Що таке домени та як зареєструвати їх безкоштовно

У цьому матеріалі ми поговоримо про доменні імена та розберемося, для чого вони потрібні, як влаштовані та як їх отримати.

Що таке доменне ім’я та навіщо воно потрібне

Так само як файли з текстами та фотографіями зберігаються на вашому ноутбуці, сайти зберігаються на спеціальних великих комп'ютерах, які називаються серверами. 

У кожного сервера є так звана IP-адреса, за якою його можна знайти. Виглядає він приблизно так:

164.92.162.80

Тобто щоб потрапити на сайт, потрібно вказати цей набір цифр. Погодьтеся, це не дуже зручно. Особливо якщо ви щодня користуєтеся десятками сайтів.

Тому ще на зорі існування інтернету, у 1984 році, придумали концепцію доменного імені — це символьне ім'я, яке відповідає цій IP-адресі.

164.92.162.80 = cases.media

Доменне ім'я набагато простіше сприймати, запам'ятовувати, асоціювати із компанією чи брендом.

mcdonalds.com

facebook.com

uklon.com.ua

novaposhta.ua

cases.media

З чого складається домен

Доменне ім'я сайту складається з самого домену та всіх доменів, до яких він входить. Їх ще називають рівнями доменів. Наприклад, доменне ім'я uk.wikipedia.org складається з домену третього рівня uk, який входить до домену другого рівня wikipedia, а той, своєю чергою, входить до домену першого рівня org.

Домени другого, третього та наступних рівнів також називають піддоменами. Загалом кількість піддоменів не обмежена, але в житті рідко зустрічаються домени більше третього рівня.

Які домени бувають

Спочатку існувало всього 7 доменів верхнього рівня (їх ще називають доменними зонами), і кожен з них мав своє призначення:

.com — для комерційних сайтів;

.edu — для освітніх сайтів;

.gov — для сайтів державних організацій США;

.mil — для військових організацій США;

.net — для сайтів, чия діяльність пов'язана з інтернетом;

.org — для некомерційних організацій;

.int — для міжнародних організацій.

До 2021 року було зареєстровано понад 1500 доменних зон. Їх можна умовно поділити на кілька груп:

міжнародні: .com, .biz, .org, .info тощо;

національні: .us (США), .fr (Франція), .br (Бразилія), .ua (Україна);

регіональні: .eu (Євросоюз), .asia (Азія), .nyc (Нью-Йорк);

тематичні: .shop (для магазинів), .edu (для освітніх установ), .dev (для розробників), .media (для новинних та друкованих видань, сайтів про культуру та мистецтво).

Оскільки інтернет зародився США, спочатку система доменних імен допускала використання лише основних символів латиниці, цифр і дефісів. Але в міру того, як кількість користувачів зростала, у них почав з'являтися запит на написання доменів їхніми рідними мовами. Наразі існують доменні імена з використання арабської, китайської писемності, івриту, кирилиці. Є своя кирилична зона і в України — .укр. Проте вона не набула широкого поширення, в тому числі й через технічні складнощі.

Деякі домени може оформити на себе будь-хто. Скажімо, ви можете зареєструвати домен у зоні .com або .com.ua. Але деякі домени доступні лише під час виконання певних умов. Наприклад, не можна отримати сайт в домені .ua, якщо в тебе немає однойменного товарного знаку, який був зареєстрований в Україні. Це свого часу призвело до певної колізії, тому що в Україні була зареєстрована торгова марка Go Ogle (схоже на Google). Через це компанія Google тривалий час не мала доступу до домену Google.ua і змушена була використовувати в Україні домен Google.сom.ua .

Як зареєструвати домен

За регулювання питань, пов'язаних із реєстрацією доменних імен, відповідає Інтернет-корпорація з присвоєння імен та номерів (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, або ICANN). Це міжнародна некомерційна організація, до повноважень якої входить, зокрема, реєстрація доменів верхнього рівня.

Реєстрацією доменів другого та в деяких випадках третього рівня займаються приватні компанії, які отримують акредитацію в ICANN. Такі компанії називають реєстраторами доменних імен. Для реєстрації доменів нижчих рівнів особливих повноважень не потрібно.

Тому якщо ви хочете зареєструвати домен для сайту, вам потрібно звернутися до реєстратора. Їх існує безліч по всьому світу. Серед найвідоміших — GoDaddy, Domain.com, Name.com; в Україні — Hvosting, Nic.ua, Imena.ua.

Доменні імена не купують, а орендують на якийсь час, зазвичай, на рік. Якщо за рік оренду не продовжити, домен звільняється, і його знову може купити будь-хто. Як правило, разом з доменом реєстратори надають і хостинг — тобто ви отримуєте місце на сервері, де можете зберігати свій сайт.

Як отримати домен безкоштовно

В більшості випадків оренда домену на рік коштуватиме 10–50 доларів на рік. Сума не дуже велика, але є кілька способів отримати домен взагалі безкоштовно.

Спосіб №1: домен у подарунок при оплаті хостингу

Як ми вже говорили, багато реєстраторів доменних імен також надають послуги хостингу. І у них часто бувають акції, коли при оплаті хостингу на тривалий термін можна отримати домен безкоштовно або за символічну суму на кшталт 1 грн, причому навіть у таких популярних доменних зонах, як .com, .net чи .com.ua.

Спосіб №2: безкоштовний домен у конструкторах сайтів та CMS

Багато конструкторів сайтів та систем управління сайтами, такі як Webflow або Wordpress, дозволяють розмістити сайти безкоштовно на своїх доменах. Щоправда, у цьому способі є свої недоліки. Як правило, це будуть не дуже популярні домени другого або третього рівня, а це означає, що такий сайт буде складно просувати в пошукових системах. Крім того, якщо ви згодом захочете перенести сайт на інший хостинг, зробити це буде дуже важко.

Webflow пропонує безкоштовно розмістити 1 сайт на домені webflow.io, обсяг даних обмежений 1 Гб

Спосіб №3: домен у безкоштовній доменній зоні

Існують доменні зони, в яких домен може отримати будь-хто без додаткових умов. До них відносяться, зокрема, .tk, .ml, .ga, .cf, .gq. Це національні домени невеликих країн, розташованих десь в Африці чи Океанії. Отримати їх можна у різних реєстраторів, найвідоміший з них freenom.com.

Як і попередній, цей спосіб також має недоліки. Він не підійде тим, хто планує просувати сайт, наприклад, в Україні чи Західній Європі. Річ у тому, що пошукові системи враховують належність домену і частіше показують сайт користувачам із тих країн, де він зареєстрований. Крім того, через те, що такі домени безкоштовні, їх часто використовують різного роду шахраї та спамери. А звичайні користувачі таким сайтам не довіряють.

1
2031