React.js);
  • N – Node.js.

MEVN

Інша варіація називається MEVN, де замість Angular.js чи React.js використовується VueJS. Так що в цьому випадку:

  • M – для MongoDB;
  • E – Express;
  • V – VueJS, фреймворк JavaScript із відкритим вихідним кодом;
  • N – для Node.js.

VueJS дуже популярний серед програмістів, оскільки він поєднує в собі найкращі компоненти зі світу AngularJS та ReactJS, і може працювати дійсно добре для більшості проектів розробки.

LAMP

  • L – це Linux, операційна система з відкритим кодом;
  • Apache – крос-платформний веб-сервер;
  • MySQL, база даних із відкритим вихідним кодом;
  • PHP/Python/Perl – мови програмування.

Ця система не має собі рівних при розробці та впровадженні веб-додатків та серверів. LAMP вже багато років використовується для розробки веб-додатків корпоративного рівня, що потребують більшої настройки та гнучкості.

Які питання ставити під час найму розробників повного стека?

Найняти розробників повного стека нелегко, особливо якщо ви нічого не знаєте про програмування. Щоб полегшити це завдання, підключіть до підбору людину, яка розбирається хоч у частині технологій, в яких працюватиме претендент.

За підсумками співбесіди, ви повинні зрозуміти, які навички має розробник, чи підходить він для роботи над конкретним проектом, з урахуванням типу стека та навичок, якими він володіє. Коли схема робіт вже визначена великими мазками, ви знаєте, який тип розробника вам потрібен, ставте претендентам такі питання:

  1. Якими мовами програмування ви володієте?
  2. З яким технічним стеком ви працюєте?
  3. Які продукти ви вже розробили?
  4. З якими ви API працювали?

Не забувайте про soft-скіли та навички проектного менеджменту – ваш full-stack розробник має вміло взаємодіяти з командою.

6893