Навчалися з укриттів та без електрики: Parimatch Ukraine запустили програму розвитку для своїх менеджерів

Здавалось б, що з усіма викликами, які переживають сьогодні українці, навчання буде не у пріоритеті. Але ми в Parimatch Ukraine з першого дня повномасштабного вторгнення спостерігаємо за тим, як наші колеги долають сотні викликів та віддано працюють для наближення перемоги. Тож, таки вирішили запустити програму розвитку лінійних менеджерів Rocket Leaders 1.0. Вона стартувала у вересні і триватиме до кінця грудня цього року. У ній беруть участь 20 співробітників.

Чому важливо розвивати людей всередині компанії

Для багатьох з нас робота стала опорою та місцем, де ми можемо отримати нові сенси. Внутрішні навчальні програми – це саме ті ініціативи, які допомагають кожному не тільки знайти смисли для себе, а й відшукати актуальні та важливі шляхи для розвитку бізнесу.

Вчитися вже зараз важливо, бо попереду на нас чекає важливий етап відбудови країни. Ми готові брати в цьому процесі проактивну участь і знаходити такі стратегії для розвитку компанії, що допомагатимуть у цьому, – каже Наталія Гілевич, CEO Parimatch Ukraine. – Менеджери – це люди, які 24/7 допомагають нашій компанії зростати, беруть відповідальність і лідерство в усіх процесах і завданнях. І для нас важливо створити найкомфортніші умови, аби люди не тільки мали бажання вчитись, а й одразу впроваджували отримані знання на практиці.

Головна цінність внутрішніх програм навчання в тому, що всі необхідні матеріали та кейси адаптовані під нашу компанію. Крім того, під час навчання команда зближується, а це стимулює створювати нові та важливі для компанії сенси.

Навіщо запустили програму Rocket Leaders 1.0

У нас і раніше було достатньо ініціатив, що давали можливість нашим колегам розвиватись. Для прикладу, кожен співробітник Parimatch Ukraine має індивідуальний річний ліміт у розмірі €400, який він може використати для професійного й особистісного саморозвитку.

Також команда може відвідувати профільні міжнародні конференції, вчитися в топових бізнес-школах та ініціювати навчання для своїх команд. Ми це заохочуємо.

Із внутрішніх навчальних програм раніше ми мали лише дві ініціативи:

  • English Speaking Club – внутрішній розмовний клуб для практики англійської і спілкування з колегами на будь-які теми.
  • Клуб української мови «зМОВА» – розмовний клуб, аби ефективніше вивчати українську і спілкуватися нею.

Зараз до таких програм додалась ще Rocket Leaders 1.0 – корпоративна програма управлінського розвитку для наших менеджерів. Її основні цілі – сформувати необхідні управлінські компетенції в менеджерів, а також розвивати нашу управлінську культуру. Менеджери можуть працювати злагоджено й ефективно лише тоді, коли вони однаково розуміють, що таке менеджмент у компанії, які практики та підходи є ефективними для нас і що приводитиме нашу компанію до успіху.

Навчаються на програмі Rocket Leaders 1.0 менеджери середньої ланки. Вони є ядром нашої компанії. Саме вони спілкуються зі своїми командами, передають їм настрій бізнесу, а бізнесу – їхній настрій і тримають у фокусі основні бізнес-процеси. Для нас пріоритет – будувати міцну команду менеджерів.

Кандидатів ми відібрали перед запуском програми. Вони заповнювали анкети та писали мотиваційні листи, адже ми хотіли, щоб на навчання потрапили ті, хто справді заряджений до нових знань, для кого це зараз основний фокус.

Наш пріоритет – розвиток менеджерів, які формуватимуть для компанії фундамент фахівців та утримуватимуть темпи розвитку на високому рівні. Без управлінців компанія не може рости. Тому наше завдання – бути далекоглядними і створювати такі можливості для розвитку менеджерів, які не закінчуються із завершенням програми, – додає Каріне Папікян, HRD Parimatch Ukraine. – Кожен учасник визначить для себе три ключові навички, які буде удосконалювати, і створить план розвитку своєї команди. Ми віримо, що це працюватиме та підсилюватиме команду Parimatch Ukraine.

Як побудована архітектура програми

Старий набір навичок, якими менеджери володіли раніше, у сучасній реальності не завжди працює. Тому основна ідея Rocket Leaders 1.0 – сформувати в управлінців стійкі базові навички, щоб вони могли ефективно взаємодіяти з командою і злагоджено виконувати завдання в умовах турбулентності та невизначеності.

Ця програма будує менеджерський фундамент для подальшого кар'єрного зростання, дозволяє виявити лідерський потенціал учасників.

Війна створює для бізнесу та корпоративного управління цілком новий культурний, ціннісний і психологічний контекст. До конкуренції за клієнтів, ринки та кар'єрний успіх додаються невідомі раніше екзистенційні загрози та виклики. Тож мусимо коригувати лідерські компетенції, індивідуальні та корпоративні цілі і змісти. Це вимагає високого ступеня усвідомлення від кожного співробітника компанії, – каже Олена Рижкова, викладачка програми, експертка з лідерства й організаційної поведінки IIB MBA. – Особиста і групова трансформація навіть в умовах кризи має свої закони. Коли ефективність довгострокового прогнозування є сумнівною, оптимальна стратегія – навчити лідерів адаптивної поведінки. Будь-яке перетворення має бути керованим. Тому компаніям обов'язково потрібно навчати лідерські команди.

Основні завдання, які ми ставили перед запуском програми:

  • визначити сильні боки й обмеження учасників;
  • зрозуміти основні побоювання та мотиваційні фактори;
  • запровадити культуру постійного зворотного зв'язку;
  • сформувати навички використання основного менеджерського інструментарію;
  • дати розуміння механізму самомотивації та роботи з опором.

Ми віримо в силу практики, тому 70% матеріалу сфокусували саме на практичних завданнях і кейсах. Крім того, основна частина кейсів адаптована під нашу компанію та виклики, що стоять перед командою менеджерів.

Головні напрями, розвитку яких ми приділяємо увагу у програмі:

  • Роль лідера в контексті нової парадигми.
  • Типологія особистості. Сильні боки й обмеження.
  • Особливості створення команди й управління нею у кризу.
  • Культура зворотного зв'язку.
  • Емоційний інтелект.
  • Управління змінами. Як створювати ресурсні стани без виснаження та вигоряння.
  • Щоб колеги могли навчатися з будь-якої локації та без будь-яких обмежень, навчання проводили онлайн.
Наші колеги бачать, що програма побудована й адаптована саме під їхні потреби та реальність, у якій сьогодні опинились. Це сильно відчувається, бо учасники навчаються з укриттів під час повітряної тривоги, встигають виконувати всі завдання, попри тривалі відключення світла, – розповідає Тетяна Сендецька, L&D Lead Parimatch Ukraine. – Це надихає і вкотре показує, що вчитись зараз важливо.

Навчальний ландшафт Rocket Leaders 1.0 сприяє обміну енергією, емоціями та досвідом. Ми створюємо простір психологічної свободи, у якому генеруються нові адаптивні сценарії розвитку. Творча енергія цього простору надихає, а наші колеги транслюють її далі. Разом ми створюємо умови для сталого розвитку бізнесу в умовах війни, хаосу та невизначеності.

Стати частиною команди Parimatch

347