Народні амбасадори бренду: де шукати і як залучати?

На сьогодні співпраця з народними амбасадорами — must have для кожного бренду. Народні амбасадори — це активні користувачі продукції або сервісу компаніі, які нативно просувають продукт у своїх соціальних мережах та активно залучені в комунікацію з брендом. Народними амбасадорами можуть бути працівники або звичайні споживачі, які дійсно користуються продукцією і люблять бренд. Формат такої співпраці часто не передбачає гонорар, а будується на основі полюбовної/подарункової/бонусної/бартерної співпраці. Натомість формат класичного амбасадорства передбачає закріплення відомої особистості за брендом, різноманітні рекламні інтеграціі впродовж певного періоду, ексклюзивність та виплату гонорару. 

Бренди, які вже зрозуміли силу інфлюенсер-маркетингу та амбасадорства, вражають результатами. Так, згідно з опитуваннями BPG Group, 72% опитаних за минулий рік купили хоча б один товар за порадою амбасадора, а 57% — відвідали рекомендовану локацію. Результати досліджень стверджують, що аудиторія у 2,5 рази більше довіряє контенту, створеному користувачами, ніж контенту, створеному брендом. Окрім того, 73% покупців сприймають онлайн-відгуки на одному рівні з особистими рекомендаціями.

Робота з амбасадорами бренду, особливо за умови, що вони дійсно щиро віддані продукції та цінностям компанії, може приносити безліч переваг:

  • зміцнення іміджу;
  • органічний контент;
  • розширення аудиторії;
  • чесні відгуки та свіжі ідеї.

Digital-агентство LOBODS поділилося прикладними кейсами залучення народних амбасадорів.

У рамках пошуку народних амбасадорів для олії «Щедрий Дар» було створено серію сторіз та дописів із короткою реєстраційною формою для залучення активних користувачів, які цікавляться кулінарною темою і публікують відео з приготуванням страв у свої соціальні мережі. 

Після аналізу відповідей на питання форми були обрані три народні амбасадори, яким надіслали подарунковий бокс олії для смачних кулінарних звершень. З обраними народними амбасадорами було оговорено бажаний контент і його кількість, але сам формат і креатив завжди має залишатися на стороні народного амбасадора. У результаті протягом трьох місяців співпраці бренд отримав 16 нативних згадувань у сторіз.

Для бренду «MyWaterShop», офіційного інтернет-магазину, який пропонує доставку питної води додому, була обрана інша стратегія роботи з народними амбасадорами — основана на виборі активних підписників, які залучаються в контент чи відмічають бренд у соціальних мережах. Після аналізу сторінок найактивніших підписників створюється персоналізована пропозиція з подарунком від бренду та залученням до згадування бренду в контенті користувача.

Наразі у компанії є чинний амбасадор — спортивна тренерка, яка знімає сторіз, робить дописи та нативно інтегрує продукцію бренду у своє повсякденне життя.

Дієвість народного амбасадорства LOBODS помітили і на іноземних ринках. Kaliyaana — бренд органічної косметики для шкіри та волосся у США.

Бренд відправляє подарункові набори креаторам і активним користувачам соціальних мереж у сфері beauty і healthcare з Каліфорнії, аби познайомити їх зі своєю продукціє. Це часто конвертується в UGC-контент, а з найбільш активними користувачами трансформується в амбасадорство. 

Чекліст, як знайти народного амбасадора бренду:

  1. Оцініть наявну аудиторію підписників бренду, виділіть найбільш активних (коментарі, відмітки в сторіз, позитивні відгуки), проаналізуйте сторінку на предмет якості контенту, запропонуйте співпрацю за умови бонусу/подарунку.
  2. Запустіть допис/сторіз з метою пошуку користувачів, які хочуть представляти ваш бренд, опишіть коротко бажаний функціонал, наприклад: «Давно користуєшся нашим брендом і хочеш стати народним амбасадором: отримувати подарунки від бренду, першим дізнаватися про новинки і екслюзивно тестувати продукцію? Пиши в direct/заповнюй форму, і ми розкажемо деталі».
  3. Підберіть надихаючих користувачів соціальних мереж, які втілюють портрет ЦА, та запропонуйте їм подарунок-знайомство з вашим брендом задля потенційної співпраці за умови, що продукт/послуга дійсно актуальна користувачу.
2513