Особливості втілення проєктів, що отримали грант

Цей матеріал створено в межах безкоштовного онлайн-курсу «Європейські гранти для культурних та креативних проєктів» від рамкової програми Європейського Союзу «Креативна Європа» та освітньої платформи Креативна Практика.

Більшу частину курсу ми з вами говорили про те, що чекає на вас під час підготовки та подачі заявки. Але й після отримання гранту ваше спілкування з «Креативною Європою» не закінчується.

Після того, як заявку схвалено, «Креативна Європа» закріплює за проєктом спеціального проєктного менеджера (він називається Project Officer). Ця людина відповідає за підписання договору, за комунікацію і за спостереження за виконанням проєкту. А ще вона може допомогти вам, якщо у вас виникнуть якісь запитання.

Майте на увазі, що всі партнери не можуть спілкуватися з проєктним менеджером. Ця роль відводиться головному партнеру, бо саме він юридично та фінансово відповідає за реалізацію проєкту.

Проєктний менеджер спостерігатиме за тим, як йдуть справи. Він може читати ваш сайт або соцмережі, а може безпосередньо ставити запитання або навіть просити надіслати якісь підтверджуючі документи. Іноді представники «Креативної Європи» можуть особисто завітати на захід. Боятися цього не варто: проєктний менеджер — ваш соратник, він теж хоче, щоб все пройшло успішно і проєкт відбувся.

Отримання гранту

Першим завданням проєктного менеджера та головного партнера стане підписання договору з Єврокомісією. У цьому договорі закріплюються умови виділення гранту.

Зазвичай грант ділиться на два транші: перший виплачується на початку проєкту, а другий — після його закінчення. Це важливий момент, зверніть на це особливу увагу: вам доведеться вкласти у закінчення проєкту власні гроші, які ви зможете повернути після виплати фінальної частини траншу.

Розміри траншів обговорюються індивідуально, але частіше за все перший транш покриває більшу частину бюджету, а другий — залишок. Якщо проєкт тривалий, а грант великий (наприклад, 1 млн євро), то траншів може бути не два, а три або навіть чотири. До таких проєктів взагалі ставлять більше вимог і приділяють їм більше уваги. Наприклад, можуть попросити надати додаткові звіти.

Грант перераховується на рахунок головного партнера, а він вже розподіляє його між іншими партнерами. Яким чином це відбувається, партнери мають домовитися між собою.

Взаємодія між партнерами

У проєктах «Креативної Європи» завжди є головний партнер, який відповідає не тільки за реалізацію проєкту, але і за взаємодію між іншими партнерами (їх ще називають асоційованими).

У загальних рисах умови взаємодії описуються в меморандумі про співпрацю. Цей документ ми обговорювали у відповідній статті. Як саме буде побудована взаємодія, партнери мають вирішити самі — головне, щоб усі були залучені в проєкт на рівних правах і виконували свою частину роботи.

Детальніше про взаємодію між партнерами ми говорили в статті «Як адмініструвати партнерство».

Що далі

Протягом усього проєкту «Креативна Європа» буде здійснювати моніторинг, а в кінці перевірить його на відповідність плану та ознайомиться з фінансовим звітом. Про те, як влаштоване звітування, ми поговоримо в наступній статті.

1
743