Переосмислення образу козацтва у комунікації українського бізнесу

День козацтва уособлює єдність українців та підкреслює важливість пам'ятати про тих, хто століттями боровся за незалежність України, так само як і ми продовжуємо це робити сьогодні. Образ козаків знайшов своє відображення в образотворчому мистецтві, музиці, творах відомих українських письменників. Проте з розвитком технологій змінюються і засоби комунікації. Тепер ми можемо спостерігати козацькі образи у соціальних мережах на сторінках відомих брендів, у колекціях NFT, комп'ютерних і мобільних іграх. Все це сприяє популяризації їх на ринку, закріплює його для молодого покоління та створює ряд асоціацій у споживачів.

Під час війни українці особливо усвідомили свою унікальність та пригадали про частково забуту українську спадщину. Образ козаків – це наша зброя у комунікації. Це дозволяє нам відмежуватись від культури агресора, боротися з наративами, які прищеплені у населення Європи про українців, що ми не маємо власної історії, а також це просуває український бренд.

В комунікації часто використовують відомих особистостей. Наприклад, у рекламних проявах можна зустріти Івана Мазепу та Богдана Хмельницького. З ними легше працювати при створенні комунікацій для бренду, адже у споживачів одразу спрацьовує асоціативне мислення про конкретну козацьку постать. У нашій уяві одразу виникають ключові слова, коли ми чуємо їх імена: сміливість, свобода, сила, гострий розум, героїчні подвиги.

Аналізуючи інфопростір, ми дійшли висновку, що у суспільстві вже є стійкий образ, який формує загальне уявлення про ціле козацтво. Зазвичай це чоловік із шаблею у руці, довгими вусами та чубом, одягнений у червоні штани та вишиванку.

Однак, чи відповідає цей образ дійсності? Наші пращури не відставали від європейської моди та постійно змінювали свій стиль одягу, зовнішній вигляд, вподобання відповідно до історичного періоду та регіону у якому проживали. Тому інтегруючи цей образ у комунікації для бізнесу, спершу варто проаналізувати історичні джерела, аби проникнути у їх життя, побут для створення справді автентичного образу для аудиторії.

Всім відомий з дитинства мультсеріал "Як козаки...", де Грай, Тур та Око вирушили у пригоди: грали у футбол, рятували наречених та допомагали прибульцям, також відіграв важливу роль у формуванні образу українського козацтва. Ці персонажі запам'яталися глядачам своєю наближеністю до простого народу. У їх образах переданий справжній характер та дух козаків: винахідливі, розумні, сильні, добрі, завжди готові прийти на допомогу. Козаки Грай, Тур та Око є гідною конкуренцією популярним анімаційним персонажам у Франції (Астерікс та Обелікс), Чехії (Кріт) та Фінляндії (Мумі-троль). Компанія Google використовувала героїв із мультфільму “Як козаки..” у дизайні власної платформи для вшанування та підтримки персонажів. Це говорить про позитивне сприйняття міжнародною спільнотою образів козаків, створених Едуардом Киричем та Володимиром Дахном.

Правильне використання козацтва у комунікації дозволяє створити міцний емоційний зв’язок між героєм та вашою аудиторією. Тому при інтеграції їх у нові канали комунікації, варто не втрачати “козацький” характер та їх особливість.

Цьогорічна комунікація бізнесу до Дня козацтва

В цьому році українські бренди 1 жовтня прокумунікували з одним головним закликом до своєї аудиторії: “Дякуємо, підтримуємо, цінуємо!” та вшанували захисників та захисниць України.

Ця комунікація стала особливо важливою для кожного українця.

Повідомлення від українських брендів до Дня козацтва ми зустріли також. Вони підкреслили важливість козаків для нашого суспільства через візуальну складову дописів у соціальних мережах. Деякі бренди навіть спробували інтерпретувати історичний період козацтва у контексті сучасних подій.

Комунікація українських брендів до Дня козацтва


Суттєвою рисою для бізнесу є нагадування українській аудиторії про День козацтва, оскільки, як показує дійсність, не всі пам’ятають про це. Соціальні медіа є ефективним інструментом для поширення образу козацтва і популяризації української спадщини.


Козаки часто використовуються у комунікаціях для привернення уваги до нагальних проблем у країні. Їх образ для більшості українців – це про героїзм та про Батьківщину. Символізм козацтва може привертати увагу до суспільних проблем, мотивувати населення для їх вирішення, а також підтримувати людей у важкі часи. Козаки – це джерело сили й натхнення, впевненості та рішучих дій.

Козаків інтегрують у комп’ютерні ігри та навіть створюють з ними NFT-колекції. Молоде покоління – це основний фокус для бізнесу у комунікації, адже саме вони рушійна сила змін у країні.

Наприклад, інтеграція образу козаків у відеоігри нативно допоможе познайомитися молодшому поколінню зі звичками та світоглядом козаків. Пірати, вікінги – це всім відомі герої, а козаки стають чимось новим для індустрії, особливо якщо вони передають колорит характерників, їх славнозвісні Чайки, арсенал зброї та дух нескореності перед ворогом.

Поради для використання образу козацтва у вашій комунікації:

  • Козаків слід інтегрувати з повагою та розумінням щодо їх цінності для українців.
  • Важливо уникати використання хибних образів щодо козацтва, завжди перевіряти факти та історичну складову.
  • У комунікаційних матеріалах слід дотримуватися логіки та послідовності, уникаючи перевантаження споживача великою кількістю образів, щоб не викликати втому та негативний ефект.
  • Крім того, варто створювати спільні проєкти та партнерства з брендами, що дійсно будуть сприяти популяризації образу козаків не лише для українського ринку, але і для міжнародної спільноти. Тому ваші цінності мають відповідати цінностям козаків.

Наприклад, точно невдала спроба використати образ козаків, який навіяний “шароварщиною” ще з XIX століття, адже це лише зіпсує імідж. А створити щось нове на ринку – це ефективне рішення.

Цінності, які важливо висвітлювати у комунікації про козаків:

  • Патріотизм та любов до Батьківщини
  • Відвага
  • Дружба і взаємодопомога
  • Довіра
  • Мужність
  • Сміливість
  • Чесність
  • Любов до спорту
  • Любов до пригод
  • Відмінне почуття гумору, жарти, оптимізм.

Едуард Ахрамович, СЕО та засновник компанії Art Nation Loyalty, який понад 10 років присвятив просуванню іконічної козацької трійці у креативній індустрії, додає:

“Козаки стали символом свободи та незламності в українському суспільстві, який глибоко вкоренився в наших серцях. Вони інтегруються у різноманітні аспекти життя, зацікавлюючі, як молодшу, так і старшу аудиторію. Козаки живуть серед нас і сьогодні, і завжди будуть жити. Їх образ активно використовується у кіно, відеоіграх, книжках, рекламних кампаніях. Вони для нас – це універсальні герої, які за своїм характером легко поєднуються навіть із сучасними подіями. Маємо шанувати їх та зберігати про них пам’ять. І в цьому полягає важливе завдання для української креативної індустрії”


Трійця харизматичних козаків з мультфільму “Як козаки…”

1
2674