Поради айтішників як краще підтягнути англійську

Нещодавно в блозі Wezom Академії ми розглядали тему «Чи можна працювати в IT з поганою англійською?». І якщо коротко резюмувати її, то відповідь: «Так, можна». Проте очевидно, що знання як мінімум технічної англійської відкриває перед IT-спеціалістом набагато більше можливостей для роботи, навчання та заробітку.

Сьогодні ми хочемо детальніше відповісти на запитання, чому сучасний український розробник має знати англійську та як опанувати її швидше. А ще поділимося корисними ресурсами для вивчення мови, котрими користуємося самі і котрі можемо рекомендувати вам.

Навіщо розробники повинні знати англійську?

Очевидно, що головний мотив для більшості айтішників володіти англійською — це можливість працювати з іноземними колегами, розширювати карʼєрні можливості та отримувати більшу зарплату. Проте окрім логічної фінансової вигоди володіння англійською дає ще декілька важливих переваг:

  1. Краще розуміння специфічної термінології. Чим краще ви розумієте семантику англійських слів, тим легше буде освоїти та запамʼятати відповідні терміни.
  2. Швидке та вільне вивчення технічної документації. Найбільше актуальної літератури, мануалів та документації написано саме англійською. І чекати перекладу зазвичай просто немає часу.
  3. Більш ефективне навчання та вивчення нових тем. Нові навчальні матеріали зазвичай зʼявляються в першу чергу саме англійською, а вже з часом — у перекладі. Деякі з них на момент появи перекладу просто-напросто стають застарілими і не актуальними.

Окрім того, вивчення будь-якої іноземної мови — це дуже корисно для роботи мозку в принципі. Ви краще запамʼятовуєте та засвоюєте нову інформацію, ефективніше її аналізуєте, створюєте нові нейронні звʼязки. А це в свою чергу допомагає захистити мозок від передчасного старіння і підтримує його в тонусі. Вивчення іноземної мови — це як регулярне відвідування спортзалу, тільки замість мʼязів ви прокачуєте власний мозок.

Можна навести ще безліч причин, чому варто вчити англійську у XXI сторіччі. Та чи потрібно їх вкотре озвучувати? Нам здається, що сьогодні кожна свідома людина чудово розуміє користь від знання іноземних мов. А також від знання їх специфіки.

Специфіка англійської в ІТ

Якщо ми говоримо про англійську саме в IT, то тут є важливий акцент саме на комунікативних навичках. Айтішник повинен уміти побудувати діалог з клієнтом чи колегами, добре орієнтуватися в термінології, давати фідбек, коректно реагувати на похвалу чи критику.

Річ у тім, що в IT-англійській є досить багато типових комунікативних ситуацій, тому у вивченні більший акцент робиться саме на функціональну мову, певні сталі вирази, що часто використовуються у середовищі айтішників. Якщо ми, наприклад, порівняємо програми General Business English та Business IT English, то побачимо суттєву закономірність. General English — це більш універсальна програма, котра охоплює одразу багато тем, проте на жодній не концентрується у повній мірі. А от Business IT English робить акцент саме на IT-тематиці.

І ось тут зʼявляється цікава закономірність!

Якщо серед ваших знайомих чи друзів є айтішники, то вони і самі можуть підтвердити певну «специфічність» своєї англійської. Наприклад, вони вільно спілкуються з клієнтами по усім робочим питанням, проте як тільки розмова виходить за межі роботи — стикаються з труднощами і не завжди можуть повноцінно підтримати розмову.

А це означає, що при вивченні IT-англійської іноді слід виходити за рамки і розширяти мовний запас в інших темах. І для цього потрібно безперервно прокачувати власні знання, не зупиняючись на одному рівні. Як же це зробити? 

Поради, як вивчити англійську мову та прокачати знання

Ми можемо дати вам кілька корисних порад, котрі спростять вивчення англійської мови та допоможуть вийти за межі IT-тематики:

  1. Для початку визначте свій теперішній рівень. Таких рівнів шість — від А1 до С2. Розуміння власного рівня допоможе обрати подальший шлях вивчення англійської.
  2. Поставте власні цілі. Навіщо ви взагалі вчите англійську? Хочете працювати на Західний ринок чи навіть переїхати до іншої країни? Чи може вам просто хочеться дивитися фільми в оригіналі?
  3. Оберіть комфортний спосіб навчання. Хтось ефективно навчається тільки в офлайні, а для іншого найкращий варіант — мобільні додатки та робота зі словником. Все індивідуально.
  4. Визначте для себе тематику, в якій будете вивчати мову. Тут буде корисно поспілкуватися з більш досвідченими колегами, котрі підкажуть, які теми та напрямки слід вивчати у першу чергу в залежності від вашої сфери діяльності.
  5. Прокачуйте одночасно навички розмови, письма та поглинання контенту англійською. Дехто концентрується на усній англійській, забуваючи про граматику. Так краще не робити.
  6. Не робіть тривалих пауз у вивченні англійської. Намагайтеся приділяти навчанню хоча б кілька годин на тиждень: 2-3 рази по годині чи щодня по півгодини. Другий варіант більш ефективний.
  7. Оточуйте себе англійською. Переведіть смартфон, планшет та компʼютер на англійську, гугліть англійською, підпишіться на англомовні тематичні розсилки та блогерів, дивіться фільми та серіали в оригіналі тощо. Коротко кажучи, чим більше навколо вас англійської, тим краще.

Ну і звісно ж, не забувайте про практику. Можна годинами вчити теорію, поглинати англомовний контент чи навіть публікувати пости англійською у власний блог, але перша ж усна розмова стане провалом через брак практики. Мовний барʼєр — це така річ, з якою стикаються навіть люди, що на високому рівні володіють мовою. І причина саме у відсутності практики. Тому спробуйте іноді спілкуватися з друзями та колегами англійською, робіть пошукові запити голосом, або ж навіть взаємодійте з вашим голосовим помічником у смартфоні англійською — це допоможе побороти мовний барʼєр та відчувати себе впевненіше у реальній розмові.

Корисні посилання для прокачування мовних скіллів

Отже, з теорією розібралися. Як щодо практики?

Як і обіцяли на початку статті, ділимося з вами списком корисних веб-сервісів, які допоможуть вам опанувати англійську мову швидше та ефективніше:

  1. English4IT — величезний англомовний словник, заточений саме під IT-сферу. Для більшої зручності матеріали поділені на різні категорії: «Операційні системи», «IT карʼєра», «Мови програмування», «IT-сленг» тощо. Хоча сайт і виглядає як привіт із 2000-х, проте він може бути дійсно корисним.
  2. ComputerLanguage.com — свого роду тлумачний словник англомовної IT-термінлогії. Працювати з ним надзвичайно зручно — ви просто вводите незнайомий термін в поле пошуку, а система надає всю необхідну інформацію про нього. Звісно ж, англійською мовою. Дуже корисно, коли вам потрібно не просто дізнатися переклад незнайомого слова чи фрази, а й отримати тлумачення.
  3. TechTerms — сервіс схожий на попередній, проте з певними особливостями. По-перше, тут є розділ Quizzes, в якому можна проходити тести для перевірки та закріплення знань. А по-друге, TechTerms — це не тільки веб-сайт, а й зручні додатки для iOS та Android.
  4. Computer Hope — це не лише тлумачний словник англійських IT-термінів, а ще й велика база знань. Ви можете ввести в пошук слово чи фразу, сайт надасть вам тлумачення, підготує список суміжної термінології, а також запропонує ознайомитися з публікаціями по цій темі.
  5. Gartner IT Glossary — ще один великий словник IT-термінології з вичерпними розʼясненнями по кожному з термінів. 

Також можемо порекомендувати корисні сервіси для вивчення та вдосконалення англійської в декількох категоріях:

І це насправді лише незначна частина веб-ресурсів, додатків та платформ, котрі здатні допомогти вам прокачати англійську до якісно нового рівня. Головне — постійно працювати над собою і не зупинятися. Найважче у цьому — постійно підтримувати власну мотивацію. Проте сподіваємось, що нам вдалося мотивувати саме вас. І що наші поради будуть корисними у вивченні мови.

Бажаємо успіхів, легкого навчання та крутих результатів!

1958