People First Club — інтерв'ю з Анною Головченко, засновницею та СЕО найбільшого професійного HR/R клубу України.

Сьогодні, у подарунок на Міжнародний день жінок у нас ну дууууже особливий випуск — інтервʼю (і інспірейшн ток) від Анни Головченко, засновниці та СЕО People First Club 💛 Про історію спільноти, виклики та неочікувані інсайти читайте далі.

Як виникла ідея створення HR&R спільноти?

— Обожнюю казати, що це не перше моє дитя, як би мої у PFC не ревнували :) Бо навчив мене спільнотного життя та всіх його цінностей волонтерський проект під назвою #pivorak, спільнота Ruby розробників, яку я разом з активістами вела 5 (!) років поспіль. Я не просто увірувала в цінність спільноти, я побачила, який це має накопичений ефект. А ще точно знала скільки в цьому праці. Тому на старт PFC прийшла підготовленою до довгого й складного марафону.

Вертаючись до історії, програмісткою-рубісткою я не була, а от в HR та ректутингу вже працювала 10 років. Тому я мріяла створити таку спільноту для себе (й для всієї України). 2020 зі своїм ремоутом (а перед тим й кризою, що підбила мою землю з ніг) остаточно підштовхнув обʼєднати людей.

Як придумала назву, які були інші варіанти?

— Ха, я полізла в закутки свого ноута й знайшла файл з серпня 2020 (для історії: ми відкрились 1 жовтня 2020 року)! People First був першим й основним варіантом. Ще ми могли називатись Ministry of People, POPS, Charrge.HR, Humance та Peoplers (це не всі варіанти, якщо що, були й смішніші). Але People First не йшло з голови своїм посилом й тим, що є сенсом спільноти – люди на першому місці.

Як вдалося побудувати таку масштабну і активну спільноту?

— Зараз нас майже 500 учасників в клубі. Щомісяця ми проводимо понад 6 івентів (й 240+ в записі вже є), а ще постійно вигадуємо додаткові благодійні ініціативи, запускаємо курси, пишемо статті та подкасти, підтримуємо внутрішні зустрічі серед учасників, збираємо найповнішу бібліотеку професійних матеріалів та зустрічаємось офлайн по всій Україні та за її межами. Все це зараз можливо завдяки послідовності та завзятості (й крихти божевілля, звісно) та суперсильним цінностям. Я буду це повторювати кожному, хто колись задумає будувати спільноту – ви мусите щотижня й щодня вірити в те, що робите (звучить заїжджено й пафосно, але повірте, без цього дах сповзе дуже швидко). Щодня ви маєте транслювати цінності через дії та ініціативи, через спілкування та взаємодопомогу.

Й все, що ми робимо, можливо завдяки команді клубу, бо в серці всього цього двіжу зараз 10 чудових людей, для яких PFC – це ще й системна праця.

Як ти стимулюєш взаємодію та обмін знаннями/ідеями між учасниками спільноти? Як створюєш сприятливе середовище для обміну досвідом?

— О, це безкінечна й вічна тема :) Ми просто відзначаємо те, що хочемо бачити більше, слухаємо та підтримуємо ініціативи та запити. Й робимо це системно з року в рік та з дня в день.

Давай надам декілька прикладів: я особисто провела вже понад 170 щотижневих онбордингів в клуб, щоб зустріти новоприбулих, передати нашу культуру, розпитати про їх виклики та надихнути проявлятись в спільноті.

Або декілька активних учасників спільноти захотіли провести офлайн у Дніпрі й ось ми вже розвернули бурхливу діяльність й робимо там благодійний івент (а ще трохи до того ми підтримали аналогічну ідею в Таллінні).

А ще одна учасниця сказала, що їй бракує певної теми й за декілька місяців вона вже була розкрита на вебінарі клубу.

Слухаємо – допомагаємо/реалізовуємо ідею – винагороджуємо за ініціативу та просто щиро дякуємо.

Що тебе найбільше вразило у процесі розвитку спільноти? Що було неочікуваним? Що було найважчим?

— Що це неможливо поставити на паузу :) Чим більше довіри, тим більше стає спілкування. Чим більше спілкування, тим більше ідей та ініціатив. Мій коханий постійно дивується, як я можу жити з такою кількістю повідомлень та прийнятих рішень в день :)))

А найбільше вразила підтримка та сила спільноти у 2022, коли ми в лютому припинили знімати оплати за членські внески в клуб (при цьому продовжили працювати, робити івенти, підтримувати людей та збирати сотні тисяч на донати). Тоді у квітні 2022 я вийшла зі зверненням, що ми мусимо включити оплату назад, щоб могти далі розвивати клуб та платити команді. Я переживала, що це кінець, що ніхто не буде вчитись та обмінюватись досвідом у спільноті, що все це не на часі. Але спільнота сказала інакше й ми вижили як бізнес. За це я нескінченно вдячна команді (переконали, що не всі люди підуть від нас й що треба пробувати) й людям, хто лишився, хто тоді так багато підтримував, виступав, писав, допомагав один одному.

Які плани на майбутнє спільноти? Як ти плануєш розвивати далі діяльність People First Club?

— Якщо чесно, останній рік – це здійснення багатьох професійних мрій й часто стрибання вище нашої голови. Ми провели найбільше зарплатне дослідження евер для нашої спільноти, запустили подкаст та медіа, розширили лінійку курсів, системно донатимо вже 2 роки й не збираємось припиняти. Тому думаю, що 2024 для нас буде про те, щоб зміцнитись командою, далі піднімати планку якості та системно зростати, щоб приносити більше користі.

Що ти персонально любиш найбільше у спільноті? Що порадиш новачкам, які тільки думають долучитися?

— Людей, звісно! Я б мріяла, щоб у мене самої була така спільнота 10 років тому й всім раджу одне: проявлятись. Через питання, знайомства, активне навчання та обмін досвідом. У нас неймовірний накопичений досвід та його різноманіття й навіть просто бути з ним поруч дуже сильно відкриває очі.

Поради, які ти б могла дати іншим людям, які хочуть створити та розвивати власні професійні спільноти.

— На цю тему можна цілу книгу написати, але якщо сказати щось одне, то ось: почніть з чогось малого, але обовʼязково системно. От, як ви в Recruitment Cases з регулярними публікаціями й тільки з одної соцмережі, але довкола вас вже формується аудиторія.

1134