Перспективи e-Commerce для українців

У пошуку роботи можна помітити все більший попит на здавалося б, звичні вакансії типу розробників, копірайтерів, але з примітками: “для e-commerce бізнесу”, “для e-commerce”, “з досвідом в e-commerce” і т.д. Попит - найбільший показник того, що насправді відбувається на ринку. Попит на реальних людей, здатних забезпечити роботу e-commerce в Україні свідчить про те, що ця сфера переживає свій підйом.

Однак, почнемо з базового визначення e-сommerce: торгівля товарами/послугами в Інтернеті. З економічної точки зору, діджиталізація торгівлі має під собою конкретну прагматику:

  • заробляти більше, переважно в доларовому еквіваленті;
  • заробляти стабільно, завдяки доступу до мільярдних онлайн - аудиторій по всьому світу;
  • піднімати економіку країни та купівельну спроможність її громадян.

Найприємніший бонус такого циклу є те, що підвищення купівельної спроможності населення прямопропорційне зростанню доходів торгових майданчиків, які, сплачуючи податки державі, зміцнюють її економіку, а отже - підвищують добробут її громадян. Маємо підставити вірити, що приписки “e-commerce” у вакансіях свідчать, що Україна ВЖЕ увійшла в цей тренд, незважаючи на воєнні реалії.

До речі, про катастрофи і e-сommerce. Не вдаючись у подробиці, можна сказати, що e-commerce є напрочуд живучим. Згадаймо, хоча б кризу з Covid - 19, де за оцінками 2020 року понад 2 мільярди людей на планеті купували товари/послуги онлайн. В цьому ж таки 2020 році, Україна налічувала 14 мільйонів онлайн-транзакцій, що в грошовому еквіваленті складає 450 мільйонів доларів. Ключовими платформами е-експорту стали світові маркетплейси - Etsy, Ebay, Aliexpress, Amazon. Живучість пояснюється й тим, що для стабільного доходу навіть не обов'язково мати цехи чи масштабне виробництво. Вистачить і міні-хендмейд майстерні, сайту та стабільного інтернет-з’єднання. Немає нічого з переліченого окрім інтернету? Окей, whatever. Можна не володіючи фізичним товаром заробляти дропшипінгом.

На сьогоднішній день Україна входить в топ -10 країн з найшвидшим інтернет-трафіком (не зважаючи на періодичні перебої із електропостачанням). Багато співвітчизників вже встигли оцінити цей беззаперечний факт, вимушено покинувши країну через війну. Так би мовити, ще один мотиватор перемагати, бо інтернети по Європах дорогі та кволі, - в автобусі Нетфлікс не подивишся, як в старі-добрі часи:)

Серед 67% активних інтернет-користувачів, що регулярно відвідують сайти, пов'язані з електронною торгівлею, 58% юзерів - мешканці великих міст, 25% - жителі містечок; 13% - сільські жителі. Навмисне наводимо демографію в привязці до локації. Якщо кожен із представлених користувачів вирішив би спробувати себе в e-commerce, всі вони мали б принаймні одну гарантію: місцезнаходження жодним чином не впливає на успіх бізнесу. Взагалі ніяк.

Е-сommerce напрямок має ще одну важливу для початківців перевагу: відносно невеликі витрати для старту і водночас цілу купу переваг:

  • масив онлайн-споживачів по всьому світу, де про твій товар/послугу одночасно дізнаються мільйони + цілодобові продажі (інтернет не “спить” і не має вихідних)
  • миттєвість процесів (купити/продати, скажімо, порцелянову вазу, наразі можна за декілька хвилин в перерві на каву)
  • нижча ціна на унікальні товари для споживачів (покупці спокушаються нижчими цінами в інтернеті, оскільки продавці мають низькі невиробничі витрати й виставляють приємні ціни, однак за обсягом продажів виграють в фінансовому плані. Кому не кортить придбати якісне та дешевше?)
  • автоматизація пошуку необхідних товарів/послуг (масштабні пошукові системи типу Google,Bing чи мікро-системи пошуку товарів/послуг за зображеннями, як-то Pinterest)

Розуміючи всі економічні вигоди e-сommerce, уряд, в межах діджиталізації країни, законно визнав електронні способи взаєморозрахунків, легалізувавши e-сommerce діяльність в юридичному полі відповідними нормативними актами. Зокрема, було розроблено:

  • Закон України «Про електронний цифровий підпис», що визначає правовий статус електронного цифрового підпису та врегульовує відносини, що виникають при його використанні.
  • Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг», що визначає суть поняття електронного документу, визначає юридичну силу електронного документу, права та обов’язки сторін електронного документу, їх відповідальність.
  • Закон України “Про електронну комерцію” - фактично завершив процес легалізації електронної торгівлі в Україні, запровадивши поняття “електронного правочину” та “електронного договору” й встановивши базові правила укладання таких договорів. Ключова ідея закону: електронні угоди (в тому числі купівлі-продажу) прирівнюються за статусом до письмових угод. Це дає можливість представляти в суді електронні документи як докази укладання таких угод.

Все це позитивно вплинуло на формування багатомільярдного e-сommerce ринку в Україні. Особливо впродовж останніх років. В порівнянні з 2019 роком, українські аналітичні центри та аудиторські компанії (Aequo, Baker Tilly Ukraine, Soul Partners) відмітили активне зростання частки електронної комерції на ринку в 2020 році - аж до 41 % (в грошовому еквіваленті - 3, 8 мільярдів доларів). В сегменті електронної роздрібної торгівлі найбільшим попитом користуються наступні категорії товарів: продукти харчування, одяг, ліки, дитячі товари, електронні прилади, меблі, сантехніка, косметика.

Але варто погодитись, це всі ці показники досягнуто за рахунок внутрішнього споживача. Нехитра формула, з якої ми почали (заробляти більше, переважно в доларовому еквіваленті) стає простішою, якщо вивести свої продажі на міжнародний ринок, переорієнтуватися на закордонного споживача, охочого до якісних, оригінальних і доволі доступних (за його критеріями) українських товарів. Скажімо, того ж таки хендмейду. Українським виробникам варто розширювати канали збуту на зовнішні ринки, зокрема тому, що:

  • іноземні ринки обширніші, а тому більше шансів знайти свого покупця
  • після економічних криз вони значно швидше стабілізуються
  • швидкий доступ до кінцевого споживача
  • низький та швидкий поріг входу на ринок

Серед українських товарів, які наразі найбільше цікавлять/мають попит серед іноземців є вироби ручної роботи, зокрема з дерева (від авторських меблів до кухонного приладдя), іграшки, товари для дому та саду, шкіряні вироби, унікальний брендовий одяг та прикраси, товари для тварин, меблі з епоксидної смоли.

В прив´язці до поточної ситуації з війною, e-сommerce може стати справжнім порятунком для сотень українських підприємців чий традиційний торговельний бізнес зазнав руйнувань чи збитків. Одним із способів є тимчасове перевезення виробництва за кордон з розміщенням продукції для замовлення онлайн на відомих маркетплейсах. За 5 місяців війни маємо не один успішний приклад такої моделі робити комерсантів.

Початківцям, які не мають жодного досвіду, але хочуть розпочати власну e-сommerce справу, варто орієнтуватися, перш за все, на міжнародні ринки і керуватися їх попитом на товари з України (для старту, той таки ж хендмейд чи дропшипінг). Якщо ви власноруч виробляєте унікальну, крафтову продукцію навіть невеликими партіями, можна сміливо розміщуватись на Etsy. Якщо ви дропшипер або плануєте цим займатись - можна стартувати на Shopify. Як початківцям, так і досвідченим онлайн-продавцям, які планують продавати фізичні продукти іноземним споживачам, для якісного сервісу, варто заздалегідь пропрацювати варіанти швидкої та надійної доставки.

Незалежно, від того, яким буде шлях українців до e-commerce, зрозуміло одне: він вкрай необхідний країні. Насамперед, процеси, які запускає e-commerce в економіці, зокрема кошти, які він генерує для країни, необхідні ЗСУ для ОСТАТОЧНОЇ перемоги над ворогом. Наразі ми отримали ще один інструмент боротьби із ним - економічний. Тож не варто ним нехтувати. Все буде Україна! 

321