Понад 60% PR-менеджерів використовують платні сервіси для моніторингу згадувань

61.2% українських PR-менеджерів у своїй роботі використовують платні сервіси для відстеження та аналізу згадувань в інформаційному просторі. 49.4% опитаних також часто користуються Google, а 43.5% – Media Monitoring Bot, який має безкоштовний варіант моніторингу. При цьому близько 10.6% взагалі ніяк не відстежують згадування у ЗМІ чи соцмережах.

Такі дані отримала компанія PointeR Agency в рамках опитування представників маркетингового співтовариства.

«Платні сервіси для відслідковування згадувань – це професійний багатофункціональний інструмент, який дозволяє вирішувати комплексні комунікаційні задачі, — зазначає директор PR-агенції PointeR Оксана Куліш. — Тож дані, за якими 61% опитаних все ж користуються платними сервісами – а іноді ще й кількома одночасно – свідчать, що для більшості піарників не достатньо лише відслідковувати згадування. PR-спеціалістам часто необхідний додатковий аналіз, візуалізація даних, визначення тональності, джерел поширення тощо для підтримання комунікації на фаховому рівні. Платні сервіси мають як спільні інструменти, так і індивідуальний функціонал, що, відповідно, відбивається на специфіці їх застосування».

Серед платних моніторингових систем, за даними опитування, лідером є Youscan з результатом 35.3%, на другому місці Looqme – 29.4%, третє місце поділяють Socialbakers та Semantrum, які отримали по 9.4%.

Цікаво, що 9.4% використовують три та більше платних моніторингових системи для відслідковування згадувань, 14.1% – два платних сервіси, 37.7% надають перевагу одній, а решта 38.8% користуються лише безкоштовними інструментами.

Опитування з використання сервісів моніторингу згадувань було проведено в рамках збору даних «Яким медіа найбільше довіряють маркетологи» восени 2020 року та охопило 85 PR-менеджерів та спеціалістів, що відповідають у своїх компаніях за функцію зв’язків із громадськістю.

4135