«Наші менеджери – це “бустери” для бізнесу»: інтерв’ю з Каріне Папікян, HRD Parimatch Ukraine

Лінійні керівники мають сильний вплив на здатність бізнесу зберігати стійкість і навіть зростати в складні часи. Каріне Папікян, HRD Parimatch Ukraine, розповіла, які компетенції допомагають менеджерам компанії успішно створювати, розвивати та керувати продуктивністю в командах, а також – як компанія розвиває своїх лідерів.

Внутрішній розвиток чи зовнішній найм: що в пріоритеті?

Ми фокусуємось насамперед на розвитку талантів всередині компанії. Багато людей швидко виросли з лінійних позицій до лідерських ролей, тому що досягали високих результатів в роботі й готові були брати на себе нові зони відповідальності – й наразі розвивають вже свої команди. Наприклад, наша retention-менеджерка за півтора року виросла до CRM-ліда, а тім лід проджект-менеджерів розпочинала в нашій компанії як асистентка в маркетингу – і таких прикладів багато.

Загалом Promotion Rate у Parimatch Ukraine складає приблизно 10% – тобто можливості для росту є. І цей показник досягається зокрема й завдяки тому, що компанія усвідомлено та системно розвиває своїх лінійних менеджерів.

Як та чому компанія навчає менеджерів?

У 2020 році стартувала програма розвитку менеджерів, яка нині називається Rocket Leaders. Така назва є влучною, тому що наші менеджери – це “бустери” для бізнесу, завдяки яким компанія досягає нових висот. Це сильні лідери, які здатні виконувати нетривіальні завдання. У 2022 році викликів стало ще більше – крім того, що команда успішно досягала річного KPI, менеджери готувалися до запуску бізнесу на нових ринках, і перший крок вже досягнуто – відкрито офіс в Бухаресті.

Програма розвитку менеджерів проходить декілька разів на рік. Вона передбачає різні рівні, від базового до просунутого. Насамперед менеджери мають чудово розуміти компанію на ціннісному рівні. Менеджери-початківці опановують, наприклад, тайм-менеджмент, комунікації з різними людьми в команді, фідбек, емоційний інтелект, делегування, Performance Management тощо. Керівники більш високого рівня вміють розробляти стратегію свого напрямку, “читати” й приймати рішення на основі аналітики, досліджувати ринок, щоб забезпечувати успіх наших продуктів на ньому тощо.

Цьогоріч ми додамо в програми нові акценти – навчання має базуватися насамперед на кейсах із нашої практики. Кілька модулів проведуть СЕО та інші топменеджери Parimatch Ukraine. Самим топменеджерам ми згодом також запропонуємо оновлену програму навчання з open-minded складовою, яка допоможе і надалі розвивати компанію на глобальному ринку.

Яких менеджерів та працівників шукає компанія?

Водночас наша компанія активно розвивається та продовжує рости, навіть попри нестабільність і війну. За останній рік чисельність наших співробітників зросла майже вдвічі. “Ядром” бізнесу є саме наші лінійні менеджери та їхні команди. Проте з огляду на такий швидкий ріст ми постійно наймаємо з ринку кращих фахівців – у нас немає достатньої кількості колег, готових очолити всі напрямки. Щоб реалізувати високі амбіції, нам потрібні топові менеджери, зокрема й із профільною експертизою. Наприклад, зараз ми шукаємо Operation Lead та Employer Brand Lead.

Загалом у нас відкрито більше 30 вакансій – у юридичному, фінансовому, дизайнерському, CRM та інших напрямках. Нам важливо залучати людей, які мають схожі цінності, готові до викликів та змін – адже галузь надзвичайно динамічна. Крім професійних навичок, досвіду, для багатьох вакансій необхідне знання англійської мови, також ми зважаємо на софт-скіллз пошукачів. Насамперед цінуємо допитливість небайдужість, навички ефективної комунікації, адаптивність, гнучкість та ініціативність.

Ми залучаємо таланти не тільки для роботи в Україні, а й за кордоном. Загалом компанія має офіси у Києві, Ужгороді, Бухаресті (Румунія), Лімасолі (Кіпр). Якщо є відкриті вакансії – наші працівники мають можливість релокуватися в Ужгород чи Бухарест (на термін від трьох місяців до двох років). Для них передбачені recovery-план і компенсаційні пакети (зокрема, вони включають допомогу від компанії в оплаті житла).

Які ключові фокуси менеджерів у компанії?

Цьогоріч ми розробляємо загальнокорпоративну та лідерську моделі компетенцій та систему succession planning. Проте в нас уже є профіль менеджера, який показує високі результати. Йдеться насамперед про три ключові фокуси відповідальності – я називаю цю модель “3P”: People, Process, Product.

По-перше, наші лідери розвивають своїх людей, зрощують команди. Ключове - це підготовка “саксессора”, здатного замінити керівника. До речі, кандидатів на вакансії менеджерів ми зазвичай питаємо, чи підготували вони наступників для своєї ролі в нинішній компанії. Якщо ні – це викликає питання до рівня відповідальності та здатності дбати про майбутнє компанії.

Менеджери Parimatch Ukraine володіють багатьма HR-інструментами, можливо не всіма, але наша ціль передати їм всі наші знання та технології. 

Починаючи з рекрутингу – керівники повинні знати профіль “нашого” працівника, ми зараз розроблюємо навчальний курс “Технології проведення співбесіди” для формувати різносторонніх команд. Прищеплюємо навички розвитку людей – наприклад, як проводити фідбек-сесії, 1-1 зустрічі та допомагати працівникам будувати кар'єру. У нас широка система Total Rewards – крім зарплати в сукупну винагороду входять бонуси, бенефіти, програми по підтримці психологічного здоровʼя та інші складові, і керівники мають правильно комунікувати про це командам.

З нового, що плануємо зробити в цьому кварталі, так це оцінка 360 для команд. Ми плануємо провести глибоке дослідження того як між собою співпрацюють і комунікують команди. У нас досить гарно прижилась оцінка 360 для співробітників, тепер ми масштабуємо її. Дуже цікаво, який ми отримаємо результат дослідження. Обовʼязково поділимося після.

По-друге, наші менеджери є стейкхолдерами процесів у своїх командах та крос функціональних проєктах. Процеси мають бути побудовані та впорядковані, а зони відповідальності – розподілені та зрозумілі. Ми працюємо в декількох таск трекерах, вони допомагають позбавитися хаосу. Тільки за таких умов робота буде злагодженою і всередині команди, і між командами.

По-третє, в нашій компанії кожний менеджер має свій продукт і грає роль випускаючого редактора, відповідає за його актуальність, якість, комплексність та вплив на бізнес (і це не тільки продакт-менеджери). Наприклад, для HR-команди це якісний та вчасний найм, високий рівень задоволеності та низький рівень плинності, для Communication команди це імідж та репутація компанії.

Важливим для менеджера є стратегічне мислення. Йдеться не тільки про вміння створити й успішно втілити стратегію свого напрямку. У будь-яких комунікаціях та перемовинах – всередині компанії та з клієнтами, нам важливо бачити перспективи й будувати довгострокові відносини. Шукати нові можливості та партнерів, тримати руку на пульсі, розуміти що відбувається на ринку України й світу.

Як змінилася робота менеджерів під час війни?

Власне “портрет” успішного менеджера не змінився – ми й раніше фокусувалися та тому, щоб дбати про команду та формувати сильну команду. Проте додалися нові акценти, продиктовані особливостями періоду. Наприклад, наші менеджери керують командами не просто онлайн, як у “ковідний” період. А налагодили роботу з огляду на те, що команда працює в різних країнах світу й часових поясах, а також зважаючи на безпекову ситуацію в Україні – це потребує неабиякої організованості та гнучкості.

Наші ранки починаються з питання “Як ви?” Менеджери дбають про безпеку й ресурс команд і вміють емоційно “зібрати” людей. А для цього лідери вчаться дбати насамперед про себе і, звичайно, можуть розраховувати на підтримку компанії. У 2022 році ми запустили сервіс психологічної підтримки. Кожен співробітник і його родичі (не важливо якої лінії) можуть звернутись за консультацією до професіонала. Цей проєкт показує позитивні тенденції та ми вже бачимо конкретні результати співпраці.

Долучитися до команди

1839