Онлайн-портал «Допомога поруч» — платформа, яка об’єднує волонтерів та людей у скрутному становищі

Ідея створити сервіс, який би поєднав волонтерів та тих, хто потребує допомоги, прийшла Катерині Загоровській. Катерина — UI/UX Design Group Leader у MobiDev, і вона особисто займалась допомогою постраждалим, коли після початку повномасштабної покинула домівку в Харкові та перемістилась до Кременчука. «Допомога поруч» заснована саме на її досвіді — коли Катя розвозила продукти нужденним, вона прийшла до думки, чого саме не вистачає та що б могло оптимізувати активності волонтера. Тож, вона запропонувала однодумцям у MobiDev створити онлайн-сервіс, який зміг би поєднати запити про про допомогу від громадян та всіх, хто воліє закрити ці запити і має таку можливість.

«Після початку воєнних дій я із Харкова переїхала до Кременчука і одразу почала шукати варіанти, як долучитись до волонтерства, — розповідає Катя. Глобальне питання полягало у тому, що часом із людьми складно спілкуватися: кожен міг написати у різний час, а я не завжди мала змогу відповісти. Тому мені прийшла думка про створення онлайн-сервісу, де можна було б збирати заявки та обробляти їх за можливості. Також у цьому допомогли фідбеки волонтерів — більшість з них не мають однієї точки збору і розвозять пакунки самостійно, а це не завжди вигідно та раціонально з точки зору логістики.


Головна відмінність цього сервісу від інших у тому, що волонтери можуть збирати заявки та бачити їх на карті. Як результат — вони мають можливість відсортувати запити, зібрати заявки про допомогу з одного району/вулиці/будинку та оптимізувати процес доставки за адресами.»

Катя разом із командою драйвить процес та розвивала наш цей сервіс. Вона пояснює, що сервіс має на меті максимально спростити процес контакту між заявником та волонтером.

Як можна допомогти або надати допомогу через сервіс? Можна допомагати взагалі будь-чим: речами, їжею, грошима і не тільки. Щоб скористатися сервісом, треба обрати одну з опцій на головному екрані: «Хочу допомогти» або «Потребую допомоги» і діяти за вказівками.

Якщо людина потребує допомоги:

- можна залишити запит про необхідні речі й чекати на відповідь від тих, хто готовий допомогти

- вибрати одне з уже розміщених оголошень про допомогу, яке відповідає запиту — можливо, там вдасться знайти саме те, що потрібно.

Як працює сервіс для волонтерів:

- можна побачити опубліковані запити про допомогу, обрати людей з найближчих районів, побудувати зручний маршрут та адресно допомогти

- є можливість розміщення власного оголошення з пропозицією допомоги

433