Принцип серіальності у блозі: продаємо продукти та розважаємо аудиторію

Серіальний контент стає потужним інструментом в руках брендів та творців, виходячи далеко за рамки звичайних публікацій. Цей формат здатен захопити увагу аудиторії на тривалий час, побудувати міцні зв'язки, викликати довіру та сприяти зростанню продажів. Сумніваєтеся в ефективності? Згадайте феномен Reesa Teesa з її багатосерійною TikTok історією «Who TF Did I Marry?», про яку ми поговоримо також в цій статті, але трохи згодом. 

1. Серіальний контент — секрет в структурі

Серіальний контент у соціальних мережах — це ретельно спланована серія публікацій, які слідують одна за одною за певною тематикою або сюжетною лінією. Цей тип контенту використовується для залучення та утримання уваги аудиторії шляхом розповіді історій або подачі інформації порціями, створюючи очікування та спонукаючи підписників слідкувати за подальшими оновленнями.

Звучить складнувато, проте зараз розкладемо все по поличкам. Для опису структури серіального контенту в соціальних мережах скористаємось підходом «3С»: Серіал, Сезон, Серія.

Cеріал — це загальна концепція або тема, яка об'єднує весь ваш контент під однією парасолькою, та відповідає на питання:

  1. Хто діє?
  2. Чия це історія?
  3. Що відбувається?
  4. У чому Bіg Idea?

Приклад

Інструкторка з фейсбілдінгу Олена, яка залишила роботу в банку заради приватної практики, ділиться секретами омолодження обличчя та відкриває завісу свого життя у в Іспанії, доводячи, що заробляти на улюбленій справі та керувати власним графіком реально. 

Сезон можна розглядати як відрізок або частину загального серіалу, яка має власну унікальну тему (плани та виклики), але підпорядковується основній ідеї.

Приклад

В цьому сезоні Олена нарешті вирішує запустити навчальну групу офлайн, збільшити кількість власних тренувань у спортивній залі до чотирьох та присвятити більше часу розмовній іспанській.

Серія — це окремий випуск або публікація в рамках сезону. Кожна серія має свій унікальний фокус та сюжетний момент. Серії слідують одна за одною в логічній послідовності, спонукаючи аудиторію слідкувати за розвитком історії.

Приклад

Олена починає новий робочий тиждень з перегляду приміщень для проведення зустрічей офлайн групи. Співвідношення «ціна-якість» засмучує головну героїню, але вона не здається, адже новий курс має стартувати вже за місяць.  

Між серіалом, сезоном, і серією існує чіткий взаємозв'язок, який не тільки спрощує сприйняття інформації аудиторією, а й допомогає кріейтору доносити головну ідею, слідкувати, щоб сюжет мав логічний розвиток, персонажі діяли у відповідності до своїх мотивів і характерів.


2. Що треба, аби запустити свій серіал у соціальних мережах

Коли ми розібрались зі структурою серіального контенту, зосередимось на основі будь-якої захоплюючої історії — її ідеї, персонажах та світові, де відбуваються події. Ці компоненти не лише формують каркас нашої розповіді, але й надають їй потрібної глибини.

Ідея серіалу передається кількома реченнями, які люди використовують, коли рекомендують ваш блог іншим. Це ваша унікальна пропозиція, яка відділяє вас від мільйонів інших голосів у цифровому світі.

Персонажі в вашому серіальному контенті — не лише ви, як автор блогу, але й люди, які заповнюють ваше життя: родичі, друзі, колеги, читачі, навіть домашні улюбленці. Кожен з них впливає на вашу історію, додаючи емоції та динаміку.

Світ вашої історії — фон, на якому відбуваються ваші пригоди та розкриваються персонажі: ваш дім, офіс, улюблена кав'ярня, спортивна зала чи групи за інтересами. 

І це вже все, що треба для серіалу у соціальних мережах? Майже. Додамо ще арку героя.

Арка героя

Є багато визначень, але яка в них користь, якщо їх важко «прикласти» до життя. Особисто мені подобається таке просте визначення: арка героя - це такий підхід до побудови сюжету, який найкращим чином описує отримання життєвого досвіду. Звідси і його популярність.

 

Існують такі ключові варіанти арок:

  • Позитивна арка

У героя є мета чи незадоволення обставинами. Герой змінюється протягом історії, як і його погляди та відносини із зовнішнім світом.

  • Пласка арка

Герой вже красунчик. Йому не треба якось рухатись, щоб перемогти проблеми зовнішнього світу. Найчастіше він ініціює зміни для інших. Сюди відносяться наставники, ментори, сіньйори.

  • Негативна арка

Герой не змінюється, зміни незначні чи зі знаком мінус. Цей тип арки використовується не так часто, як попередні, але у вас може задіяний в сюжеті антагоніст (необов'язково людина, наприклад, проблема чи стиль мислення). 

Сезони, серії, арки… І тут ви закономірно спитаєте мене, окей, я ж не лайфстайлер, я — експерт, що продає послуги. Як мені вбудувати в мій серіал прагматичну воронку продажу? А я вам відповім — навіть простіше ніж до цього, адже сам сюжет спонукає вас розповідати комерційні історії. Ось я відкриваю новий сезон, де знайомлю аудиторію з новим продуктом, в цій серії розповідаю, як триває набір, наступного дня — з якими запереченнями стикаюсь у процесі запуску.

Виходить цілісне мереживо історії, де візерунки професійного та особистого доповнюють один одного. 

3. На гачку у серіального контенту

Чому ми не можемо відірвати очей від екранів, витрачаючи години за переглядом серії за серією? Відповідь криється у сильному емоційному зв'язку з персонажами, які стають майже як друзі, інтризі, що не дає нам спокою, та недосказаності, що збуджує цікавість. Відчуття «на гачку» не випадкове: воно є результатом виваженої роботи творців контенту.

Вчені Технологічного інституту Джорджії, які спостерігали за реакціями глядачів на фільми Альфреда Хічкока, виявили, що в моменти високого напруження досліджувані забували про все навколо, повністю занурюючись у сюжет. Коли ж напруження спадало, глядачі знов помічали своє оточення.

Окей, можливо, ці принципи характерні лише для великих екранів та стрімінгових платформ? А от і ні. Згадайте серію відео Reesa Teesa "Who TF Did I Marry?" на TikTok, що нараховує понад 100 мільйонів переглядів.

У чому ж її секрет? Хоча Reesa не перша, хто розповідає історію частинами у цій соціальній мережі, вона перша, хто розповідає одну історію, використовуючи таку кількість контенту (50 відео по 10 хвилин кожне), і при цьому має високе охоплення та утримання уваги глядачів.

Героїня спростила нам сприйняття історії та зробила подачу максимально реалістичною. У більшості випадків Різа сидить у своїй машині або робить зачіску, коли розповідає історію, тож користувачам не обов'язково дивитися відео, а можна слухати її як аудіокнигу чи подкаст, паралельно займаючись власними справами.

Почавши свою історію з кінця, оповідачка створює своєрідний тізер і тепер глядачі відчайдушно бажають знати передісторію. До того ж, вона підсилює інтригу, коли наприкінці одного із відео нахиляється до камери та загадково каже: «І вгадайте, що, гайз? Те, що я вам щойно сказала... це лише 5% історії».

Перчинки додає й розділення глядачів на два табори: колишній чоловік спростував усі заяви Reesa Teesa та розповів альтернативну версію того, що сталося. Таким чином, ми, як глядачі, ще й обираємо, чиїм словам вірити в цій ситуації більше.

Історія продовжується: Різі вдалося скористатися моментом популярності та прокласти місток у майбутній сезон. Вона активно взаємодіє з аудиторією через живі ефіри та ток-шоу, посилюючи емоційний зв'язок. Тепер глядачам пропонується дізнатись, яке воно — життя головної героїні після подолання кризи та розриву з патологічним брехуном. Ми гадаємо, чи буде Різа Тіза щасливою, чи перетворяться її мрії  на реальність після всіх цих випробувань. Спойлер — її бажання вже почали здійснюватись. 

4. Як уникнути помилок при створенні свого серіального контенту

Зібрала для вас найпоширеніші, втім — неочевидні прогалини при створенні серіального контенту.

Нагадуйте, про що ваш серіал

З одного боку, не хочеться бути нав'язливим, наче будильник зранку, повторюючи одне й те саме день за днем. А з іншого — ми ж розуміємо, яка кількість серіалів прокручується перед очима нашої аудиторії. На мою думку, достатньо робити анонси та рекеп (recap).

Анонс допомагає аудиторії краще зрозуміти контекст майбутніх подій та підвищує загальне сприйняття історії.

Recap використовується для опису короткого зведення подій, які відбулися у попередніх епізодах, щоб нагадати глядачам ключові моменти сюжету або оновити інформацію для нових глядачів серіалу. 

Якщо ви не служба новин, рефлексуйте та діліться переживаннями

Насправді підписникам не дуже важливо знати, що ви отримали 33-го диплома з маркетингу чи комунікацій, але їм цікаво, чому ви обрали саме ці курси, які у вас очікування від програми та що плануєте з усіма цими знаннями робити далі. Людям важливо, чи співпадаєте ви на цінносному рівні (о, та вона ж думає так само, як і я!), хочеться вражень (я теж так хочу!) та нового досвіду (вау, і так буває!). Крапочка.

«Хто такий Мішутка?!»

Цей принцип краще продемонструвати на прикладі. Ось я читаю дуже щемливу, емоційно насичену історію про початок війни знайомого мені експерта. Як то кажуть — мені відгукується, адже у мене схожий досвід та й в цілому я налаштована лояльно.

«Ми гнали з Житомира до Києва на машині з дружиною, наче шалені. Добре, що Мішутка залишився з бабусею вдома».

І в цьому місці магія емоційного залучення розсіюється. Я слідкую за дописами цього експерта вже майже 4 роки і знаю всіх дійових осіб. Але хто такий Мішутка? Дитина, собака, рибка? Важко співпереживати персонажу, про якого ти чуєш вперше. Нам для приєднання на рівні почуттів потрібен контекст. Тож, коли у світі героя з'являться хтось новий, дайте більше інформації про нього та розкрийте історію взаємин. 

5. Майбутнє серіального контенту: чи варто «заморочуватись» з якимись там арками

І наостанок — прогнози щодо розвитку серіального контенту. Якщо зовсім коротко, то «заморочуватись» варто. Звичні маркетингові підходи змінюються невблаганно і вже не можна ігнорувати той факт, що соціальні медіа — це не просто величезна вітрина та центр розваг, а й навчальна платформа, джерело новин та авторитетних думок водночас.

Так, наприклад, клієнти покоління Z (люди віком 12-27 років) вважають, що недостатньо просто продавати продукт — бренди повинні будувати власну екосистему. Їхні лавмарки – це ті, завдяки яким вони відчувають себе частиною спільноти. 

З огляду на те, що покоління Z вважається одним з найсамотніших поколінь, ті, хто використає серіальний контент, зможуть забезпечити їм відчуття зв'язку та приналежності. Через регулярні випуски та створення сюжетних арок, що резонують з особистими переживаннями та інтересами аудиторії, бренди стають не просто джерелами продуктів, а авторитетними голосами та частиною повсякденного життя споживачів.

На цьому все.

Якщо стаття була вам корисною, зберігайте та поділіться, будь ласка, з друзями. Авторці, тобто мені, буде приємно:)

Більше про сторітелінг, гейміфікацію для бізнесу, принципи комічного у текстах та відео в Telegram-каналі «ЦеГра в маркетинг»

Про створення продуктів, Customer Journey Map (мультиканальні воронки) та будні продакт-маркетингуна моїй сторінці в LinkedIn.

858