Навіщо потрібно мати сертифікати Cambridge English та що про них відомо?

Ще зовсім недавно знання англійської мови було перевагою на ринку праці, а люди, котрі дивилися американські та британські фільми без перекладу здавалися богами. 

Проте світ стрімко змінюється. Те, що колись виділяло одного працівника з поміж інших, стає базовою вимогою до усіх. А мати знайомих, які володіють англійською на досить високому рівні, — не виняток, а закономірність.

Однак, часто недостатньо лише володіти певними навичками, потрібно їх також підтвердити. Допомогти у цьому можуть міжнародні сертифікати Cambridge English.

Якими вони бувають та чому варто отримати саме такий документ?

Три головні причини отримати сертифікати Cambridge English

1. Покращити свої мовні навички

Відчуття того, що попереду на вас чекає іспит, спонукає вчитися регулярно та наполегливо. До того ж підготовка до тесту не передбачає бездумне зубріння матеріалу, а розрахована на вдосконалення говоріння, письма, читання й розуміння мови на слух. Це саме ті навички, без яких не обійтися в англомовному середовищі чи при співпраці з іноземцями.

Готуючись до тесту, ви навчитеся писати структуровані тексти, сприймати на слух різну вимову, вдумливо читати, чітко й зрозуміло висловлювати власні думки.

Крім того, ви тренуєте здатність засвоювати та зберігати нову інформацію, а також згадувати й застосувати вивчене у потрібний момент.

2. Підтвердити свій рівень англійської

Дуже часто людина лише приблизно може оцінити свої знання. “У мене, напевно, А2”. “Я думаю, що маю середній рівень”. “Колись у мене був В1, а зараз не знаю”. Впізнаєте себе?

Іспити лінійки Cambridge Assessment English показують ваші реальні знання. Вони розроблені для різних рівнів знань згідно з системою Загальноєвропейської компетенції володіння іноземною мовою (CEFR). Тести можна складати поступово, відповідно до розвитку ваших мовних навичок.

Звісно, при підготовці до іспиту, ви матимете орієнтири щодо свого рівня володіння англійською. Проте сертифікат підтвердить ваші знання та закріпить їх на папері.

3. Претендувати на кращу роботу

Уявімо, що ви претендуєте на вакансію мрії, де однією з вимог є володіння англійською мовою на рівні В2.

Якщо навіть у вашому резюме вказаний відповідний рівень, то серйозна компанія навряд повірить вам на слово. Найімовірніше, роботодавець захоче отримати чітке підтвердження того, що ви справді володієте необхідними навичками для ефективної роботи.

Коли ви покажете міжнародний сертифікат, це питання автоматично буде закритим. Ви відразу отримаєте перевагу над іншими кандидатами, яким ще треба доводити свої знання.

Чому саме сертифікати лінійки Кембридж?

Міжнародне визнання

Якщо ви націлені на побудову кар'єри в іншій країні чи плануєте навчатися у закордонному виші, то без сертифікатів Cambridge English не обійтися.

Їх визнають сотні університетів США, Канади, Великобританії, Австралії та Нової Зеландії, різноманітні урядові організації та міжнародні компанії. Серед них Microsoft, Airbus, IBM, Coca-Cola, IBM, Marks & Spencers, Nokia, Sony, Dell, Nestlé, Deloitte, Procter & Gamble, Deloitte, Ernst & Young, HSBC.

Коли у вас на руках такий серйозний документ, ви відчуваєте більшу впевненість у собі та постаєте перед потенційними працедавцями як людина, котра відповідально ставиться до свого розвитку та мислить на перспективу.

Відсутність терміну дії

Сертифікати Cambridge English не мають терміну дії. Ви складаєте іспит лише один раз, а результатами можете користуватися роками. Це ідеальний варіант у випадку, якщо ви не плануєте змінювати місце роботи чи навчання.

Коли ваш рівень володіння англійською покращується, можна скласти наступний за складністю іспит з цієї ж лінійки. 

До речі, у такому разі цей процес вже буде знайомим для вас та пройде з меншим стресом. 

Іспити для отримання сертифікатів Cambridge English

Кембриджські іспити для дорослих та підлітків містять різні рівні володіння англійською мовою, від Elementary (A2) до Proficiency (C2) згідно зі шкалою CEFRа також включають спеціальні іспити для дітей, школярів та викладачів англійської мови.

Іспити рівнів A2 та B1 складаються з чотирьох компонентів: Listening, Reading, Writing, Speaking, а для підтвердження знання англійської на рівнях B2, C1 і C2 додається Use of English (використання мови). Цей компонент перевіряє ваше знання граматики, словниковий запас і показує рівень володіння англійською загалом.

Розглянемо трохи детальніше кожен іспит, що він перевіряє та які навички треба мати для успішного складання.

1. Сертифікат A2 Key (KET)

Екзамен A2 Key — це стартовий крок, що засвідчує ваше володіння англійською на початковому рівні. Авжеж, цього достатньо для щоденного, побутового спілкування.

2. Сертифікат B1 Preliminary (PET)

Сертифікат після складання B1 Preliminary підтверджує відповідний рівень володіння мовою.

Така кваліфікація надасть перевагу на початку вашої кар'єри, а також підтримає мотивацію під час вивчення англійської мови в університеті або на спеціалізованих курсах.

Екзамен має тематику повсякденного життя та завдання на застосування загальної англійської у справжніх комунікативних ситуаціях.

3. Сертифікат B2 First (FCE)

Цей іспит підтвердить знання мовця на рівні Upper-Intermediate (або більш відомому як B2).

Поза цим, це найпопулярніший іспит із Кембриджської лінійки іспитів для дорослих. Таким чином вдасться підтвердити вміння та навички, котрі дають змогу користуватися мовою у різних сферах життя, подорожувати, вступати до закордонних вишів, або ж працевлаштуватися в будь-якій іноземній державі.

4. Сертифікат C1 Advanced (CAE)

На відміну від багатьох міжнародних іспитів, сертифікат C1 Advanced є безстроковим. Саме цей іспит підтверджує рівень володіння англійською мовою на рівні C1 або Advanced.

Успішне проходження тесту підтверджує, що людина може використовувати англійську на роботі та буденному житті, одержати перспективу кар’єрного просування, а також викладати англійську в провідних освітніх центрах.

5.  Сертифікат C2 Proficiency (CPE)

C2 Proficiency — найскладніший серед іспитів Cambridge English. Він відповідає найвищій сходинці володіння мовою.

Люди, котрі за допомогою Кембриджського тесту підтвердили свої знання на рівні C2, можуть тонко відчувати всі нюанси англійської та вільно спілкуватися нею у будь-яких ситуаціях.

6. Підтвердити знання бізнес-англійської

Кембриджські іспити з бізнес-англійської допомагають підтвердити вміння людини користуватися професійною лексикою, що в результаті сприятиме її працевлаштуванню в Україні та за кордоном.

Всього розрізняють три види сертифікатів з ділової англійської: B1 Business Preliminary/B2 Business Vantage/C1 Business Higher.

7. Teaching Knowledge Test

Викладачі англійської мови можуть отримати міжнародну кваліфікацію Teaching Knowledge Test, що засвідчує професійні та методичні навички викладачів рівня Foundation та Developing за Кембриджською шкалою викладання.

TKT формується із серії тестів англійською, що перевіряють не лише теоретичні, а й практичні знання із викладання англійської дорослим, підліткам та дітям у різних навчальних контекстах.

Кваліфікація TKT неодмінно допоможе розпочати викладацьку кар’єру будь-якої форми навчання, а також англійську в початковій та середній школі, ВНЗ або приватному навчальному закладі.

Як отримати високий бал на іспиті Cambridge English?

Для того, щоб підвищити свої шанси на успішний результат, рекомендуємо попередньо ознайомитися з тим, як виконувати завдання до кожного компоненту. 

На офіційному сайті Cambridge English ви можете знайти приклади завдань та потренуватися. 

При підготовці приділіть більше часу тим завданням, які даються найважче. Якщо вам складно сприймати інформацію на слух, частіше практикуйте свій listening, дивіться фільми та серіали англійською.

Зверніть увагу на словниковий запас. Збирайте ідіоми та сталі вирази, щоб на секції speaking звучати різноманітно та цікаво. 

Навчіться розраховувати час. Залежно від виду іспиту на нього дається від 2 до 4 годин. Важливо правильно розподілити час, щоб встигнути виконати усі завдання.


Складання іспиту — доволі нервовий процес. Проте, якщо ви вже поставили собі ціль та готові приділити підготовці до тестування необхідну кількість часу, то все неодмінно складеться вдало!

3101