Не робіть величезні звіти — підготуйте одну інфографіку! 7 прикладів лаконічного контенту для комунікацій

Здається, що комунікація складних тем завжди потребує складних рішень? У цій невеликій статті ми наведемо 7 прикладів, які покажуть, що це не так. Доведемо, що навіть найскладніше питання можна перетворити на одну (або кілька) одиниць контенту, які не потребуватимуть тривалого часу на опрацювання, будуть економити вам час і при цьому принесуть відмінний результат. 

1. Банк, який хоче залучити клієнтів з IT-індустрії

Традиційний (але не завжди вірний) підхід: велика презентація своїх послуг, річний звіт на кілька сотень сторінок.

Лаконічний підхід: 2 сторінки портфоліо в профільному дослідженні.

У 2023 році ми підготували Do IT Like Ukraine — дослідження стану IT-індустрії України під час війни. Ukrsibbank, один з найбільших банків України, став партнером дослідження і представив в ньому своє портфоліо: показав частку на ринку, кількість клієнтів з IT-індустрії та перелік послуг.

Це дослідження розповсюджувалось за допомогою IT Ukraine Association, про нього писали профільні медіа, тому сторінки, присвячені Ukrsibbank, точно досягли потенційних клієнтів. 

2. Інвестиційна компанія, яка шукає клієнтів

Традиційний (але не завжди вірний) підхід: велика кількість тривалих зустрічей, більшість з яких ні до чого не призводить.

Лаконічний підхід: 7-сторінкова інфографічна брошюра.

Silicon Valley Club інвестує в стартапи в Кремнієвій Долині. Для них ми підготували яскраву, лаконічну, переконливу брошюру “5 Reasons Why You Should Invest In Silicon Valley”, яка показує потенційному інвестору можливості, що їх надає Долина.  

3. Yasno — енергетична компанія, яка спробувала інноваційний формат комунікацій в кризові часи

Один з наслідків обстрілів росією енергетичної інфраструктури — зросло навантаження на кол-центр та соцмережі: люди питали про те коли ввімкнуть електроенергію, висловлювали побажання щодо оптимізації графіків і таке інше. Навантаження на співробітників, які комунікували з клієнтами, зросло шалено.

Традиційний (але не завжди вірний) підхід: збільшити кількість працівників кол-центру та SMM-спеціалістів.

Лаконічний підхід: серія інфографік, які відповідають на питання клієнтів.

Інфографіка допомогла дати відповіді на поширені питання клієнтів та допомогла пояснити, з якими проблемами Yasno доводиться мати справу: як швидко відновлюють постачання після обстрілів, чому світло відключають поза графіками, як кожен може самостійно зменшити дефіцит електроенергії, чи може росія взагалі вимкнути все світло в Україні тощо.

Ця серія інфографік отримала понад 19 мільйонів переглядів.  

4. Комунікація потреб в інвестиціях

Традиційний (але не завжди вірний) підхід: об’ємний звіт.

Лаконічний підхід: одна інфографіка в профільному дослідженні.

Коли зовсім немає часу та ресурсів готувати об’ємний контент, на допомогу приходять прості формати, наприклад, одна сторінка інфографіки з описом проблем, потреб, планів, досягнень тощо. Потім компанія може використовувати на свій розсуд, адаптуючи до форматів і потреб, наприклад, використовувати на конференціях, бізнес-зустрічах, у майбутніх звітах.

У нашому останньому дослідженні Russia-Ukraine War: Environmental Impact є кейси двох компаній: агрохолдинг “Нібулон”, який потребує інвестицій в техніку для розмінування полів, та ДТЕК — компанія пояснює свої інвестиції в зелену енергетику.  

5. Пояснити цифрову трансформацію компанії

Традиційний (але не завжди вірний) підхід: об’ємний звіт або серія інтерв’ю.

Лаконічний підхід: одна інфографіка в профільному дослідженні.

Вже кілька років поспіль ми готуємо інфографічне дослідження про цифрову трансформацію: пояснюємо що це таке, показуємо тренди, технології, кейси. Кілька компаній, які активно комунікують трансформаційні процеси, отримали свої кейси в цьому дослідженні. Наприклад, фармацевтична фірма “Дарниця”, “Кернел”, один із найбільших агрохолдингів України, “Інтерпайп”, група, яка працює в сталеливарній промисловості. 

6. Комунікація з законодавцями та суспільством

Традиційний (але не завжди вірний) підхід: серія зустрічей та інтерв’ю.

Лаконічний підхід: невелика брошура з інфографікою.

Громадяни, медіа та навіть парламентарі не розуміються на більшості питань, з якими щодня доводиться мати справу і які потрібно оцінювати. Візуальний контент дає фантастичну змогу швидко занурити аудиторію в невідому і складну тему. Кілька років тому ми готували брошуру про переваги і можливості, які відкриває законопроект про локалізацію виробництва в машинобудуванні. 

7. Виробник соєвих продуктів показує процес виробництва

Традиційний (але не завжди вірний) підхід: відео.

Лаконічний підхід: інфографіка на сайті.

Для “Адампольсої” ми візуалізували процес виробництва. В цьому випадку інфографіка — набагато менш ресурсозатратний контент, ніж відео, для якого потрібно вибрати підходящий час, потрібен сценарист, оператор та монтажер. 

Висновок

Цією статтею ми не хотіли сказати, що великі формати контенту — звіти, відео, презентації — стали непотрібними і можна обійтись взагалі без них. Але існує багато випадків, коли витрачати на них час недоречно, тому що ту ж саму задачу можна виконати за допомогою менших форматів, а вільні ресурси спрямувати на інші задачі.

До того ж, маленькі одиниці контенту потім зручно інтегрувати в більші і таким чином фактично зробити частину роботи наперед. 

704