Про тренди маркетингу в 2024 році й не тільки

Я вирішила написати цей вступ в останню чергу. Спочатку я зібрала та проаналізувала всю інформацію, перечитала різноманітні звіти інших компаній, згадала, що було у попередніх роках, і написала основу цієї статті. Тільки після цього я перейшла до вступу, бо вже точно знала, що буде в цій статті та чому її варто прочитати.

Майже всі тренди в маркетингу плавно перетікають з року в рік. Той же короткий відеоконтент та UGC залишаться в тренді і в цьому році. Я не хочу витрачати ваш і свій час, тому повторювати про це не буду. Ви й так все це знаєте. Але й абсолютно нових трендів ви теж тут не побачите. Та все ж, мені здається, що щось новеньке з цього всього ви знайдете або програма мінімум — отримаєте теми для роздумів. 

AI та й в цілому нові технології

АІ давно вже не тренд, а просто частина маркетингу та нашого життя. У цю сферу вкладається все більше грошей, тому треба тримати руку на пульсі. Тут порада — не бійтеся змін. Цікавтеся програмками, що випускаються, тестуйте, думайте, де вони могли б бути вам корисними, впроваджуйте у свою роботу.

От нещодавно випустили Apple Vision Pro. Можливо когось злякали відео, де чоловік переходить дорогу в цих окулярах чи махає руками в метро. Мовляв, люди стають зомбі, куди котиться світ тощо. Але спробуйте увімкнути в собі дослідника — погугліть, подивіться відео та ознайомтеся із функціями. А ще, просто розслабтеся. Далі й не такі приколи будуть і від цього нікуди дітися. Нам, колеги, завжди треба бути в темі, щоб залишатися класними спеціалістами.

Люди схильні боятися, критикувати і відштовхувати все нове. Але рано чи пізно це нове стає невід’ємною частиною нашого життя. Наше завдання – відкрити розум для всього нового, стати першовідкривачами та бути в тренді. Так ми будемо залишатися класними спеціалістами, які в темі.

FOOH

Це так називається та сама реклама з гігантськими сумками у центрі Парижу. FOOH розшифровується як fake-out-of-home, тобто фейкова реклама поза домом.

Приклади

@jacquemus

Giant Bambino bags heading to the Opéra Garnier #Jacquemus

♬ son original - Jacquemus - Jacquemus

Класна фішка цього тренду, що він в Україні лише набирає оберти. Тому канали в Telegram зі сфери маркетингу часто публікують такі кейси до себе. А це теж невеличкий, але піар для бренду, який зробив це відео :) Єдиний нюанс — воно коштує 1000$-2000$. До того ж ще трішки й цей тренд стане не таким цікавим як зараз.

Але це не означає, що тренд повністю згасне. Просто величезна сумка посеред вулиці вже не буде так віруситься, треба продумувати цікавіші ідеї та сценарії. Ось Maybelline вже почали :) 

Реагування на наномоменти

Почну відразу із кейсу — дівчина купила водонепроникну куртку The North Face, а та промокла в горах. Вона сказала: «Мені не треба повернення грошей, краще створіть таку куртку, яка дійсно не буде промокати». 

@fannypack310

@thenorthface i’m not mad i’m disappointed …and wet

♬ original sound - Jenn Jensen

Бренд оперативно відреагував на це відео та привіз їй гелікоптером нову куртку прямо на гору, хоча міг би просто проігнорувати або згодом відправити поштою. Але The North Face круто обіграв ситуацію у свою сторону!

@thenorthface

Replying to @Timbrodini We were busy express delivering @Jenn her jacket at the top of mountain. Thanks for the help Jossi!

♬ Lisztomania - Instrumental - Phoenix

Які з цього висновки ми можемо зробити й чому цей тренд — класний?

Грамотна реакція на скарги та й в цілому на відгуки позитивно впливає на імідж бренду в очах споживачів. Вчинки, спрямовані на розвʼязання проблеми клієнта, збільшують лояльність до бренду. А така креативна відповідь від бренду точно запамʼятається і буде обговорюватися.

Довгострокові колаборації

Для таких співпраць потрібна ретельна підготовка, адже це складніше, ніж просто відправити товар і попросити зробити 2-3 сторіс. Тут потрібно класно продумати сюжетну лінію, прописати особливості, які треба поступово розкрити, та спланувати терміни.

Такий тип співпраць дозволяє нативно впровадити бренд у життя інфлюенсера, відповідно отримати бренду більше довіри та лояльності від аудиторії блогера. Та й насправді від цього є користь й інфлюенсеру. Підписники бачать, що він дійсно використовує продукцію в повсякденному житті. Зв’язок між блогером та його аудиторією зміцнюється, оскільки будується на щирості та довірі. Це прям win-win-win для всіх сторін :)

Колаборації, які виходять за межі

Якщо попередній тренд стосувався лідерів думок х бренд, то тут вже підключаємо й колаборації бренд х бренд. Цей тренд був популярним як і останні минулі роки, так і в 2024 він вже набрав непогані оберти. За ним дійсно цікаво спостерігати.

📌 Свіженький нещодавній кейс — Prada х Китайська жіноча збірна по футболу.

Ага, я теж вражена. На офіційній сторінці бренду в Instagram інформації про це немає, є лише на Weibo — китайська соціальна мережа. Бренд розробив жіночу уніформу для збірної.

Мені здається, що таких незвичних колаборацій Prada в Китаї буде ще багато, бо нещодавно компанія заявила, що збільшує інвестиції в цю країну. 

Також, зараз ведуть перемовини щодо колаборації TikTok та LVMH (холдинг із люксовими брендами). Багато речей, які продають в TikTok, насправді є підробками. LVMH обговорює офіційне партнерство з TikTok, щоб запобігти продажу підробок в додатку. Це не тільки псує репутацію люксових брендів, але й негативно впливає на продажі їхньої офіційної продукції.

Що це означає? Потужний розвиток соціальної комерції. Ми плавно переходимо до наступного тренду.

Соціальна комерція

Спочатку прояснимо поняття. 

📌 Електронна комерція – це процес покупок, який відбувається на вебсайті або у фірмовому додатку. 

📌 Соціальна комерція — це процес покупки, яка відбувається в рамках соціальних мереж.

Це насправді не просто тенденція, а фундаментальна зміна в тому, як ми взаємодіємо з брендами та приймаємо рішення про покупку. TikTok Shop, Facebook Marketplace, Instagram Shopping — до України це добро ще не дійшло, але ми все одно вже не один рік купуємо продукцію через дірект Instagram.

Розвиток соціальної комерції є дуже закономірним, тому що клієнт хоче знати про бренд майже все. А така інформація є не в Google, а якраз в Instagram чи TikTok. Ми заходимо на сторінку, дивимося чи є актуальні дописи та сторіс, яка їх якість, чи відгуки є, скільки підписників. Контент дуже допомагає брендам будувати міцні емоційні звʼязки зі своєю аудиторією. Через сайт або додаток такого результату не отримаєш. Можливо, через сайт купувати зручніше, але рішення про купівлю приймається саме при перегляді сторінки в соціальній мережі. Тому брендам важливо мати зручну навігацію на сторінці, щоб потенційний клієнт відразу бачив відповіді на всі свої питання.

Соціальна відповідальність

Знову один тренд плавно переходить в інший. Так, люди будуть купувати в соціальних мережах, але є нюанс. Людям (особливо молодому поколінню) важливо слідкувати за місією бренду та його позицією щодо гострих соціальних питань.

📌 Наприклад, український бренд Sleeper найняв на роботу росіянку. Це швидко потрапило в медіа і їх швидко закенселили. І неважливо, наскільки класна у них продукція. Цінності споживачів та бренду не зійшлися, отже, до побачення.

На сьогоднішній день існує велика кількість класної продукції і класних брендів. Конкуренція просто шалена. Просто робити якісний продукт вже недостатньо. Одна необережна заява або неадекватна відповідь клієнту – все, ви вже поза грою.

📌 Ще із цікавих кейсів, але в іншому напрямку — нещодавно український бренд byMe оголосив про відмову від натуральної шкіри та перехід на екошкіру. У коментарях почалася дуже жвава дискусія і це рішення викликало неоднозначну реакцію. 

Основною тезою опонентів цього рішення було те, що синтетична шкіра виготовляється зі штучних компонентів, які можуть бути шкідливими для довкілля. З одного боку, класно, що бренд це зробив, адже це етично. З іншого боку, не вистачає інформації, чи ця екошкіра точно є хорошою альтернативою. Але висновок із цього всього, як на мене, такий: людям не все одно і вони не хочуть купувати речі, які не метчаться з їхніми цінностями.

Якщо говорити про міжнародний ринок — зараз йде тенденція, що краще купувати менше речей та всякого мотлоху. У TikTok є хештег — #deinfluence. Основна мета полягає в тому, щоб переконати інших зробити свідомий вибір товару та обмежити надмірне споживання.

Все почалося з індустрії краси — інфлюенсери розповідали про неефективні доглядові засоби. Зараз це поширилося і в цілому на стиль життя. Бренди, які візьмуть до уваги цей тренд, точно виграють в майбутньому. 

Закінчити хочу маленькою порадою — а спробуйте комбінувати тренди. Наприклад, реагування на наномоменти + співпраця з інфлюенсером. Думаю, це буде цікаво :) Будьте сміливими, відкритими до нового, не бійтеся експериментів та робити помилки, бо шлях до класної ідеї не завжди гладкий та рівний.

1561