Полюби мене такою, як у резюме. SMM CV – що має і чого не має бути в ньому

Ділюсь інсайтом: читати резюме – важко 😵 

Особливо джуніорів. 

Особливо в SMM.

Ринок маркетингу і конкуренція ростуть, а люди, що пишуть "гугл", "таргитинг" і вивантажують файл з LinkedIn чи work без редагування – досі існують.

З іншого боку, є настільки круті CV, за які хочеться віддати всі гроші та обов'язки світу.

Ця стаття допоможе SMM-спеціалістам прокачати свій скіл працевлаштування, а рекрутеру, Head of Digital чи власнику – відсіяти кандидатів, що недостатньо працюють над самопрезентацією, і обрати найкрутішого.

SMM-ник "без чобіт" – нормальна історія. 

Що має бути у класному SMM резюме?

1. Форматування.

Бездоганне резюме радує око з першого погляду, вміщається в одну сторінку, структуроване як табличка, збережене у форматі pdf і відкривається з 1 кліка.

Надсилайте лінк на файл на диску, переконавшись, що він відкритий до прочитання і вашому майбутньому колезі не доведеться просити доступ. Не надсилайте лінк на файл на вашому MacBook (хіба що ви збираєтесь надіслати MacBook також).

До речі, Canva пропонує сотні готових шаблонів резюме, аж очі розбігаються, і дає можливість публічно шерити готовий файл. А на Wix, Weblium чи Readymag можна безплатно зібрати нескладний лендінг про себе.

2. Фото.

Не соромтеся показати личко 🤡

Резюме з фото викликає довіру, дає можливість познайомитися і візуально запам'ятати людину. Важлива річ, коли кандидатів на вакансію — понад 50.

Те, яке фото ви обираєте, як розміщуєте фото — також багато говорить про ваш візуальний смак.

3. Лінки на кейси.

Переконайтеся, що посилання на проєкти, які ви вели, – активні й актуальні, і людина, що читає, може без проблем потрапити на них.

4. Лінк на власні соцмережі.

SMM-ник "без чобіт" – нормальна історія. Ніхто не засуджує, якщо у вас нема часу привести до ладу свій Instagram чи запостити лонгрід на Facebook.

Всі ми люди 🙃

Але лінк на власні соцмережі – часом найшвидший спосіб для рекрутера зв'язатися й завести контакт з вами. Прикріпіть хоча б одну.

5. Правда.

Попередні місця роботи мають бути реальними та підписані датами "від – до".

Якщо ваш досвід в SMM складає 2 тижні – треба повідомити про це. Краще зараз, ніж на зустрічі чи в перший робочий день.

6. Диференціація.

Відрізняйтесь від конкурентів: запишіть відео, додайте гіфку, станцюйте танець, розкажіть віршик, поділіться хобі, дайте посилання на власний подкаст чи канал. 

Просто: напишіть про себе від серця і без банальних фраз. Пожартуйте.

Очевидно: додайте мотиваційний лист (але короткий).

"КПИ" замість KPI.

Чого не має бути в класному SMM резюме?

1. Багато сторінок.

Дві – вже багато.

2. Більше 3 кольорів і 2 різних шрифтів.

CV кольору райдуги – гарно і дуже мило. Але зовсім не читабельно.

Те ж саме зі шрифтами: застосуйте два схожих, а краще один, але Light і Bold варіанти.

Прийміть як факт: абстракційний експресіонізм в резюме – не найкраща ідея 👎

3. Портфоліо.

Створіть окремий файл-презентацію для скріншотів постів, найкрутіших показників промо, найпопулярніших сторіз та геніальних ідей. Прикріпіть лінк на нього у CV чи мотиваційний лист.

Але, будь ласка, не монтуйте портфоліо до резюме: це складно сприйняти, довго читати і важко оцінити з першого погляду.

4. Нерелевантний досвід.

Прочитали вакансію? Уважно?

Прочитайте ще раз та переконайтеся, що надсилаєте на неї резюме SMM-спеціаліста, а не журналіста, PR-ника, вантажника чи грумера.

Чудово, якщо ви можете працювати кожним з цим людей. Недоречно, коли в інформації про вас – нерелевантний досвід.

Забудьте про універсальне резюме, яке можна відправити будь-куди. Адаптуйте.

5. Неактуальні скіли.

"Просунутий користувач ПК", "досконало володію інтернет-пошуком" та "досвідчений знавець Word" – це кожен перший кандидат у діджитальному 2020 році. 

А SMM-ник – людина, у якої ці навички взагалі мають бути в крові.

Краще напишіть, які графічні редактори ви знаєте, чи вмієте верстати, чи користуєтесь Google Analytics та ваш (реальний) рівень англійської.

6. "Это резюме создано на..."

Так, інформацію про свій професійний досвід і навички можна розмістити на сайті для пошуку роботи – і отримувати по 2 пропозиції на день від різноманітних рекрутерів. Класно і зручно.

Але, будь ласка, не вивантажуйте цей файл та не розсилайте на вакансії. По-перше, це свідчить про те, що на самопрезентацію ви витратили рівно 30 секунд і 0 зусиль.

По-друге, у цьому файлі сервіс пошуку роботи обов'язково розмістить посилання на себе. Вичитайте уважно.

7. Бюрократія.

Фото з паспорта. Рекомендаційний лист з минулої роботи з печаткою. Трудова книжка. Ксерокопія диплома. Юридичні мемуари. Свідоцтво про народження.

Будь ласка, залиште все це для onboarding-етапу та не додавайте в резюме.

8. Помилки, від яких сіпається око.

Це не тільки написання "гугл", "СММ" кирилицею та "КПИ" замість KPI (що, до речі, говорить про брак досвіду і неуважність).

Це граматичні помилки, яким не місце в житті будь-якого спеціаліста з текстів і комунікацій. Перевіряйте себе через онлайн-сервіси українською, російською та англійською мовами.

9. olechka.kotichek.love@yandex.ru 

Якщо ваша електронна адреса схожа на це 👆 – негайно створіть новий, професійний email з коротким та читабельним написанням на актуальному сервері, що працює у країні.

4738