«Піксельна» армія: як дизайн став зброєю в боротьбі з російською агресією

Команда CASES поспілкувалася з Володимиром Блажівським, засновником студії дизайну Happy. Обговорили, в яких умовах Happy зустріли повномасштабну війну та як перетворилися на «піксельну» армію. Також Володимир розповів про заснування хабу дизайнерів UDDU — його формат роботи, проєкти та ключові досягнення за 6 місяців діяльності.

Жила-була у Львові щаслива дизайн-агенція. А потім почалась війна…

Декілька років тому на світ народилась дизайн-студія Happy, яку заснували Володимир Блажівський й Антон Лукащук. Й дали особливе, і навіть пророче ім’я — «Щаслива».

Володимир Блажівський завжди мріяв створити подібне місце, де щасливі люди роблять завдяки своїй роботі щасливими інших. Перед тим, як в його життя прийшла агенція, Володимир вже понад 10 років займався дизайном. За цей час він подолав шлях від дизайнера-самоука до ІТ-фахівця і згодом власника «Щасливої».

Радість — одна з ключових цінностей компанії. Адже робота має приносити задоволення команді й замовникам. І відчувається, що це не формальність, а дійсно важливий елемент філософії команди. Щоразу спілкуючись з Володимиром, чіпляємось за тему балансу роботи й відпочинку, необхідності піклуватись про себе та свій моральний стан.

Ключовими напрямками роботи агенції були брендинг, вебдизайн та дизайн цифрових продуктів. А портфель компанії заповняли проєкти як для українських брендів (здебільшого айтівців та стартапів), так і для іноземців. Серед замовників Happy такі компанії, як-от: Altigee, Intellias, Inoxoft, Scimus тощо.

В команді працювали близько десяти фахівців. Звісно, як і більшість команд дизайн-студій, фахівці Happy іноді замислювались про зростання, про вибір тематики проєктів, про стратегію розвитку та масштабування. І про те, як залишати процес роботи радісним.

Навряд чи їм тоді спадало на думку, що вже скоро радості стане менше, що одною з ключових тематик роботи стане допомога армії, а команда збільшиться більш ніж в десять разів.

І що винною в цьому буде війна.

Перші дні війни

Одразу після 24 лютого, коли війна почалась, команда Happy відчула себе шокованою, розгубленою і непотрібною. Було відчуття, що та робота, яка вчора являла собою сенс кар'єри, зараз не на часі. Як і ті навички, які фахівці набували роками. Годі й казати, що філософія радості в ці дні теж опинилась під великим питанням.

На її місце прийшли тривожність та постійна увага до новинних стрічок.

В такому стані команда провела декілька днів. Але перший шок минув. І замість фрустрації з’явився знайомий багатьом українцям потяг щось робити.

Володимир разом з командою зустрілись на брейншторм в неділю. Ще тиждень тому питання балансу роботи й відпочинку, робочих кордонів та власного часу було важливою складовою. Формально, це був вихідний, але в той час саме поняття «вихідний» чи «робочий день» втратили сенс. Тепер були 1-й день війни, 2-й, 3-й тощо.

На сесії ключовим стало питання — як команда може зараз бути корисною? Що можна робити, щоб підтримати війська і наблизити перемогу? Вирішили: треба долучитись до інформаційного спротиву та допомагати волонтерським проєктам.

Щаслива агенція стає «щасливою» армією

Команда зосередилась на підтримці ЗСУ та волонтерів. Happy були готові допомагати громадським та військовим організаціям створювати брендинг, вебсайти, інфографіки, відеоролики тощо: будь-які матеріали, що сприяли протидії російській агресії та пропаганді.

Втім, це був лише один з напрямків допомоги студії Happy. Команда вирішила використати свої можливості на максимум і зробила зі свого офісу волонтерський штаб.

В той період значна частина українців залишала домівки і їхала на Захід, або за кордон через Львів. Знайти будь-яке житло було вкрай складно, тож Happy Army пропонували людям залишатись на ночівлю в офісі, якщо вони не мали можливості потрапити в готель чи винаймати квартиру. Це теж був невеличкий внесок у допомогу України.

Спочатку в команди ще не було конкретних проєктів в розробці. Щоб вони з'явились, достатнім виявилось зробити один лише допис від сторінки Happy. Будь-хто мав можливість запропонувати свій проєкт для втілення.

Перші запити були від друзів та партнерів. Були й замовлення від новостворених благодійних фондів. Одним із перших таких проєктів студії Happy стала робота над краудфандинговою платформою фонду Union Of Angels. Метою платформи було забезпечувати солдатів ЗСУ найнеобхіднішим: бронежилетами, шоломами, аптечками тощо. Для них команда розробила назву, брендинг та сайт.

А вже через 2 тижні роботи фонд залучив $500 000 фінансування. Для команди це стало важливим досягненням. Адже так вони відчули, що приносять користь, а їхня робота може реально допомагати фронту.

Але не всі проєкти були настільки влучними. Деякі компанії, які до війни мали проблеми з комунікаціями чи дизайном вбачали в ініціативі можливість отримати безплатні креативні послуги. Такі запити, хоч і були гарною стратегією для бізнесів, суперечили принципам волонтерства. В цих випадках Happy пропонували знижку на комерційний формат співробітництва. Хтось одразу після цього просто зникав, але й були ті, хто погоджувалися.

З іншого боку, часто звернення були нецільовими або неконкретними. Їхні автори просто не розуміли, що саме їм потрібно.

Взагалі, кожен запит потребував аналізу, осмислення та менеджменту. А їхня кількість зростала.

Стало зрозумілим, що команди агенції вже не вистачає. Тоді народилася ідея масштабувати сили й створити цілу армію піксельних військHappy Army. Звісно, направду щасливим тут ніхто не був, і назва радше символізувала мету боротьби — повернути вкрадене щастя.

Для ініціативи розробили власний лого, посадкову сторінку і форму, через яку будь-який дизайнер-доброволець міг подати заявку, щоб долучитись.

Для дизайнерів участь в ініціативі була суто волонтерською. На той момент ніяких гонорарів команда не обіцяла та й не мала можливості платити. Однак, кількість заявок досить скоро перевалила за сотню.

Волонтерство — це виснажливий марафон

Людей, які хотіли доєднатися до волонтерського руху дійсно було багато. Але серед спільноти було чимало початківців, джунів. В той самий час менеджерів у спільноти були одиниці. Тому спочатку взаємодія з такою великою командою давалась складно. Часом задач за певними напрямками було менше ніж виконавців, а рівень деяких виконавців був заслабким для залучення їх в роботу над «бойовими» проєктами.

Ще однією проблемою, з якою зіштовхнулася команда Happy Army, стало вигорання людей. Траплялось, що спочатку в людей було бажання братись за справу. Але з початком виконання проєктів, особливо складних та рутинних, ентузіазм деяких виконавців згасав, і взаємодія з ними зупинялась.

Бувало й таке, що людина брала на себе задачу, а потім різко зникала, так і не довівши її до кінця. Подібне трохи демотивувало команду.

Але допомагали результати: кожного разу, коли ініціатива вдало запускала новий проєкт, це додавало сил.

До того ж з часом з’явилась і система залучення людей в проєкти. Перевагу почали надавати тим, хто мав досвід роботи на громадських засадах. З новими учасниками проводили бесіду, а взаємодію починали з дрібних задач. Якщо дизайн-волонтери вдало виконували маленькі завдання, наступні задачі ставали масштабнішими.

Перемоги щасливої армії

Робота на інформаційному фронті кипіла. Працювали в виснажливому режимі, перші тижні — без вихідних. Часом — до пізньої ночі. Одного разу через це Володимира та його колегу зупинив під час комендантської години представник ТрО. Дійшло до огляду телефона та соцмереж. Втім, перша ж група в телеграмі Володимира називалася «Штаб підтримки ТрО ЗСУ», тож, на щастя, все завершилося добре, і цю історію Володимир згадує тепер, як кумедний випадок.

Загалом, у найскладніші моменти команді Happy Army допомагали гумор, відпочинок та увага до психічного стану. Як не дивно, частині учасників рутина навпаки додавала сил. Володимир згадує, що на початку війни постійна робота допомагала долати стрес. В офісі в оточенні команди ставало легше.

За перші 4 тижні до «піксельна армія» реалізувала 6 повних проєктів з брендингом і сайтом, 4 дизайни сайтів, десятки інструкцій, постерів, банерів, відео, і купу дрібних задач по дизайну.

Серед проєктів, які зробили в цей час — брендинг та сайтом для галереї воєнної творчості Культурний фронт.

Також «Happy» створили вебдизайн для інформаційного порталу Safely Today.

Повернення до роботи

З часом прийшло усвідомлення, що займатись самим лише волонтерством команда не може. Сплату оренди, податків, зарплат ніхто не скасовував, тож стало зрозуміло, що команда повинна заробляти.

Для багатьох креативних бізнесів війна стала нищівним ударом, адже значна їхня частина до війни обслуговувала внутрішній ринок. В більшості агенцій, згідно з дослідженнями CASES до 80% контрактів були внутрішньоукраїнськими. З початком війни багатьом агенціям клієнти не платили по рахунках або просто не виходили на зв’язок.

Дизайн-студію Happy врятувало те, що до війни вони вже працювали з клієнтами з закордону. В перші воєнні дні, робота з ними повністю зупинилася. Тоді команда просто не мала моральних сил працювати з комерційними проєктами. Попри те, що в деяких бізнесів з-за кордону були побоювання давати проєкти українським командам, Happy пощастило. Їхні клієнти не лише залишились із ними, але й усіляко підтримували студію.

Наприклад, вони рекомендували агенцію партнерам і тим самим допомагали в пошуку нових замовлень.

Happy Army перетворюється на UDDU

Потреба в комерційних замовленнях була не лише в агенції.

Дизайн-волонтерам з Happy Army також були потрібні комерційні проєкти. Велика кількість дизайнерів зі спільноти втратила роботу і потребувала замовлень. До того ж до Happy Army продовжували надходити комерційні запити, які поки що вважались нецільовими. А з іншого боку, Happy Agency також отримувала запити, які не могла опрацювати через завантаженість.

Тоді в команди з’явилась ідея: що як не відкидати їх, а перенаправляти. Скажімо, тим сами волонтерам, щоб вони мали можливість підтримати себе.

Так народилась ідея хабу для дизайнерів — Ukrainian Digital Design United (UDDU).

Цей проєкт став розвитком ідеї Happy Army. Але якщо щаслива армія не працювала з комерційними запитами ідеологічно, то UDDU їх залюбки брав. Адже тепер проєкт мав на меті підтримку і дизайн-спільноти також.

Працювало це так: дизайнери, що долучались до спільноти, часто отримували запити на роботу. Спочатку на волонтерських засадах, а вже потім, з напрацюванням спільного досвіду, починали отримувати комерційні проєкти.

Протягом 6 місяців до спільноти долучилися понад 300 дизайнерів (UI/UX, моушн та графічні дизайнери, ілюстратори). Також спільнота працювала і з командами — її учасниками стали 7 агенцій.

За три місяці UDDU створили брендинг і сайт для понад 20 волонтерських проєктів.

Серед них:

Volunteer UA — волонтерська організація, що допомагає ЗСУ і вже доставила військовим матеріально-технічного забезпечення орієнтовно на $200 000.

Support Ukrainian Army — команда волонтерів, які збирають кошти на потреби ЗСУ через формат інтернет-магазину (на сьогодні зібрали близько 1 мільйона гривень).

UAHelpers — інфо-платформа волонтерської допомоги, що вже розмістила понад 1500 оголошень, а сам сайт відвідали понад 200 000 разів.

Також команда UDDU створила логотип та ключовий образ для сайту Mariupol Diaries, який транслює особисті історії з Маріуполя для всього світу 18 мовами.

Сьогодні хаб продовжує працювати. Він розробляє айдентику для сайту ініціатив Books With Ukraine, Kids From Ukraine Today та займається редизайном нарукавних емблем ТрО. Нещодавно спільно з американським бізнес-партнером Джеком Ботейном команда відкрила офіс UDDU у США і наразі веде переговори близько з 3000 потенційними клієнтами, які цікавляться співробітництвом з хабом. Важливим фокусом діяльності UDDU лишається підтримка ЗСУ, тому 20% прибутку від проєктів передають на допомогу армії.

Як долучитись

Через великий інтерес до ініціативи, наразі UDDU під час розподілу брифів надає перевагу більш досвідченим фахівцям. Окремою перевагою є наявність волонтерського досвіду. Втім, долучитися можуть і спеціалісти-початківці, головне, продемонструвати свій талант та бажання бути частиною спільноти.

Якщо ви хочете долучитися до комерційних або волонтерських ініціатив UDDU потрібно заповнити форму. Щоденно спільнота отримує доволі багато заявок від фахівців, тож не факт, що ваш досвід та навички будуть актуальними саме зараз, проте заявку обов’язково розглянуть.

До речі, CASES також стали партнерами ініціативи, і в каналі CASES Jobs ми час від часу публікуємо запити від неї на участь в тих чи інших проєктах. Разом з UDDU ми будемо забезпечувати подальшу підтримку й популяризацію проєкту, залучаючи до нього нових талантів.

2787