Подкаст на рівному місці. Помилки та знахідки створення подкасту власноруч

У червні ми з колегою — Наталею Засядько — спонтанно вирішили, що нам потрібен подкаст, а може і не один. Зазвичай, такі ідеї просто виринають у повітря і зникають без сліду. А ми взяли, одразу пішли та записали. Без мікрофонів, студії. Це стало родзинкою, навіть, концепцією всього шоу. Пілотний випуск вийшов трохи не структурованим, але живим. Власне ось він:

Детальніше про саму концепцію подкасту ви можете прочитати у попередній статті. У цьому матеріалі я сконцентруюсь саме на технічній стороні процесу

ЯК ЗАЛИВАТИ ПОДКАСТ.

Тож додати подкаст на першу платформу — Spotify — виявилось надзвичайно просто. Адже вони мають власний сервіс. Він простий та зрозумілий. З Google та Apple Podcasts довелось трохи помучитись, але по суті все також ізі: 

- берете спеціальний лінк — RSS Feed — з платформи завантаження від Spotify;

- вставляєте його у відповідну формочку на сервісах інших подкаст платформ.  

podcasters.spotify.com дозволяє контролювати всі процеси, пов'язані з вашим подкастом: завантаження, редагування, аналітика. А в додатку можна ще й власне записувати (з гостями на відстані) та редагувати звукову доріжку.

Єдиним мінусом платформи є те, що додавання подкасту на інші ресурси треба робити вручну. Але в цьому теж є щось медитативне, як заповнення профілю на Linkedin. 

Так ми пододавали на основні платформи і, навіть, дійшли до Megogo та NV Podcasts. Перевагою відносно маленьких українських подкаст-майданчиків є фонова промоція вашого контенту. 

НОВИНКА ДРУГОГО СЕЗОНУ.

У другому сезоні, який почався в цей четвер, ми вирішили додати щось нове. Думали, що було б класно запрошувати гостів, чи робити відео версію шоу. Та поки все ж зупинилися на простішому варіанті. Створення додаткового формату з короткими відеоузагальненнями тем подкасту, які стали комплементарним елементом до самого подкасту та публікуються у TikTok, YouTube Shorts та Instagram Reels.

Таким чином ми за 15 хвилин можемо створювати промоконтент на цілий тиждень для нового випуску та охоплюємо ширшу аудиторію.

Нашою помилкою стало те, що ми одразу не створили YouTube канал під подкаст. Тому потім довелось за день рендерити та публікувати весь перший сезон.

ПРО ПІАР.

"Безглузду маленьку трагедію" ми створювали в першу чергу для самих себе без будь-якої бізнесової мети. Однак вирішили все ж долучити трохи піарної магії, аби було трохи цікавіше. 

Тож ми одразу запланували фотосесію для створення тематичних заставок та постів одразу на весь перший сезон. Власне ці оригінальні заставки відображаються лише в Spotify та YouTube, але воно того варте. Плюс це готовий контент для інстаграму.

Фото створені Юлею Спінчевською

Ми обрали чорно-білий, трохи депресивний стиль, аби одразу виділитись серед купи інших подкастів. 

З гарними фото можна і пресреліз у медіа розіслати. Нас безоплатно опублікувати в чотирьох креативних медіа. Але варто пам'ятати, що за кожною вдалою появою у медіа стоїть щез десяток непрочитаних листів з релізом. Тут все, як з розсилкою резюме.

Цікавий факт, на момент на писання цієї статті, жодне медіа не поширило пресреліз про початок 2-го сезону. Тому тут — як пощастить.

Наступним кроком може стати мерч. Ми поки його зробили лише для себе і друзі, але можливо одного дня ми розростемося і понесеться.

А далі — нетворкінг і ще раз нетворкінг. Розмови на зустрічах, обміни візитівками. 

БОНУС.

Загалом, цей подкаст, крім саморефлексії та певної терапії, став для нас зі співведучою пробою пера. Ми спробувати, зрозуміли що й до чого у цій царині. І тепер, паралельно пітчимо потенційно зацікавленим компаніям ідеї форматів, які вже мають інструменти для монетизації.

1704