Онлайн-події: як опанувати стратегії залучення аудиторії

Зображення: WePlay Studios

Хто зараз тільки не говорить про важливість взаємодії з аудиторією онлайн! Під час пандемії багато брендів мали труднощі із залученням підписників в інтернеті. Деякі спробували все і навіть більше, щоб привернути увагу онлайн-аудиторії, серед них – і кіберспортивні компанії. Оскільки кіберспорт – це індустрія на межі геймінгу та розваг, майже всі компанії, що працюють у цій галузі, застосовують різні онлайн-інструменти, і сьогодні ми детально їх розглянемо.

Насамперед відзначимо, що показники переглядів кіберспортивних подій геть не просіли за час пандемії. Це й не дивно: більшість глядачів стежать за кіберспортивними турнірами з дому, тоді як на арену приходить лише незначний відсоток уболівальників. Більшість прагне побачити турнір уживу заради унікальної атмосфери, сувенірів, автографів кіберспортсменів, пам’ятних фотографій тощо.

На відміну від традиційних видів спорту, у кіберспорті можна проводити онлайн-турніри та створювати контент, який бажають глядачі, навіть без необхідності зустрічей уживу. Крім того, під час пандемії людям було потрібно щось, що дало б їм відчуття єдності, а геймінг-спільнота і так звикла спілкуватися онлайн. Однак привернути до себе увагу глядача й утримати його увагу – це абсолютно різні речі.

Перше, що треба зробити, перш ніж намагатися встановити контакт з аудиторією, – це зрозуміти, до кого ви звертаєтеся. Для цього найкраще спиратися на аналітику та факти. У випадку кіберспорту компанії в основному використовують сторонні стримінгові платформи, через що сильно залежать від їхньої вбудованої аналітики. Та й самі платформи часто не дають повної картини. Через це організатор турніру може придбати доступ до спеціальних інструментів для додаткової аналітики або навіть створити власну OTT-платформу.

Створення ОТТ-платформи вирішує багато проблем, окрім однієї – популярності. Провідними стримінговими сервісами сьогодні є YouTube і Twitch – ними користуються майже всі фанати комп’ютерних ігор і кіберспорту, тож заманити глядачів на власну платформу компанії буде досить складно.

Однак ви все одно можете реалізовувати стратегію для збільшення залучення, навіть маючи неповну аналітику. Припустимо, що ви з власного досвіду знаєте, що дивитися подію, прилипши до дивана, геть не весело. Якщо під час перегляду на арені ви можете відчувати, як зашкалюють емоції, завдяки самій лиш атмосфері навколо, то під час перегляду онлайн-турніру організатор завжди бореться за увагу глядача та прагне пересилити його бажання піти на інший стрім або просто перемкнути на Netflix. Тому увагу вболівальників потрібно утримувати, особливо між матчами, і найнадійніший спосіб зробити це – перетворити глядачів на учасників заходу.

Активний учасник чи пасивний глядач?

Припустимо, ви згодні, що глядач має стати активним учасником події. Але як це зробити? Експерти кажуть, що близько половини фанатів геймінгу зацікавлені у створенні контенту. Дехто робить скриншоти, хтось збирає найепічніші хайлайти, а невелика частина навіть створює арт роботи. Така ініціатива може піти на користь організаторам: через ігри, опитування та інші елементи залучення аудиторії. 

Одним з таких ефективних методів є Twitch Extension. Наприклад, на каналах Discord ми заохочуємо глядачів брати участь в онлайн-грі й таким чином впливати на те, що відбудеться на турнірі далі. Одного разу під час перерви вболівальники могли вибрати наступну репліку для анімованого персонажа, голосуючи за той чи інший варіант.

Поширюйте інформацію на різних платформах

Розширити простір для взаємодії поза межі однієї платформи, як правило, гарна ідея, а соціальні мережі можуть у цьому допомогти. Розвивати профілі у соцмережах завжди важливо, та під час турнірів цей інструмент допоможе привабити більше глядачів, а для змагань це є ключовим показником.

Крім того, глядачі приходять на турнір, щоб подивитися, як грають інші, а не просто насолодитися шоу. Тож варто подбати про те, щоб усі запрошені на турнір команди також писали про подію на своїх сторінках. В ідеалі це робиться так: ви анонсуєте турнір в офіційному профілі компанії, сторінки команд репостять новину чи створюють власні дописи, а гравці команд згадують турнір у своїх особистих профілях. Людей зазвичай ваблять не бренди – людей цікавлять люди. 

Прислухайтеся до шанувальників

І нарешті, працюйте зі зворотним зв’язком. Якщо ви хочете безпосередньо впливати на ключові показники залучення аудиторії, такі як коментарі та лайки, важливо відстежувати зворотний зв’язок у режимі реального часу. Чат, вбудований у стримінгові платформи, значно полегшує аналіз настрою аудиторії. Якщо ви припустилися помилки чи виникла проблема, не сумнівайтеся – ви одразу про це дізнаєтеся. І навпаки, якщо глядачам щось із вашого шоу надзвичайно сподобається, вони також вам про це повідомлять. Крім того, ваша активність у чатах покаже, що за брендом стоять живі люди. Як вже казали раніше, фанати не прислухаються до брендів – вони слухають людей.

У підсумку, щоб збільшити онлайн-залучення, брендам треба поставити у пріоритет інтерактивність. Більше ніхто не хоче бути пасивним глядачем. Використовуючи такі інтерактивні елементи, як ігри та вікторини, ведучі можуть створити для своєї аудиторії більш цікавий та захопливий досвід. Пам’ятайте, що головне – залучити аудиторію до події та продемонструвати людське обличчя бренду, зміцнюючи спільноту через почуття єдності.

1290