Переваги Телеграм у 2023: прогнозуємо і вангуємо приріст ком’юніті

У 2022 Телеграм став одним із найбільших каналів не тільки спілкування, як популярний месенджер, а і як канал отримання інформації. Відтак зростає його цінність для бізнесів та брендів у якості рекламної платформи.

Популярність Telegram неухильно зростає в останні роки, особливо тому, що користувачі більше турбуються про конфіденційність і безпеку даних. Завдяки наскрізному шифруванню та самознищувальним повідомленням Telegram позиціонує себе як безпечний додаток для обміну повідомленнями, який ставить конфіденційність користувачів на перше місце.

Росте аудиторія — ростуть рекламні перегляди

Кількість активних користувачів месенджера у 2022 році вже перевищує 700 млн осіб. Щодня Телеграм використовує понад 55 млн. людей. У своєму дописі Павло Дуров підсумував 2022 як успішний рік для платформи, адже Telegram тепер у топ-5 за рейтингом найбільш завантажуваних месенджерів у світі, а за останніми даними обійшов месенджер фейсбук та вотсап.

74 % українців дізнаються новини із соціальних мереж, з них Телеграм має понад 10 млн активних користувачів.

У 2021 році засновник додатку Павло Дуров анонсував офіційну рекламну платформу в месенджері Telegram. Спонсорські повідомлення відображаються лише на каналах Telegram із понад 1000 передплатників, розмір тексту обмежений 160 символами без зображень і зовнішніх посилань. Дуров вважає, що монетизація не повинна заважати спілкуванню користувачів. Рекламне повідомлення користувач побачить лише після авторського контенту.

Однак рекламні кампанії доступні лише після поповнення балансу на 2 мільйони євро. Де 1 мільйон йде на рекламу, а друга частина заморожена як депозит.

Такий підхід до рекламної платформи не сприяє розвиткові ads manager в Телеграм, але за рахунок органічного зростання аудиторії рекламні колаборації на платформі набирають обертів і у 2023 тільки будуть зростати.

Цьому сприяє:

  • дешевий підписник;
  • високе охоплення за короткий проміжок часу;
  • низький рівень конкуренції.

Використовуючи фактор органічного зростання та грамотний контент-маркетинг ваш канал може сам згодом стати рекламним майданчиком.

Більше про ріст аудиторії та її особливості детально розповідає Павло Шапка з Telegram.agency

Ком’юніті-білдинг в екосистемі блокчейну ТОН

Toncoin (TON) — це криптовалюта платформи The Open Network, яку створила команда Телеграм.

Група незалежних розробників — TON Foundation — використовувала напрацювання Телеграм для створення власної платформи та криптовалюти. Відсутність підтримки соціальної мережі не завадила команді залучити фінансування.

Криптоінвестори припускають, що монета може добре підрости на тлі реалізації криптоініціатив Телеграм. Справа в тому, що у 2022 році соціальна мережа використовувала інструменти TON Foundation та Toncoin для організації торговцями на своєму децентралізованому майданчику Fragment, створеному командою Телеграм. Запуск проекту припав на 3 листопада. Fragment має в продажі юзернейми та анонімні номери, які дають змогу авторизуватись/зареєструвати акаунт в телеграм.

Багато учасників криптоспільности припускають, що як у випадку з Fragment, у рамках нових ініціатив команда Телеграму буде глибше інтегрувати TON блокчейн у власну інфраструктуру. Часто це буде відбуватись нативно, як у прикладі з ботом @wallet .

Fragment — не дочірня структура Telegram, про цьому говориться в пункті правил 3.1. При цьому, згідно пункту 1.4, аукціон не працює в США. Платформа продає цифрові об’єкти користувачам, а Telegram «лиш надає привілеї, пов’язані з ними».

Боти @wallet та @donate — боти, що мають офіційну галочку від Телеграм і безпосередньо інтегровані з тоном. @wallet нативно вшитий у функціонал з можливістю оплати прямо в чаті. 

Нова ера конфіденційності формує з можливістю анонімних номерів без сімки на базі блокчейну підвищує лояльність користувачів до екосистеми.

На аукціоні Fragment за криптовалюту Toncoin (TON) вартість варіюється від 11 TON ($ 20) до 31 500 TON ($ 57 330) за анонімний номер. Рекордними стали суми вартістю 900 000 тон за юзернейм і 300 000 тон за номер.

Також хочеться відзначити, що блокчейн TON активно розвивається і на ньому постійно запускаються нові проекти. До них входять як напрями з мультилевелів маркетингом типу RockeTON, TON Booster та інші, так і екосистемні продукти, до яких входить соціальна мережа Ton Place, маркет із купівлі доменних імен у Telegram Fragment та інші.

Сервіси Телеграм, які сприяють розвитку екосистеми

Логічно — зростає платформа — зростає і потреба в адмінських інфраструктурних сервісах для поліпшення роботи екосистеми загалом. Сюди відносять біржі, сервіси аналітики, ноукод рішення для ботів та інші фічі для ведення бізнесу в телеграм.

Ми зібрали посилання, де можна знайти сервіси для роботи з телеграм, які стануть вам у нагоді цього року👇

Telepost — система відкладеного постингу.

Telemetrio — аналітика та канали.

Tgstat — аналітика та канали.

Telega.in — сервіс аналітики та підбір каналів

Livegram — бот спілкування з клієнтами, розсилка підписникам, статистика.

Ще добірка сайтів, на яких ви знайдете необхідні сервіси:

Сapterra

Getapp

G2

Social Media Tools

Освітні проекти з розвитку Телеграм — ніша, що не має сильних гравців

Телеграм досі не створює монополію на рекламний ринок, як це роблять усі інші гравці.

Проте користувачі дуже міцно засвоїли патерн щодо монетизації на платформах на кшталт Ютуб чи Фейсбук: пилиш контент — отримуєш монетизацію. Або ж просто юзаєш адс менеджери.

І шанс на успішний успіх Телеграму саме у відсутності цієї монетизації: з одного боку ми маємо шукати, де розмістити рекламу, або як залучити рекламодавців до своїх каналів — тоді як з іншого це ніяк не обмежує наші можливості в колабораціях чи нестандартних механіках просування.

Освітні колаби з просування в Телеграм на основі вже існуючих кейсів просто необхідні, щоб змінити думку користувачів щодо монетизації каналів. Відтак насправді маленькі ринки почнуть зростати — а той, хто перший почне оформляти кейси про рекламні інтеграції в повноцінний курс займе велику і прибуткову нішу.

Може це буде саме твій проект?)

Триває боротьба зі скамерами

Як і колись в інстаграм, в часи коли панував масфоловінг та накрутка підписників, тепер це знову прослідковується в Телеграм.

Створення бото-ферм для накрутки — реальна проблема, адже виклавши рекламу на такому каналі — отримаєш нуль підписників, не кажучи вже про лояльне ком'юніті.

Інший бік скамерів — недобросовісні адміни, які не розміщують рекламу, або взагалі крадіжка цілих каналів…

Для боротьби із цією пошестю сервіси ставлять основною задачею на цей рік створення сервісу аналітики каналів на наявність накрутки. Хто перший це зробить — стовідсотково стане ТОП-платформою ком'юніті адмінів.

Так адміни будуть мати змогу перевірити наскільки канал «живий» і годний для реклами.

Розширення адмінської культури

Специ вважають, що те, що ми зараз по простому називаємо «тєлєга» і все ще любимо цей месенджер за круті стікери — у найближчому майбутньому перетворюватиметься на повноцінні масштабні медіахолдінги.

Флагманські канали з великим лояльним ком'юніті будуть створювати нішеві проекти й будувати свою «сітку каналів». Такими перспективними нішами наразі залишаються канали в тематиці: крипта, бізнес-канали, б'юті-сфера.

Підсумуємо

Телеграм — соцмережа з міцним «характером». Її система конфіденційності побудована так, що неможливо заблочити, а постійний розвиток додаткових адмінських сервісів і відсутність монополії на рекламу, робить платформу привабливою для креаторів контенту в різних нішах.

Якщо ще не знаєш як привести свій бізнес у телеграм — просто за руку це зроблять профі з Telegram.agency!

І да прибуде з тобою перспективний телеграм і котики😽

1125