Напишіть, а краще — намалюйте: інсайти використання Midjourney від креативного директора MEX a member of HAVAS

Наприкінці 2023-го року вийшов реліз шостої версії Midjourney, який викликав неабиякий захват в аудиторії. І поки креативники тестують оновлення, шукаючи усі його недоліки та приховані можливості, креативний директор агенції MEX a member of HAVAS Михайло Яблочков ділиться власними інсайтами використання цього інструменту.

Моя робота з Midjourney почалася рік тому, на Різдво. Спочатку я був у захваті від його результатів, вони здавались магією: зробити Шевченка-Бетмена або Дарт Вейдера у вишиванці — це просто незабутні перші відчуття. Та коли справа дійшла до реальних предметних речей, необхідних для роботи, я почав помічати суттєві недоліки: було красиво, але зовсім не відповідало потребам ринку. Тож я припинив його ідеалізувати та почав використовувати просто ніби корисний інструмент, без якого сьогодні мені вже складно.

Варто усвідомити, що креативна сфера, як діяльність митців, покладається не лише на творче сприйняття світу кріейторами, а й враховує інструментарій, яким вони цей креатив втілюють у життя. У цій статті я розкажу про один з них, постійно акцентуючи, що ШІ — лише інструмент, а не готове рішення.

Хто і як його може використовувати

Я визначаю три категорії людей, яким цей інструмент буде корисний: малі бізнеси, люди з креативної сфери, професійні креативники.

Для малого бізнесу

Midjourney ідеально підходить для маленьких маркетингових команд, у яких немає ресурсу на хорошого дизайнера. Для невеличкого бізнесу це найпростіший спосіб створити яскравий візуал за оплату стандартного пакета 30$ на місяць. Якщо порівняти це з роботою дизайнера — перевага очевидна.

Недоліки: часто помічаю, особливо у соцмережах, коли створене зображення у ШІ суперечить самому контексту оголошення. Наприклад, якщо візуал для курсу 3D-моделювання повністю згенерований Midjourney, виникає багато питань до якості таких курсів. До того ж якщо команді потрібно мати справу із друком — тут може виникнути низка проблем із текстурами та дрібними об'єктами, що можуть бути непомітними на моніторі, але різко впадають в око при друці. Тож навіть такій роботі потрібен супровід з боку професійного старшого дизайнера чи арт-директора.

Для людей з креативної сфери

До прикладу копірайтерів, які не мають навичок роботи із фотошопом чи його інструментами. Вони працюють лише над текстами, і цей інструмент допомагає їм якісно увірватись в індустрію. Якщо ж копірайтер ще хвацький SMM-спеціаліст, то Midjourney дає змогу людині стати контент-кріейтером 360. А може, наш герой — людина, що хоче робити дитячі книжки та немає знайомих художників-ілюстраторів — для подібних інструмент також чудово підійде.

Недоліки: може спричинити небажання пробувати інші інструменти та розвиватись. До того ж генерування схожих зображень не удосконалює знання DTP або особливостей графічних форматів для використання у вебі.

Для професійних креативників

Люди, які професійно володіють усіма графічними інструментами, наприклад креативні директори, використовують Midjourney для швидшої візуалізації ідей, концептів. Коли на стоках немає гарного зображення або для генерації потрібних фонових елементів.

Недоліки: алгоритми ШІ працюють на «вгодованих» референсах не тільки public domain об’єктів, а й авторських зображеннях із анонімних джерел (не лише форумів, на кшталт DeviantArt). Тож є ризик неумисного плагіату: власник може подати в суд і на Midjourney, і на «автора» зображення.

Ризики для брендів, які дуже захоплюються штучним інтелектом:

  • Юридичний, адже в компаніях, навіть найрозвиненіших, немає політик використання ШІ.
  • Недоліки зображення, які з’являються під час широкомасштабного друку.
  • Втрата ідентичності. Можна побачити у багатьох компаній використання однакових героїв, іміджів тощо. Ти відчуваєш, що тебе ніби обманюють. З одного боку, Midjourney ніби і виключає дублювання, однак сам стиль малювання сприймається споживачами так само. Якщо ми уявимо, що весь ринок перейде на ШІ, то це буде красивий, але нудний ринок.
  • Хоч Midjourney і продає свої послуги та надає права на використання зображень, але по суті знаходиться на стадії бета-тестування. Навіть коли ми виконуємо завдання для своєї компанії, алгоритм покращується і вчиться на нас. Ми не споживачі і кріейтори, а маленькі гвинтики для корпорацій-власниць ШІ.
  • Навіть згенерувавши найкрасивішу модель для вашої діджитал-кампанії, є ризик виникнення у глядачів контенту ефекту Uncanny Valley. Це теорія підсвідомої огиди, що виникає у глядача, коли він бачить перед собою людиноподібні неживі об'єкти (зомбі, манекени тощо). Це причина, чому нам не подобається багато зображень усміхнених людей із, приміром, Shutterstock. Тож навіть ШІ інколи складно подолати цей ефект. Адже люди біологічно не запрограмовані сприймати деякі речі, бо це викликає роздратування.

Втрата цінності роботи

Після того, як я активно почав використовувати ШІ, став отримувати більше задоволення від живого мистецтва. Маленькі деталі недосконалості викликають відчуття поваги до людей, які створили це для тебе. Є велика різниця між «Цю рекламу нам зробила агенція MEX a member of HAVAS» і «Цю рекламу нам згенерувала агенція MEX a member of HAVAS в ШІ». Вся магія дійства зникає і втрачається цінність, певна «кравтовість».

Тенденція, коли бренди вихвалялись, що їх контент робить ШІ — спадає. Ця історія вже не працює і тим паче не продається. Коли це є в усіх, то воно стає окей. Адже з часом інструмент буде більше мас-маркетом, ніж чимось елітним.

Як отримувати якість без фанатизму

Ми в агенції активно інтегруємо ШІ у роботу з провідними брендами як інноваційний інструмент, тож маємо власні інсайти і поради, які допоможуть отримувати якість без фанатизму:

  • Використовувати ШІ для візуалізації історій, які є в голові, створення референсів для продажу ідей і пояснення колегам.
  • Замість використання готового іміджу, створюйте окремі об'єкти, фони, колажі та додатково обробляйте матеріали. Або ж використовуйте окремі частини композиції та поєднуйте їх із тими ж стоковими зображеннями.
  • Граєтесь із будь-яким ШІ для відео? Використовуйте згенеровані зображення у Midjourney саме як референси — ШІ поки «тугувато» працює із продумуванням візуалізації сюжетів для відео.
  • Розширювати власний кругозір. Коли ви розумієте сюжет, але не знаєте, в якому стилі його реалізувати, Midjourney може допомогти вирішити, куди рухатись. Це певний елемент брейнштормінгу, творчого пошуку.
  • Не сприймати ШІ як готове рішення і чарівну паличку. Ви закриваєте лише одну потребу з десяти, аби продати проєкт.

Підсумовуючи, скажу, що Midjourney — це дуже крута автоматизація часу для виконання нескладних або рутинних завдань. Адже у сфері креативу немає змоги пів року щось малювати та створювати, час завжди є вирішальним. Проте варто враховувати, що він не пропонує нічого новаторського та скоріше є постмодерністським: копія копій копії. Митець, на відміну від ШІ, сублімує всі переживання у своє творіння. Бо завдання мистецтва та якісного маркетингу загалом — не сподобатись, а викликати емоцію.

ШІ робить все ідеально, але не завжди правильно. Тож відкриваючи Midjourney — напишіть, а краще — намалюйте. 

1585