Pancakeswap vs Uniswap - порівняння DEX майданчиків

Сьогодні ми порівняємо два видатних DApps: провідний DEX на блокчейні Ethereum – Uniswap та найпопулярніший Binance Smart Chain DEX – PancakeSwap.

Uniswap та Pancakeswap: У чому різниця і що вибрати?

Світ криптовалют може бути досить заплутаним. Тут немає нічого такого ж, як у традиційних фінансових ринках. Тут немає банків, але є кредити. Нема трейдерів, але є величезний обсяг торгів. Децентралізовані фінанси (DeFi) вимагають від трейдерів-початківців проведення досліджень. Не тільки тому, що важливо знати, як усе працює "під капотом", а й тому, що ситуація на ринку швидко змінюється. Те, що було крутим способом отримання доходу три місяці тому, сьогодні, мабуть, уже не таке вигідне.

У цьому огляді ми заглибимося в різницю між Pancakeswap і Uniswap, згадаємо децентралізовані програми (DApps), алгоритми автоматичного маркет-мейкера (AMM). Якщо ви зовсім новачок у DeFi, можливо, вам варто спочатку ознайомитися з цим посібником How to DeFi.

Uniswap: Єдиноріг DeFi

Що таке Uniswap? Uniswap – це насамперед AMM. Його було запущено після крипто-буму 2018 року. Версія 2 була запущена у травні 2020 року. Версія 3 стартувала рівно через рік, тому ви часто побачите Uniswap v2 або Uniswap v3 у різних агрегаторах та топ-листах DeFi.

Децентралізована біржа Uniswap працює на програмному забезпеченні з відкритим вихідним кодом і її код ліг в основу багатьох інших DApps "Swap". Uniswap потрапила у новини, коли у 2020 році обсяг торгів на ній перевищив обсяг торгів на Coinbase, одній із найпопулярніших централізованих бірж.

Uniswap пропонувала лише обмін криптовалют, обмінюючи токени. Пізніше вони запропонували послуги з надання пулу ліквідності, але на момент написання цієї статті вони не мали інших продуктів, типових для DEX, таких як фармінг, стейкінг і т.д.

Uniswap працює на мережах Ethereum, Polygon, Optimism та Arbitrum. Керуючий токен Uniswap – UNI. Хоча ви можете купувати, продавати та торгувати токеном UNI, він в основному використовується для участі в Unicorn DAO.

Pancakeswap: Єдиноріг мережі Binance

Що таке біржа Pancakeswap? По суті це код Unicornswap, що працює в мережі Binance Smart Chain (BSC). Крім AMM Pancakeswap позиціонує себе як справжня децентралізована біржа (DEX). Вона була запущена у вересні 2020 як одна з альтернатив Uniswap, орієнтована на користувачів Binance Smart Chain.

Криптобіржа Pancakeswap завоювала популярність насамперед через комісії Pancakeswap, а також завдяки швидкості. Вона пропонує фармінг, стейкінг та інші більш просунуті продукти DeFi, що робить платформу дуже вигідною для трейдерів. Pancakeswap вдалося на короткий час узурпувати панівне становище Uniswap, обігнавши її за щоденним обсягом торгів у лютому 2021 року, і з того часу він продовжує зростати. В той час, як Uniswap вдалося повернути собі позицію номер один, Pancakeswap дихає у спину.

Pancakeswap працює на Binance Smart Chain, і хоча у них є генеральний директор та віддана команда розробників, спільнота має право голосу в управлінні через рідний токен CAKE.


Порівняння Total Value Locked (TVL) та Market cap

Pancakeswap проти Uniswap, раунд перший!

Total Value Locked не є остаточною метрикою для порівняння, але показує популярність біржі DeFi. Uniswap – явний лідер тут із загальною вартістю $7,5 млрд. у порівнянні з $4,3 млрд. TVL у Pancakeswap. Враховуючи, що Uniswap пропонує чотири мережі, а Pancakeswap – одну, це цілком обґрунтована різниця на користь Uniswap.

Ринкова вартість є загальною ринковою вартістю обороту криптовалют. Для ринку DeFi це те саме, що капіталізація free-float для фондового ринку. Тут Uniswap знову лідирує з показником $5,6 млрд проти $1,5 млрд у Pancakeswap.

Однак, схоже, що Pancakeswap має більш активну спільноту трейдерів, у той час як трейдери Uniswap обробляють більшу кількість трейдерів на кожен своп.

Токен UNI проти токена CAKE

Uniswap або Pancakeswap, раунд 2!

Uniswap керує токеном управління - UNI. Він став доступним для торгівлі, і його вартість досягла піку $45 влітку 2021 року. Для токенів UNI немає іншого застосування, крім голосування. Ви не можете застікати його або іншим чином отримати UNI як дохід.

У Pankcakeswap використовується токен CAKE. Це справжній нативний токен. Крім використання в управлінні, можна використовувати CAKE, щоб заробити ще більше CAKE. Стейкінг токена приносить частину прибутку від торгових зборів. Крім того, ви можете використовувати CAKE у пулах ліквідності.

Цей раунд явно виграє Pancakeswap, незважаючи на весняну статистику, яка показує, що історичний максимум становив $42 і що на поточному ринку CAKE коштує дешевше за UNI.

Uniswap vs Pancakeswap порівняння користувальницького досвіду

Як ви можете бачити, Uniswap має дуже мінімалістичний інтерфейс користувача. В основному, вам потрібно знати свій DeFi (і ви можете навчитися багато з наших статей на TradeCrypto.com), щоб розібратися в ньому.

Пули ліквідності також вимагають знань, але для новачків є посилання на добре ілюстровані посібники зі створення власних пулів ліквідності, а також аналітичний інструмент для пошуку пулів, з яким ви, можливо, захочете ознайомитися.

Інтерфейс користувача Pancakeswap набагато кращий. Як ви можете бачити, тут є графік, доданий у своп-пару плюс посилання на розділ пулів ліквідності.

Додавання ліквідності також дуже просте з детальною інформацією про обсяги, комісії та прибутковість.

Цілком очевидно, що тут виграє біржа Pancakeswap, оскільки в їхньому DApp легко орієнтуватися, а інтерфейс більш зрозумілий і простий у використанні. Стійкати на Panckakeswap також просто, достатньо зайти в розділ "Farm".

Стейкінг здійснюється за допомогою LP токенів. Що тут дуже корисно, то це те, що винагороди дуже чітко представлені.

Uniswap проти Pancakeswap за пред'явленими активами

Uniswap пропонує понад 450 токенів та понад 900 торгових пар. Pancakeswap явно виграє тут, пропонуючи для обміну понад 4000 токенів, а також 5300 пар. Якщо ви трейдер, який шукає токени, які вам дадуть х100, то Pancakeswap - це те, що вам потрібно. Кількість відвідувань Pancakeswap явно вказує на живіший ринок, в той час як Uniswap, будучи більш старим і авторитетним майданчиком, все ще утримує велику частку ринку та великий обсяг торгівлі.

Uniswap vs Pancakeswap Транзакційні та торгові комісії

Ethereum проти Binance Smart Chain – ось справжня битва. Плата за газ в Ethereum, як і раніше, висока, що змушує дрібних трейдерів шукати альтернативи. У порівнянні з Ethereum, Binance Smart Chain не тільки пропонує значно нижчі комісії, але й набагато швидші транзакції.

Uniswap стягує 0,3% комісії за торгові пари, однак вона може досягати 0,05% для пар стейблкоінами або 1% для екзотичніших пар. Це без урахування комісії за газ Ethereum, яка може бути досить високою.

Pancakeswap стягує 0,25% торгової комісії з усіх пар токенів. Більше того, ви можете зробити стейкінг CAKE за 48% APY, що дозволяє заробити $480 у вигляді складного відсотка $1000 інвестицій. Проте більш реалістична цифра, якщо взяти до уваги інфляцію токенів та інші фактори, становить 23% APY, що все одно добре, тому що ви можете заробити $230 у вигляді складного відсотка на $1000 інвестицій.

Pancakeswap чи Uniswap, який є остаточний вердикт?

Uniswap більше. Pancakeswap швидше та дешевше. Uniswap – лідер ринку. Pancakeswap - сміливий суперник, що пропонує величезну кількість екзотичних токенів, стейкінг та інші принади сучасної біржі DeFi.

Як ми вже говорили, криптоіндустрія схильна до швидких змін. Ось чому важливо стежити за криптовалютними ЗМІ, такими як TradeCrypto.com, щоб бути в курсі останніх тенденцій та зломів.

Що стосується цих двох платформ, то однозначного вердикту немає, але короткий опис плюсів і мінусів.

Переваги Uniswap

  • Бездоганна історія безпеки
  • Торгові обсяги вище
  • Найбільша ліквідність для токенів ERC-20

Недоліки Uniswap

  • Висока комісія за газ
  • Відсутність фармінгу або стейкінгу
  • Повільніше у використанні

Переваги Pancakeswap

  • Дешеві та швидкі транзакції
  • Величезна пропозиція токенів
  • Можливість фармити та стейкати

Недоліки Pancakeswap

  • Binance Smart Chain не така безпечна, як Ethereum
  • Вам доведеться переказувати активи з Ethereum
  • Обсяг торгів нестабільний

Відмова від відповідальності: інформація, що міститься в цьому документі, надана без урахування ваших особистих обставин, тому не повинна розглядатися як фінансова рада, інвестиційна рекомендація або пропозиція, або заклик до здійснення будь-яких операцій із криптовалютами.

635