Перемога, Бундестаг та День матері: ЗМІ в перший тиждень травня

Команда LOOQME дослідила, про що говорили українські медіа на початку травня. Для цього ми проаналізували ТОП-100 найбільш рейтингових ЗМІ України, які є головними джерелами новин у нашій державі. Протягом останнього тижня вони сумарно опублікували майже 63 тисячі повідомлень, що на 1,4% більше показника попереднього тижня.

З графіку видно, що топові українські ЗМІ найбільш активні у будні. На вихідних кількість публікацій зменшується в середньому на 25%. На перших місцях ТОП-15 джерел за кількістю новин опинилися ТСН, Суспільне та Кореспондент.net.

За потенційним охопленням аудиторії лідирує Цензор.net, РБК-Україна, Обозреватель.

У середньому протягом тижня топові українські ЗМІ охоплюють 15,7 млн користувачів за день (+1,6% порівняно з попереднім тижнем).

Джерелом, яке показало найбільший приріст кількості публікацій та потенційного охоплення, стало Час Дій (+44,4%) , а найбільший спад показників мала Судебно-юридическая газета (-35,2%).

Найбільш трендовими цього тижня стали слова, що стосуються Другої світової війни. Також у тренди потрапив “Бундестаг”, що пов’язано з приїздом в Україну голови Бундестагу ФРН Бербель Бас. Бачимо в трендах також слова “жертва”, “перемога” та дотичні до Дня матері. Із назв міст до переліку трендових слів потрапили Луганськ та Ірпінь, а з прізвищ — Байден.

За кількістю згадувань в текстах лідирує слово “перемога”, яке поки що, на жаль, пов’язане не з перемогою України у війні з росією, а з Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Найбільшого приросту за кількістю згадувань в текстах зазнав полк Азов (+88,9%), слово “пам’ять” (+137,4%) та Посол України в Німеччині Андрій Мельник (+200%).

У статистиці відсутність показників за попередній тиждень вказує на те, що в тренді були зовсім інші слова. Серед топ-10 сталим залишається лише “Азов”.

Хмара слів за тиждень вказує на те, що більша частина медіаполя пов’язана з війною в Україні. Найчастіше в текстах згадувалися слова “Україна”, “росія” (“російський”), “війна”, “президент” та інші. Найбільшого приросту зазнали слова “травень” (українською та російською мовами), “Азовсталь”, “украинец”,” первый”.

Україна в найбільш рейтингових ЗМІ найчастіше згадується поруч з “росією”, “війною”, “президентом”, “силою”, “територією”. Значно зменшився зв’язок зі словами “безпека”, “зброя”, “головний” та “громадянин”, а збільшився зі словами “перемога”, “день”, “збірний”.


760