Огляд трендів в дизайні на 2023 рік за прогнозом Creative Boom

Яким дизайном буде заповнений Behance у 2023 році? Що буде актуальнішим — стилістика ретро чи футуризму? А може, все одразу? Хоча, тренди — річ мінлива, кожному фахівцю корисно розумітися на тому, які стилі та напрями будуть актуальними й виглядатимуть свіжо, а які — варто залишити в минулому.

Саме тому, у цій статті за матеріалами Creative Boom ми зібрали ключові передбачення дизайн-спільноти щодо трендів на 2023 рік. 

Ретрофутуризм

Стилістика ретрофутуризма, що є одним з напрямів антидизайну, стає дедалі популярнішою і збереже свою актуальність наступного року. Вона характеризується вільною композицією, а також використанням ностальгічних шрифтів та яскравих кольорів.

Зображення: Creative Boom

Дизайн для гіперреальності

Час, коли дизайнерам потрібно створювати роботи виключно для друку чи цифри пройшов. У найближчому майбутньому актуальним буде гіперреалістичний дизайн, який об’єднує елементи VR та AR з графікою. Прикладом такого дизайну є вуличні 3D-білборди. 

Хаотичний максималізм

Цій стилістиці характерні: візуальний хаос, контраст кольорів, змішування стилів минулого, згадки поп-культури та конфліктність текстур і візерунків. Зокрема, в цьому напряму буде актуальною спотворена типографія, що виглядає антиутопічно та відсилає до метавсесвіту.

Зображення: Creative Boom

Стилістика 90-х

Стилістика 90-х років не втратить своєї актуальності. В найближчому майбутньому у тренді будуть брудні текстури, хромований металік, розбиті сітки та аморфні форми. Це ностальгія за темрявою готичних субкультур кінця 90-х.

Залучення технологій штучного інтелекту

Один з актуальних трендів в дизайні пов’язаний не з тим, як він виглядатиме, а з тим, як створюватиметься. Очікується, що наступного року мистецтво нейромереж матиме значний вплив на дизайн-процеси. 

Різографічні принти

Різограф — це техніка друку середини 80-х років, розроблена корпорацією Riso Kagaku в Японії. У 2023 році різографічні принти будуть актуальними й для цифрової графіки. Зокрема, зернистий ефект вдало поєднуватиметься з сюрреалістичними абстракціями та яскравою вінтажною кольористикою. 

Зображення: 99designs

Нові форми сюрреалізму

Сюрреалізм з року в рік залишається одним з найактуальніших трендів в дизайні, адже пропонує нестандартні візуальні рішення. В майбутньому він гармонійно поєднуватиметься з технікою аерографії, таким чином, утворюючи новий трендовий напряму у графіці. 

Зображення: 99designs

Загалом, передбачається, що рухаючись вперед у форматах та інструментах, дизайн звертатиметься до актуальних стилів та технік минулого, зокрема химерних готичних 90-х та інших ретро-напрямів. Утім, найбільш актуальним стане поєднання ностальгічних тенденцій з футуристичними мотивами метавсесвіту.

5762