Не тільки лише sales: навіщо вашому фінзвіту КСВ

Соціально значущі проєкти – не те, про що думають у першу чергу, коли йдеться про ефективність бізнесу. Набагато частіше в такому контексті обговорюються нові канали продажів, впровадження інструментів inbound маркетингу або скорочення витрат. Словом, те, що зробить корпоративний фінансовий звіт документом, що показує прибуток. Але неочевидні причини можуть виявитися найсильнішими тригерами для системних проблем компанії. Наприклад, яких?

Очікування vs реальність

До вас не хочуть йти працювати. Компанія регулярно з'являється у топ-рейтингах роботодавців України, ви пропонуєте ринкові умови і соцпакет, грамотно описуєте посадові обов'язки... Але очікуваної зацікавленості немає. А плинність кадрів – є. Молоді фахівці віддають перевагу конкурентам. І навіть талановитий HR-директор не може нічого з цим поробити. Тільки чомусь постійно відволікає СЕО розмовами про місію підприємства.

Ваша компанія тільки що публічно заявила про плани побудувати завод з використанням новітніх еко-підходів та архітектурних рішень. Для міста це тисячі робочих місць, податкові надходження та імідж одного з інноваторів у промисловості країни. Здавалося б, win-win. Але не встигла закінчитися пресконференція, як вас вже чекають масові протести жителів. І недоброзичлива увага місцевих посадовців. У компанії черговий конфлікт. Акціонери незадоволені.

Що спільного між цими ситуаціями? Цінність вашої компанії не очевидна для громадськості. І це потрібно змінити.

Як цього досягти?

Зробити КСВ частиною бізнес-стратегії.

Міжнародні дослідження показують, що існує прямий зв'язок між соціально значущими ініціативами компанії та її прибутковістю. Такі ініціативи збільшують вартість бренду компанії до 11%. Крім того, компанії, які інвестують у КСВ, нарощують виручку або збільшують вартість продукції до 20%.

Корпоративна соціальна відповідальність – не нове поняття. Але в умовах пандемії воно знайшло актуальність: компанії, байдужі до життя оточуючих, втрачають ринкові позиції. Тренд corporate citizenship, який набирає силу, ставить топ-менеджмент перед запитаннями: чи значущий наш внесок у суспільство? Чи довіряють нам стейкхолдери? Чи буде достатньо цієї довіри, щоб пройти через турбулентні періоди? Зверніть увагу, про питання «Чи потрібно взагалі щось робити поза стінами корпорації?» не йдеться зовсім.

Стратегічні КСВ-проєкти залучають на підприємства талановитих професіоналів, які прагнуть до осмисленої роботі. Як результат, компанії отримують зростання показників роботи співробітників до 13% і зниження кадрової плинності до 50%. А скорочення витрат на одного утриманого співробітника в середньому становить від 90% до 200% річної зарплати.

Соціально відповідальний підхід до ведення бізнесу допомагає запобігати конфліктам, про які ви могли б навіть не замислитися. Надійні зв'язки з місцевими громадами, посадовцями, довірчі відносини з профспілками – все це позбавляє від необхідності регулярно «гасити пожежі» і дає можливість працювати.

Міжнародна практика вже показала, що ігнорування цього боку бізнесу призводить до прямих або непрямих збитків. Вони якраз і можуть зіпсувати колись прибутковий фінансовий звіт. Але якщо точкою докладання зусиль стає системна активність у сфері КСВ, ситуація змінюється.

Прогноз на успіх

Основа для сталого розвитку компанії – міцні зв'язки зі стейкхолдерами. І завчасно вибудувати такі зв'язки допомагає метод КСВ 4.0. З його допомогою створюється сприйняття компанії як відповідального і гідного довіри бізнесу. А, крім того, нівелюються ризики конфліктів і запобігаються незаплановані витрати. Так ми позбавляємося від «пожеж» ще до їхнього початку. Як Industry 4.0 стала епохою технологічного прориву в промисловості, так КСВ 4.0 – це сучасний підхід до впровадження соціально значущих ініціатив бізнесу.

Важливо розуміти, що КСВ – це довгострокова і планомірна робота, ефект від якої помітний не відразу. Але з часом вона приносить результат у вигляді зростання вартості нематеріальних активів і довіри стейкхолдерів. Тоді саме вашій компанії пропонують партнерство, до вас у першу чергу звертаються клієнти і приходять працювати кращі таланти. Тому що ваші цінності очевидні і знаходять підтримку ззовні.

5445