Навіщо потрібна корпоративна книга

Книги — це не лише хороший подарунок, а й чудова інвестиція, що сприяє розвитку і просуванню бренду. До того ж, в рівній мірі підходить для малих, середніх, великих компаній чи творчих проєктів. Книги допомагають бізнесам розповісти історії та провести маркетингові активності залежно від їх цілей, маркетингових задач та бюджетів.


1. Навчання, розвиток працівників та тімбілдинг.

Оберіть 1-2 провідних книги у вашій спеціалізації: медицині, юриспруденції, торгівлі тощо… Кожна сфера має експертів, які діляться досвідом у своїх дослідженнях. Прочитайте їх з усім колективом, обговоріть. Вони надихнуть на нові ідеї, результати, кейси та допоможуть досягти поставлених цілей і задач. Книги про саморозвиток, історії про успіх, бізнес, менеджмент чи маркетинг стануть “вічним двигуном” у напрямку до створення корпоративної бібліотеки. Ви самі та ваші колеги й не помітите, як книга за книгою на поличці в офісі збереться чимало корисних видань.

Читання не тільки навчить, але і згуртує вашу команду. Колеги будуть обмінюватися враженнями про прочитане, обговорювати, знаходити спільні теми та ідеї. І хтозна, можливо, у процесі народиться те доленосне рішення, яке приведе всю компанію до успіху і перевершить усі ваші очікування.

Якщо ви шукаєте мотивованого працівника у команду, який прагне вчитися новому і не стояти на місці... Можливо, саме наявність корпоративної бібліотеки буде одним із ключових факторів у прийнятті рішення про співпрацю для майбутніх працівників вашої компанії.

2. Корпоративні подарунки.

Аби стосунки були довготривалими, вони потребують більше приємних моментів. У бізнесі це теж працює. Набагато ефективніше зберегти одного клієнта, ніж привести десять нових. Підсилюйте цей зв’язок і даруйте емоції від імені компанії покупцям, підписникам, колегам, партнерам по бізнесу. Це повинен бути не одноразовий жест, а стала взаємодія. Даруйте корпоративні подарунки у день заснування компанії, підсилюючи позитивні асоціації з вашим брендом. Або ж вигадайте та започаткуйте ситуаційні тематичні свята власноруч.

Книга — це універсальний і водночас дуже персоналізований подарунок. В залежності від теми, цілей і задач ви можете обрати видання на кожен день чи престижний фоліант. Кожного разу дивлячись на цю книгу, або перечитуючи її читачі будуть згадувати про компанію, що подбала про них і подарувала її. А уявіть, що на обкладинці подарованої вами книги стоїть лого компанії. А тепер уявіть, що тираж книги 100, 500, 1000 примірників. Потенційно емоційний зв’язок із брендом компанії у цьому випадку сильніший, ніж від 1000 переглядів реклами на телебаченні, ютубі чи деінде.

3. Просування бренду.

Разом з книгами компанії створюють важливі історії та гучні інфоприводи для pr-кампаній. Ви точно бачили чи читали нон-фікшн про історії успіху компаній Apple, Nike, ZARA, Starbucks, Netflix, Ford, Facebook, Spotify та інших іменитих брендів. Щороку видають та перекладають біографії їх засновників чи значущих геніїв, як Стів Джобс, Ілон Маск, Марк Цукерберг, Генрі Форд. Вищезгадані компанії підкреслюють свою місію та соціальну відповідальність регулярно підтримуючи значущі видання у якості партнерів. Крім цього компанії закріплюють образ експерта у своїй галузі, а це забезпечує досить міцний і сталий зв’язок з аудиторією та потенційними клієнтами.

Такі проєкти беззаперечно підвищують впізнаваність бренду та лояльність аудиторії. Кожна людина може ніби побачити закулісся компанії та вивчити характер засновника.

Тож якщо ви б хотіли створити схожу книгу, то пробуйте! Важливо обрати видавництво зі схожими місією, цінностями, згуртованою командою та лояльною аудиторією. Так ви будете спокійні на будь-якому етапі співпраці: написання або переклад, авторські права, редактура, коректура, верстка та дизайн, виробництво та друк. А аудиторія видавництва сприятиме додатковому охопленню у соціальних мережах та інших каналах маркетингових комунікацій.

Для більшої ефективності кожен крок у напрямку створення корпоративної бібліотеки варто підкріпити реалізацією медіаплану публікацій та рекламною кампанією у доступних каналах маркетингових комунікацій.

Книги із корпоративної бібліотеки використовують у трейд-маркетингових активностях: дарують за покупки, розігрують серед підписників на сторінках компанії у соціальних мережах, нагороджують тощо. Як правило у видавництв передбачені приємні спеціальні ціни для корпоративних закупок.

Отже, наявність бібліотеки в офісі сприятиме розвитку бренду вашої компанії та підвищуватиме імідж як серед працівників, так і клієнтів. Також існують й інші способи як використати книги для розвитку бренду. Це може бути соціально важливий проєкт, інформаційна кампанія на підтримку важливої для вас теми… 

Експериментуйте та пробуйте нові шляхи використання поліграфічної продукції для вашого бізнесу.


1187