Новий тиждень, нові тренди: в ТОПі згадувать Kalush Orchestra зі Stefania, Азовсталь та НАТО

Яка прив’язка слів до україни зберігається - “перемога” або “допомога”?

LOOQME дослідили, про що говорили українські медіа на другому тижні травня, проаналізувавши ТОП-100 найбільш рейтингових ЗМІ України — головних джерел новин у нашій державі. Протягом тижня з 9 по 15 травня ТОП-100 найбільш рейтингових ЗМІ України опублікували на 1,4% менше матеріалів порівняно з попереднім тижнем.

Тренди

Головним інфоприводом тижня стала перемога України на Євробаченні-2022, що підтверджують трендові слова на графіку. На перших місцях опинилася назва гурту, який представляв Україну цьогоріч, — Kalush Orchestra. Також до переліку потрапила назва пісні “Stefania”. Окрім самого виступу трендом став заклик лідера гурту Олега Псюка врятувати Маріуполь та Азовсталь.

За кількістю згадувань в текстах з ТОП-200 трендових слів лідирує Азовсталь — її згадали більше 14 тисяч разів за тиждень в джерелах ТОП-100. При чому минулого тижня Азовсталь не ввійшла в ТОП-200 трендових слів (що видно в порівнянні з попереднім періодом). На другому місці опинилося НАТО, а на третьому — Маріуполь (які також не потрапили в число трендових слів минулого тижня). Натомість тема Євробачення та Kalush Orchestrа потрапили в тренди раніше, а протягом звітного тижня показали особливо значний ріст за кількістю згадок — 700-800%.

Найбільша кількість згадок Азовсталі була в неділю 15 травня (що стало піком протягом всього досліджуваного періоду). Маріуполь протягом останнього тижня найбільше згадували 10 та 15 травня (але пік був 28 квітня — 1 954 згадки).

Хмара слів

Хмара слів з новин топових українських ЗМІ майже не змінилася порівняно з попереднім тижнем. Основною новинною темою залишається війна в Україні. Значного зменшення згадок в текстах (15-30%) зазнали слова “удар”, “ракета”, “обстріл”.

Також варто зазначити, що в ТОП-100 слів кожного дня потрапляло НАТО, що пов’язано з офіційним рішення вступу Фінляндії до альянсу.

Наративи про Україну

Контекст згадувань України не зазнав значних змін порівняно з попереднім тижнем. Проте з таблиці видно значний приріст використання слів “перемога”, “збірний”, “заявити”, “перемогти”, “світ”. Зменшилася прив’язка слів “президент”, “Володимир”, “допомога” до України.

Динаміка публікацій в ЗМІ

З рисунку видно, що динаміка публікацій новин залишається сталою: найбільшу активність ЗМІ спостерігаємо протягом робочого тижня, а на вихідних відбувається спад. Лідерами за кількістю новин залишилися джерела ТСН та Суспільне, а на третьому місці опинився Телеканал 24, який збільшив кількість публікацій на 3,5%.

За потенційним охопленням аудиторії на першому місці залишився Цензор.нет. Хоча порівняно з минулим тижнем джерело втратило 12,8% аудиторії за рахунок зменшення кількості публікацій. На другому місці опинилися новинна стрічка телеканалу СТБ та Обозреватель, а третє місце отримала інформаційна агенція РБК-Україна.

Незважаючи на зменшення кількості статей за тиждень середнє охоплення аудиторії на день виросло на 5%. Пік охоплення припадає на кінець робочого тижня — четвер та п’ятницю.

Найбільший приріст кількості публікацій та потенційної аудиторії показали джерела, які публікують здебільшого розважальний контент: clutch.net.ua (+192% порівняно з попереднім тижнем) та СТБ (+161%). А найбільший спад мало медіа Думская (новини Одеси).

З десятки найбільш активних джерел Цензор.нет показав найбільше зменшення кількості новин та потенційної аудиторії.


1572